M-am gândit că, de vreme ce v-a plăcut atât de mult episodul anterior, în care am reprodus o scrisoare a actriței Leny Caler către Camil Petrescu, să fac și o continuare, mai ales că în cele două volume „Scrisori către Camil Petrescu” pot fi găsite epistole de o delicioasă autenticitate. Și, cum bănuiesc că mulți dintre voi ori nu au cărțile respective, n-ar strica să mai fac câteva episoade aici, cu unele dintre cele mai interesante scrisori primite de Camil.

Cea pe care am ales-o pentru azi nu este propriu-zis o scrisoare, ci mai degrabă un bilet (datat doar „1950”) scris în grabă și expediat către un soț pe care îl bănuiesc emoționat și fâstâcit după primirea acestei vești. Autoarea este soția lui Camil, „personajul infernal” (așa cum a numit-o Florica Ichim) Eugenia Marian, pe care toată lumea o alinta Ghighi:

„Camil scump,

 Mai avem un băiețel. Tare aș vrea să te văd, dar nu e voie. Adu-mi geamantanul cu tot ce e în el, câteva bucățele de zahăr, și biscuiți, și ceai rusesc.

Puțin lapte.

 Te iubesc, Camil, și să te ție Dumnezeu sănătos să ai grijă de băieții tăi.

Știi că a fost de două ori mai greu decât Puștiu?

Nu știu de ce.

Azi mâncați mămăliguță cu unt și cu brânză și cu ochiuri. Puștiu la fel, și să nu-i dați ou.

Te aștept la ora 2 tot aici, căci abia atunci mă mută la rezervă.

 Te iubesc mult ca niciodată,

a ta,

Ghighi.”

cartepedia.ro

Deși în aparență biletul este unul banal, scris de o femeie care tocmai a născut „încă un băiețel”, acesta ascunde câteva amănunte interesante, demne de semnalat. În primul rând referința la „Puștiu”: este vorba despre primul copil al lui Camil Petrescu, Camil Aurelian Petrescu (stins din viață în toamna trecută, la 70 de ani), care se născuse pe 21 iunie 1947.

Bebelușul din scrisoare este Octavian Eugeniu Petrescu, cel de-al doilea fiu al lui Camil Petrescu, născut pe 6 mai 1950 (biletul poate fi datat, așadar, potrivit acestei referințe). În ceea ce o privește pe Ghighi, aceasta era o mamă tânără, de doar 24 de ani (se născuse în 1926), spre deosebire de Camil, care la data respectivă împlinise deja 56 de ani (născut pe 22 aprilie 1894). Diferența de vârstă dintre cei doi soți, așa cum se poate lesne observa, era una considerabilă.

Tot în timpul documentării la romanul „Sebastian” am făcut (așa cum am amintit și în materialul anterior) un interviu cu doamna Florica Ichim, verișoara lui Ghighi și apropiată a lui Camil. „Eram verișoare primare. Mamele noastre erau surori” mi-a spus d-na Ichim, de la care am aflat și că Ghighi „a murit tânără încă, în 1989”. Ce mi se pare interesant este că s-a stins la aceeași vârstă, 63 de ani, la care murise și Camil, în 1957. Așadar, la moartea lui Camil cei doi băieți ai lui aveau 10 (Camil jr.), respectiv 7 ani (Octavian Eugeniu Petrescu). Dumnezeu nu l-a mai ținut sănătos pe Camil, așa cum îi urase Ghighi în bilet, decât șapte ani.

gelu diaconu
https://www.facebook.com/omiedesemne/

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.