Acum, după ce am încercat să lămuresc celelalte câteva chestiuni legate de Gaudeamus – și nu știu în ce măsură am reușit sau cât m-am făcut înțeles – vă propun să ne întoarcem mai întâi la ziua de sâmbătă, care a fost, în opinia mea, cea mai aglomerată și cea mai intensă din punct de vedere al evenimentelor desfășurate la standuri. Firește că nu am ajuns la toate – era practic imposibil – însă am fost la câteva, câte s-au putut, am cules impresii, am făcut poze, m-am întâlnit cu scriitori, cu editori, cu oameni care au în preocupările lor curente cartea și tot ce înseamnă existența ei, de la conceperea textului până la tipărire și promovare.

Primul stand la care m-am oprit în prima zi a week-end-ului a fost cel al Editurii Paralela 45, unde am asistat la o dublă lansare: Mariana Codruț cu volumul de poezie Pulsul nu poate fi minimalist și Cătălina Bălan, care a debutat cu volumul Cutii. Moderator a fost Cosmin Perța, iar ceilalți doi invitați, criticul literar Bogdan Crețu și Claudiu Komartin, au vorbit despre poezia Marianei Codruț, respectiv Cătălina Bălan. Lăsând la o parte vânzoleala care începuse deja și muzica pop, rock & jazz care venea de la un stand aflat în apropiere, a fost o lansare reușită, cu vorbitori empatici și public și mai empatic. Firește că emoțiile cele mai mari le-au avut Florin Hălălău și Diana Iepure, care l-au avut lângă ei și pe fiul lor, Felix.

Am fugit apoi la standul Editurii Polirom, unde stătea să înceapă lansarea volumului O noapte cu Molly Bloom. Romanul unei femei, de Mircea Mihăieș. Am găsit-o acolo pe Mihaela Răileanu, care aranja cărțile pe mese, și i-am făcut o poză discretă. Moderatorul evenimentului a fost George Onofrei, iar invitat Horia-Roman Patapievici. Li s-a alăturat, deși nu era trecut în program, președintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, care a ținut să spună câteva cuvinte de laudă autorului. Partea cea mai interesantă a lansării a fost însă discursul foarte bine documentat, emoțional și exact al lui Horia-Roman Patapievici, care înainte de toate a atras atenția că „e o eroare” faptul că pe masă nu se află și celălalt volum al lui Mircea Mihăieș care gravitează în jurul romanului lui James Joyce, și anume Ulysse 732, apărut tot la Editura Polirom acum câțiva ani. L-am zărit în public, discret, pe Ionuț Stanomir.

Am prins doar pe final, la standul Editurii Humanitas, lansarea volumului de povestiri În buricul pământului, de Cătălin Dorian Florescu, care începuse tot la ora 13.00. L-am zărit în public pe bunul prieten al autorului, scriitorul Robert Șerban, concitadinul bănățeano-timișorean al lui Cătălin Dorian Florescu. Evenimentul a fost moderat de fermecătoarea Mirela Nagâț. N-au trecut câteva minute și au început aranjamentele pentru următoarea lansare, cea de la ora 13.30, al cărei protagonist a fost Radu Paraschivescu. Obiectul evenimentului: volumul Omul care mută norii, recent apărut la Editura Humanitas. Invitați au fost jurnaliștii și oamenii de radio Cătălin Striblea și Răzvan Exarhu. Glumele celor doi au fost completate de Radu Paraschivescu în același stil inteligent și ușor mucalit. A fost una dintre cele mai amuzante și mai plăcute lansări la care am participat.

Ritmul aiuritor al evenimentelor m-a îndreptat înapoi spre standul Editurii Polirom, unde la ora 14.00 avea să înceapă lansarea volumului Homeric, al Doinei Ruști. Invitatul întâlnirii moderate de George Onofrei a fost criticul și istoricul literar Paul Cernat, cel care vorbise în urmă cu ceva vreme și la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, unde romanul a fost lansat prima dată. Evenimentul începuse deja, așa că am apucat doar să o salut discret pe Doina Ruști. Nu am mai revăzut-o, din păcate, la acest târg de carte, lucru explicabil până la urmă, fiindcă în iureșul centrifugalo-centripet din Pavilionul B2 numai întâmplarea face ca doi oameni care se cunosc să se întâlnească.

