Duminica trecută, din motive de Bookfest, am trecut peste această rubrică, însă azi nu mai am nicio scuză și trebuie să vă cicălesc un pic despre evenimentele culturale care se află deja pe agendele editurilor începând de mâine până la sfârșitul săptămânii. Oferta e suficient de generoasă, așa că să lăsăm vorbăria de început și să trecem la treabă.

Luni, 10 iunie

Lansare – „Poveste pentru Maria”, de Ioana Bâldea Constantinescu

Vă așteptăm cu drag luni, 10 iunie, de la 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea unui volum special – „Poveste pentru Maria. O carte despre copilărie, părinți și dragoni”, de la jurnalista și scriitoarea Ioana Bâldea Constantinescu.

Alături de autoare îi vom avea invitați pe Tania Radu și pe Bogdan-Alexandru Stănescu.

„Aceasta nu este o carte de parenting, nici un jurnal de maternitate și nici o carte pentru copii. Este o carte a misterioaselor geografii ale iubirii.

Poveste pentru Maria este povestea eternă a copilăriilor noastre, a copilăriilor din literatură, o poveste pentru toți oamenii mari care au fost, odată, copii mici și pentru toți copiii mici care vor fi, la un moment dat, oameni mari.”

Marți, 11 iunie

„Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți” la Salon

A zecea ediție a Salonului literar al pisicului ghiftuit va avea loc marți, 11 iunie, de la ora 18.30, în „La petite bouffe Cotroceni” (strada Doctor Louis Pasteur nr. 38, București), când vom discuta despre „Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți” de Mathias Enard, roman apărut în colecția Babel, Editura NEMIRA, în traducerea lui Cristian Fulaș. Invitatul nostru special va fi scriitorul Bogdan Răileanu.

Numărul de locuri este limitat, iar participarea trebuie anunțată pe adresa de mail [email protected]

„Am denumit aceste întâlniri Salon literar pentru că, pe lângă club de carte, ele vor mai prilejui și întâlnirea cu câte un cititor pasionat, invitat special, care să ne dezvăluie plăcerile intime ale lecturilor sale. Actul lecturii este, prin excelență, intim și subiectiv, dar există o plăcere a redescoperirii cărții care constă în discuțiile cu alți cititori. Vă invităm să descoperiți această plăcere și să pășiți în salonul nostru literar.”

Basarabia sufletului meu

Muzeul Național al Literaturii Române (strada Nicolae Crețulescu nr. 8, București)
Un eveniment literar-muzical al lansării volumului bilingv „Basarabia Sufletului Meu – The Bessarabia of My Soul” o colecție de poezie din Republica Moldova de Daniel Ioniță și Maria Tonu. Prezentarea: criticul și istoricul literar Alex Ștefănescu și Vitalie Răileanu, scriitor, directorul Bibliotecii „Onisifor Ghibu” Chișinău.
Recitaluri Daniela Nane și Nicu Alifantis.

Literatura la zi. Invitat: Florin Iaru

Marţi 11 iunie, ora 20.00, în Londohome (strada David Praporgescu nr. 31, București)

Vom prezenta şi ultimul volum semnat de Florin Iaru – „Jos realitatea!”, Editura Paralela 45, 2019.

„Literatura la zi” este un eveniment care are loc lunar la Londohome şi este moderat de Vasile Ernu.

Florin Iaru este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai generaţiei optzeciste. A fost unul dintre membrii proeminenţi ai „Cenaclului de Luni” condus de Nicolae Manolescu. A fost vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor în perioada 1995-1996. A realizat şi a prezentat emisiuni de cultură la postul naţional de televiziune şi la TVR Cultural. Face parte din echipa redacţională a săptămînalului Caţavencii.

Despre „Cartea Reghinei“ cu Ioana Nicolaie și invitații săi

Întâlnire cu Ioana Nicolaie și invitații săi despre „Cartea Reghinei“ – una dintre cele mai bine vândute cărți Humanitas la Bookfest 2019.

Vă așteptăm marți, 11 iunie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bulevardul Regina Elisabeta nr. 38, București), la lansarea celui mai recent roman al Ioanei Nicolaie, „Cartea Reghinei“, una dintre cele mai bine vândute cărți Humanitas la Bookfest 2019.

La eveniment vor vorbi, alături de Ioana Nicolaie, jurnalista și scriitoarea Adela Greceanu, criticul literar Cosmin Ciotloș și Lidia Bodea, directorul Editurii Humanitas. Seara se va încheia cu o sesiune de autografe.

„Reghina este un Iov feminin, dintr-un spațiu nord-transilvan, în care miraculosul se insinuează în ordinea comună, iar istoria recentă sugrumă destinele oamenilor. Este mamă a doisprezece copii, împreună cu care alcătuiește „un trup de o mie de kilograme“, plămădit din puține bucurii și insu-portabilă suferință. Până la urmă, Reghina este mama universală.

