Marți, 2 iulie crt, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumului Însemnările unui guvernator. Chișinău 1903-1904, de S.D.Urusov,  în traducerea lui Vsevolod Ciornei, cu un studiu introductiv și note de Virgil Pâslariuc, apărut la Editura Cartier în colecția Cartier istoric, coordonată de Virgil Pâslariuc.

Preț promoțional în ziua lansării.

Vor participa:

Virgil Pâslariuc, istoric, Andrei Cușco, istoric, Alexandr Roitman, istoric, diplomat

Moderator: Em. Galaicu-Păun, redactor-șef al Editurii Cartier

„Pe baza experienţei de guvernator al Basarabiei, Urusov a publicat nişte memorii (1907), traduse la puţin timp în franceză. Lucrarea a provocat scandal, mai ales din partea lui Gheorghi Pronin şi Pavel Kruşevan, pe care i-a învinuit ca fiind răspunzători pentru pogromul din 1903. În 1913 Pronin îl dă în judecată pentru «lezarea demnităţii», iar în urma procesului, Urusov a fost condamnat şi nevoit să stea patru luni în închisoarea de la Kaluga.” (Virgil Pâslariuc)

Serghei Dmitrievici Urusov (1862-1937), descendent dintr-o familie princiară, a fost unul din reprezentanţii de vază ai curentului liberal moderat rus de la intersecţia secolelor XIX şi XX. Absolvent al Universităţii din Moscova, specialitatea Istorie (1885), a activat în sistemul administraţiei publice la nivel local, apoi, după ce inteligenţa şi capacităţile sale organizatorice au fost remarcate de guvern, i s-au oferit importante funcţii la nivel central.

A fost viceguvernator de Tambov (1902-1903), guvernator al Basarabiei (1903-1904) şi de Tver (1904-1905). În 1905 devine viceministru de Interne, dar demisionează la câteva luni, fiind în dezacord cu politica tot mai reacţionară a guvernului. Devine deputat al primei Dume ruse (1906), continuând să fie critic la adresa guvernului ţarist, iar pentru că a semnat, alături de alţi deputaţi, „Declaraţia de la Vâborg”, este acuzat şi condamnat la închisoare, fiindu-i interzisă orice funcţie publică până la revoluţia din 1917.

După preluarea puterii de către bolşevici este hărţuit de regim, fiind ţinut în detenţie timp de aproape un an, pentru simplul motiv că făcea parte din aristocraţia rusă. În ultima parte a vieţii este marginalizat, ducând lipsuri materiale. Memorialistica sa contribuie la o mai bună înţelegere a societăţii ruse din primele decenii ale secolului XX.

Traducătorul, Vsevolod CIORNEI (14 septembrie 1955, s. Lipnic, Ocniţa, RM), scriitor român. După absolvirea Facultăţii de Jurnalistică a Universităţii de Stat din Chişinău (1981), a fost redactor la revista pentru tineret „Orizontul”, la ziarele „Tinerimea Moldovei”, „Cuvântul”, „Momentul” şi la hebdomadarele „Glasul”, „Literatura şi arta”, „Vocea poporului” şi „Săptămâna”. Colaborări cu diverse posturi de radio şi TV.

A debutat cu articole critice în volumul colectiv Dintre sute de catarge, Editura Literatura Artistică, 1984. Cărţi publicate: Cuvinte şi tăceri, Editura Literatura Artistică, 1989; Istoria geloasă, Editura Hyperion, 1990; Cuvintele dintre tăceri, Editura Cartier, 2002; Cuvinte și tăceri, antologie scoasă la Editura Cartier, în 2015.

Semnează traducerea romanului Maestrul şi Margareta, de Mihail Bulgakov, Editura Cartier, 2004, volumul de nuvele Visătorul de pe gazon al lui Valeriu Reniță, Editura Cartier, 2016.

Însemnările unui guvernator. Chișinău 1903-1904, de S.D.Urusov, (Cartier istoric). Legată, 248 pag. Preț: 39 RON/169 MDL

Poți procura cartea și online, oriunde ai fi. E simplu. Intră pe shop.cartier.md/

Ebooks Cartier sunt pe iBooks sau pe shop.cartier.md/

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.