Editura Cartier este prezentă pentru al doilea an consecutiv la Bookfest, în noul Pavilion B2 de la Romexpo. Am profitat de acest lucru și l-am abordat pe directorul editurii, Gheorghe Erizanu (foto main stânga, într-o discuție aprinsă cu Claudiu Komartin), care a avut amabilitatea de a acorda un interviu în exclusivitate pentru www.omiedesemne.ro. Este încă unul din seria interviurilor-eveniment pe care site-ul nostru vi le pune la dispoziție, aproape în timp real, de la această a XIV-a ediție a Salonului de Carte Bookfest.

Gheorghe Erizanu

Domnule Erizanu, în primul rând aș vrea să felicit Editura Cartier și indirect pe Tatiana Țîbuleac pentru prestigiosul premiu pe care l-a primit pentru romanul „Grădina de sticlă”. Ce înseamnă pentru Editura Cartier acest premiu?

Este vorba de Premiul Uniunii Europene pentru literatură din partea României. Este al patrulea scriitor din spațiul cultural românesc care ia acest premiu. Premiul a fost inițiat acum zece ani de Uniunea Europeană și este important nu doar datorită faptului că a fost luat, ci prin consecințele lui.

Este vorba de promovarea cărții Grădina de sticlă în cadrul proiectelor de editare ale Uniunii Europene. Asta înseamnă că deja am semnat contractul pentru ca Grădina de sticlă să fie tradus în limba macedoneană. Suntem în negocieri pentru Serbia, de asemenea suntem în negocieri pentru piața germană, chiar dacă nu e strict legat de acest premiu. Premiul a forțat un pic discuțiile pentru cedarea drepturilor de autor pentru limba germană.

Cealaltă carte, Vara în care mama a avut ochii verzi, a apărut deja în franceză, dar  acest premiu a forțat editorul să ceară drepturile și pentru Grădina de sticlă. Este un succes al literaturii române și mă bucur că literatura română nu se mai împarte în literatura română făcută în Republica Moldova și literatura română făcută în România.

Este aceeași literatură, exact după conceptul și principiile după care a lucrat Editura Cartier de la înființare, din 1995 încoace. Adică după aproape un sfert de secol am ajuns să vorbim, fără să forțăm nota, de o singură literatură română.

Apropo de acest aspect, recent au avut loc la Chișinău zilele literaturii române…

Da, dar zilele literaturii române le facem exact din considerentul să nu facem diferență între scriitorii stabiliți în România și cei din Basarabia. A fost foarte bine, am avut un public tânăr și activ. A fost foarte bine organizat, scriitorii au muncit foarte, foarte mult.

Ați avut autori foarte buni acolo…

Invităm la zilele literaturii române scriitori care au apărut în ultimii ani cu cărți importante, care au luat premii importante sau despre care s-a vorbit și au fost în prim-planul discuțiilor literare. De fapt asta este ideea.

Zilele literaturii române sunt împărțite în trei compartimente mari, o zi de poezie, o zi de proză și o zi de eseu. Sunt câte doi-trei scriitori din fiecare domeniu. Este adevărat că anul acesta diferențele dintre genuri și scriitori n-au mai fost atât de evidente ca înainte. Sunt poeți care au romane, romancieri care au cărți de poezie, deci n-a fost o problemă. Dar am avut scriitori de primă mărime, într-adevăr.

Din punctul de vedere al poeziei, ce ne mai pregătiți în seria Cartier de Colecție?

O să apară în toamnă o antologie a lui Teodor Dună, asta va fi cu siguranță. Claudiu Komartin vine cu o antologie din Constantin Abăluță. Astea sunt priectele bătute în cuie. În rest, vom vedea. Colecția e deschisă, suntem în negocieri, avem contracte pentru o antologie a lui Dan Coman, dar nu forțăm, adică în momentul când Dan va crede că poate să vină cu o antologie, atunci va apărea.

Cum vă simțiți la Bookfest?

E foarte bine. Noi am avut o pauză de zece ani cred, poate și mai mult. Suntem în al doilea an consecutiv în care participăm. Este ok, am participat datorită faptului că Bookfestul se desfășoară într-un pavilion  nou, unde editorii sunt repartizați în mod democratic, spre deosebire de Bookfestul vechi.