Ei bine, la ora 15.00 punct am fost la standul Casei de Editură Max Blecher, unde urmau trei evenimente unul după celălalt: Anastasia Gavrilovici cu volumul ei de debut, Industria liniștirii adulților, Radu Vancu cu Psalmi, și dubla lansare de la ora 16.00, Daniela Luca cu Vatra Luminoasă și, cu voia dumneavoastră, Gelu Diaconu cu Ziua în care a murit John Lennon. A fost lume multă, combinată, s-a vorbit destul de mult în anumite perioade (mă refer la mine, fiindcă am avut o incontinență verbală cam necaracteristică – probabil nu eram vorbit demult), s-au citit versuri din volumele nou apărute, au fost flori, aparate foto, telefoane cu care s-a filmat, totul în locul strâmt dintre standul Patriarhiei și Casa de Editură Max Blecher. Am vorbit cu prieteni buni, am dat autografe, tot ce se face în astfel de ocazii. Cele mai multe aplauze le-a primit, firește, Anastasia Gavrilovici, care în ciuda aparentei fragilități ne-a citit o poezie foarte puternică. Radu Vancu a vorbit foarte frumos, apoi Claudiu, apoi Daniela Luca – mai emoționată ca oricând – și, în sfârșit, eu, cel care a spart petrecerea cu un discurs prea lung, care a cam făcut asistența să se foiască. Ne-au flancat, din partea dreaptă, unde era amplasat standul Editurii Vinea, Mihail Gălățanu & Nicolae Tzone.

A urmat apoi tot o dublă lansare la standul Editurii Paralela 45 (i-am ratat, din păcate, pe Ciprian Măceșaru, care și-a lansat de la 15.00 romanul Alergătorul invizibil, și pe Sorin Delaskela, care a lansat volumul Destrămare la același eveniment – dar și pe Cezar Paul-Bădescu, care și-a lansat la Polirom romanul Frica de umbra mea): Daniel Bănulescu, N-ai vrea să te trimit în Paradis? și Cosmin Perța cu cel mai recent roman al său, Arșița. Moderator a fost Diana Iepure, invitați Adina Dinițoiu, Alexandra Turcu & Raul Popescu.

La Editura Tracus Arte l-am prins pe Ion Mureșan doar când dădea autografe pe reeditarea volumului său de eseuri, Cartea pierdută. Am mai pendulat apoi, cu ultimele picături de energie, între standul Editurii Humanitas, unde l-am văzut din nou pe Horia Roman-Parapievici, de data asta în calitate de autor, cu reeditarea volumului Ochii Beatricei, și standul Editurii Polirom, unde s-a lansat proiectul editorial Biografii romanțate, care deja cuprinde patru volume semnate de Simona Antonescu (Maria Tănase. O fântână pe un drum secetos), Moni Stănilă (Brâncuși sau cum a învățat țestoasa să zboare), Bogdan Alexandru-Stănescu (Caragiale. Scrisoarea pierdută) & Dan Coman (Enescu. Caiete de repetiții).

Duminică, 24 noiembrie, am ajuns la ultima zi a târgului cu „forțe moi”, cum spunea un prieten cândva. Aglomerația a fost ceva mai domoală, semn că alegerea președintelui a smuls câte ceva din electoratul „iubitor de carte”. Fostul și viitorul viitor președinte (fiindcă la ora aia doar presupuneam că va fi reales) Klaus Iohannis aproape că a blocat accesul în pavilionul B2, fiindcă a ales să facă un fel de „baie de mulțime” chiar în holul din fața intrării. Se formase un meleu pestriț, fel de fel de oameni străduindu-se să filmeze evenimentul și să se strecoare până „mai în față” ca să facă un selfie cu Iohannis. Nebunie curată să crezi că vei reuși, fiindcă mulțimea era compactă ca la stadion.

Regret nespus că am ratat lansarea de la ora 14.00, de la standul Editurii Paralela 45, unde au ieșit în lume volumele Pasageri. Antologia de proză scurtă a Școlii de Vară „Gheorghe Crăciun” și Nume de cod: Flash Fiction. Antologie Literomania de proză scurtă, proiect coordonat de Adina Dimițoiu și de Raul Popescu. Am primit însă cărțile, le voi citi și voi scrie despre ele aici, pe www.omiedesemne.ro.

