Între „PSD, ciuma roșie” și Cupa Mondială

Oamenii ies la proteste și bine fac. Aseară, în Piața Victoriei, au fost 10.000. Printre ei s-au aflat și scriitori. La 101 ani, filosoful Mihai Șora, deunăzi molestat de jandarmi, este o prezență obișnuită în acest spațiu despre care-mi amintesc că la mineriada din septembrie 1991 era ocupat în întregime de purtătorii de lămpașe. Au fost, de asemenea, Mircea Cărtărescu, Ioana Nicolaie, Denisa Comănescu, Ioana Pârvulescu, Lidia Bodea șamd. La Sibiu, Radu Vancu se află permanent în linia întâi a mișcării „Vă vedem”, care pichetează de câteva luni sediul PSD din oraș.

Scandările „PSD Ciuma Roșie”, „Fără penali” sau, mai nou „Anticipate”, sunt printre cele mai vocale. La fel de vocale sunt, pe de altă parte, răcnetele care vin din casele celor care se uită la Cupa Mondială. Zilele astea fotbalul este rege. Și eu mă uit la meciuri. Țin cu Argentina și, la fel ca în cazul politicii dâmbovițene, în vârful căreia s-a cocoțat un tip căruia i se flutură cătușele prin fața ochilor, am motive să fiu cam amărât. Messi e pe cale să-și facă bagajele, Dragnea nu-și dă demisia și e „hotărât să meargă până la capăt”.

Pe fondul ăsta, literatura seamănă cu fetița rebegită de frig din povestea lui Andersen. Mai vinde din când în când câte un chibrit, dar suflul exploziilor vocale spulberă flacăra care abia se mai aprinde. Cu toate astea, săptămâna asta vor fi câteva evenimente mai mult decât frecventabile. Mâine, în Londophone, de la ora 20.00, Vasile Ernu le are invitate pe Svetlana Cârstean și Elena Vlădăreanu la „Literatura la zi”. Aceeași Svetlana Cârstean va modera miercuri, de la ora 07.30, la Rezidența BRD Scena 9, „Intersecțiile de miercuri”, invitat filosoful Constantin Vică. Last but not least, sâmbătă 30 iunie, la matineul de la ora 11.00, în incinta librăriei Humanitas de la Cișmigiu, Ioana Nicolaie își va lansa cartea pentru copii „Vertijia”.

Așa cum am promis, voi fi și eu pe acolo și voi scrie pe www.omiedesemne.ro despre toate aceste evenimente. Dacă vă faceți o fereastră între politică și fotbal, ar fi bine să treceți ca să vedeți ce se mai întâmplă și în literatură. Kepp in touch!

(foto credit: https://www.ziarulincomod.ro/live-video-proteste-piata-victoriei-traficul-fost-blocat-fata-muzeului-antipa/)

gelu diaconu

[email protected]

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.