Din cauza asta n-am participat înainte, fiindcă se făcea o diferență foarte mare între editorii care aveau acces la organizatori – erau mai apropiați de organizatori sau condiționau participarea lor de anumite spații, iar ceilalți erau lăsați pe margine. Acum este un principiu pe care eu îl accept. În primul rând este scoasă în evidență cartea, lucru foarte important. De fapt, un târg de carte se face pentru carte, or celălalt spațiu scotea în prim-plan anumite edituri.

Ce evenimente a pregătit Editura Cartier pentru acest Bookfest?

Mâine (n.r. – azi, sâmbătă, 1 iunie) la orele 13.00 avem lansarea ultimelor patru volume din Colecția Cartier Codobelc. Este vorba de cărțile semnate de Vasile Ernu, Războiul pisicilor, Victoria Pătrașcu, Șansa lui Bilețel, Florin Lăzărescu, Puiul de balaur, puiul de zmeu și puiul de om și Alina Purcaru cu Un unicorn în muzeul de oase.

Ilustrațiile sunt semnate după cum urmează: în cazul Victoriei Pătrașcu de Zelmira Szabo, în cazul lui Florin Lăzărescu de Raluca Burcă, Veronica Neacșu semnează în Războiul pisicilor, iar Mihaela Paraschivu continuă în cazul Alinei Purcaru, fiindcă a mai ilustrat cartea precedentă a Alinei.

Este o serie de scriitori care s-au afirmat în literatură, dar n-au scris pentru copii, cu excepția Victoriei Pătrașcu, care are mai multe cărți pentru copii. Ceilalți, unii dintre ei, sunt practic debutanți în literatura pentru copii, adică sunt cărți scrise la comanda editurii.

După aceea lansăm romanul Ruxandrei Cesereanu, Tricephalos, o ediție nouă și adusă la zi. Apoi avem lansarea volumului Vișinul baronului Munchhausen, al lui Valeriu Turea, fost ambasador al Republicii Moldova în Portugalia și secretar 1 la Ambasada Republicii Moldova din București, fost ziarist.

Mai este un diplomat care a scos o carte la Editura Cartier, Oleg Serebrian…

Da, a scos Woldemar, al doilea roman dintr-o trilogie. În primul roman, Cântecul măriii, surprinde Cernăuții din anii `40, anii de ruptură ai societății multiculturale din Cernăuți și marea tragedie care s-a întâmplat atunci, cu ocuparea orașului de  trupele sovietice și după aceea al doilea război mondial. Woldemar este continuarea temei Cernăuțiului, dar deja în perioada dispariției URSS-ului, un alt colaps istoric care schimbă destinele, dar tot Cernăuțiul este în centrul atenției, în centrul romanului.

Să revenim la evenimentele Editurii Cartier de la Bookfest…

Mai avem lansarea cărții lui Emilian Galaicu-Păun. Sunt două cărți într-una: A(II)Rh+eu (Poem)Apa.3D (Poemelnic). Emilian Galaicu-Păun vine cu poezie nouă după o pauză de zece ani. Are un concept foarte interesant și ca prezentare grafică. Cam astea sunt evenimentele pe care Editura Cartier le are la Bookfest.

Ce așteptări aveți de la Bookfest?

Întâlnirile pe care le-am avut anul acesta au fost foarte productive. Am avut, în afară de ceea ce se întâmplă în mod tradițional, adică cumpărarea cărții la preț mai mic sau chilipir pentru potențialul cumpărător – eu vorbesc din punctul de vedere al editorului, căci am avut niște întâlniri foarte, foarte bune.

Sper să mai vindem niște drepturi de autor într-un spațiu important, în spațiul englez. Am discutat despre eventualele traduceri din limbi străine în română. Întâlnirile pe care le-am avut au fost într-adevăr foarte, foarte bune. Pe de altă parte, la nivelul vânzărilor, vineri, sâmbătă și duminică sunt zilele cele mai bune și o să vedem.

Vă doresc mult succes!

Mulțumesc!

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.