Am ajuns, în schimb, la standul Editurii Polirom, unde era în program lansarea volumului Constantin Noica. Interpretări la Platon, la care au vorbit Grigore Vida și Gabriel Liiceanu. A urmat apoi o dublă lansare Humanitas Ficion, romanele Soția aviatorului, de Melanie Benjamin, și Tot ce este, de James Salter. Moderatoare a fost directorul general al Editurii Humanitas Fiction, Denisa Comănescu, iar invitați juranlistul Andrei Crăciun, criticul literar Simona Preda și, de asemenea, criticul literar Dana Pîrvan.

Apoi, pe fondul oboselii tot mai accentuate, lucrurile s-au precipitat. Am fost în fugă oarecum la standul Editurii Polirom, unde am asistat la ultima lansare, volumul Ancăi Hațiegan, Dimineața actrițelor. La evenimentul moderat de Mihaela Răileanu au participat actorii Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc, criticul literar Cosmin Ciotloș și Mirela Nagîț. După aceea înapoi la Humanitas, unde a avut loc evenimentul HUMANITAS NEWS,  în cadrul căruia Lidia Bodea, Denisa Comănescu, Radu Paraschivescu & Gabriel Liiceanu au prezentat, rând pe rând, topurile Grupului Humanitas la Gaudeamus. M-am bucurat de două ori pentru Radu Paraschivescu, fiindcă volumul Omul care mută norii a fost cea mai vândută carte și a primit, din partea Radio România, la festivitatea de închidere a târgului, premiul de „cea mai râvnită carte”.

Între timp mai fusesem pe la standul Editurii Corint, unde Stelian Tănase, flancat de Cristian Teodorescu și de Bedros Horasangian, și-a lansat cel mai recent roman, Marele incendiator. Am încheiat periplul prin târgul Gaudeamus cu un cadou de ziua mea, excelentele antologii apărute anul trecut la Editura „Școala Ardeleană”, Saga păpădiilor, de Ion Mircea, și Poezii, de Adrian Popescu – precum și incitantul volum apărut la Editura Cartier, Cum se inventează un huligan. Mihail Sebastian, ziarist la Cuvântul, de Laszlo Alexandru. Iar înainte să plec l-am reîntâlnit pe Raul Popescu, chiar în holul care între timp se depresurizase de fanii lui Klaus Iohannis. Am schimbat câteva vorbe, ne-am plâns de tot felul de dureri de spate și de oboseală și am ajuns la concluzia că cel mai bun remediu ar fi un pahar sau două de vin (în cazul lui bere & un shot de tărie), după care ne-am luat la revedere.

Mi-am luat și eu la revedere de la Gaudeamus, un tîrg de carte care, cu riscul de a enerva multă lume, mie mi s-a părut, una peste alta, destul de reușit, cu toate neajunsurile lui legate de organizare. Lucrurile negative au fost compensate, cel puțin din punctul meu de vedere, de evenimentele la care am participat, chiar dacă mai mereu pe fugă, de cărțile cu care am plecat acasă, de reîntâlnirile cu oameni la care țin, de altele și altele care nu pot încăpea într-un articol retrospectiv ca acesta.

După pauza de mâine, când îmi voi petrece ziua de naștere alături de familie, voi reveni cu amănunte și recomandări de carte care vor cuprinde volumele luate de la Gaudeamus. Deja abia aștept să vină Bookfestul. Deși e imposibil ca toată lumea să fie mulțumită, sper ca organizatorul de atunci, Asociația Editorilor din România, să păstreze aceeași politică de până acum, anume aceea de a lăsa intrarea liberă și de a menține prețul chiriilor la standuri la un nivel decent. Din câte mi-am dat seama din experiența numeroaselor participări la Bookfest, sunt șanse mari să se întâmple. Dar să nu anticipăm, ca să nu avem deziluzii.    

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

2 Comments

  1. La mulţi ani, domnule Diaconu, şi să ne bucuraţi în continuare cu “semne” la fel de interesante şi plăcute!

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.