Miza cărții Ioanei Nicolaie este să scoată la lumină, prin incursul faulknerian în interiorul unei minți care amestecă timpurile și emoțiile, o viață, un destin, o urmă pe care umanitatea personajelor ei o lasă (sau nu) în lume.”

Miercuri, 12 iunie

„Povești de dragoste și neputință”, de Dan Pleșa

Miercuri, 12 iunie, de la ora 19:00, vă invităm la Café Verona Cărturești (strada Pictor Arthur Verona nr. 13-15, București) la o discuție relaxată cu Alina Purcaru, Cristian Teodorescu și Dan Pleşa despre recenta lui carte „Povești de dragoste și neputință”.

O lansare oficială cu iz de discuție boemă, pe alocuri melancolică sau recuperatoare. Gazdă va fi Alexandra Rusu. Citește Alexandru Ion.

„În povestirile lui Dan Pleșa există cupluri fericite. Într-un timp suspendat, la Vama Veche; într-o casă în care există un mic tunel al timpului, care îi ajută să-și privească certurile cu oarecare distanță; într-o zi de vară în care se merge cu tramvaiul și ,«grijile par a fi doar schelete de cristal, casante, pe care muzica de lângă, de pe tine, din muşchii tăi mai puternici ca niciodată le atinge şi le transformă într-un nisip sclipitor, diamantin».”

Lansare de carte „Anotimpul tăcerii”

  Muzeul Național al Literaturii Române si Editura Tracus Arte vă invită miercuri, 12 iunie 2019, ora 19.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 la evenimentul de lansare a cărții „Anotimpul tăcerii”, dar și la o sesiune de autografe din partea autoarei, Miorița Baciu.

Invitați Vladimir Tismăneanu, PS Mihai Frățilă, episcop greco-catolic de București, Radu Vancu, Anca Cernea, Fundația Ioan Bărbuș, Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române. Moderator: Luigi Bambulea.

Miorița Baciu, născută la 25 noiembrie 1948 în casa parohială din Sâncel, la patru kilometri de Blaj, este absolventă a Facultății de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, secția română-franceză, 1972; doctor în filologie al aceleiași Universități, cu teza „Argoul românesc”, 1982. Inspector general de limba și literatura română în Ministerul Educației (1990-2007); în paralel, profesor în învățământul liceal și universitar. Președintă a Secretariatului Național al Învățământului Catolic din România (1995-2016). Autoare de manuale școlare, cărți cu profil didactic, cursuri universitare și articole de specialitate. A publicat volumul de versuri „Polenul clipei”, cu o prefață de Cezar Baltag, Editura Teora, 1996, și cartea de memorii „Istoria unui destin confiscat. Tatăl meu, martirul neștiut Viorel Baciu”, cu o prefață de Vladimir Tismăneanu (Curtea Veche Publishing, 2013).

Arundhati Roy – Ministerul fericirii supreme

Editura Humanitas Fiction vă invită miercuri, 12 iunie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului „Ministerul fericirii supreme“ de Arundhati Roy, bestseller Bookfest 2019, recent apărut în colecția Raftul Denisei, coordonată de Denisa Comănescu.

Vor vorbi despre roman Ioana Bâldea Constantinescu, scriitoare, Alexandra Coliban, traducătoarea romanului, Ana-Maria Caia, jurnalist cultural și Simona Preda, critic literar.

Moderatorul evenimentului va fi Denisa Comanescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.

La douăzeci de ani de la cartea ei de debut, „Dumnezeul lucrurilor mărunte“, care a câștigat Booker Prize în 1997, scriitoarea indiană a revenit la literatură cu mult așteptatul roman „Ministerul fericirii supreme“. Arundhati Roy ne dăruiește, cu același amestec irezistibil de furie și tandrețe, un mozaic al Indiei contemporane, într-o amplă simfonie literară închinată celor care, răniți de lumea dezumanizată, sunt salvați de iubire și speranță.

Joi, 13 iunie

Finisaj & lansare publicație // Spațiu (Continuare și sfârșit)

Expoziția Spațiu (Continuare și sfârșit) // Rezidența BRD Scena9 (strada Ion Luca Caragiale nr. 32, București) se apropie de final. Vă invităm joi, 13 iunie, începând cu ora 19.00, la finisajul expoziției și la lansarea publicației dedicate acesteia.

În plus, veți putea participa la tururi ghidate oferite de custozii CESI – Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii. Primul tur va începe la ora 20.00 și va dura jumătate de oră.
Prietenii noștri de la Editura Vellant vor fi și ei la finisaj, și veți putea achiziționa publicația de la standul lor.
Expoziția va mai putea fi vizitată până duminică, 16 iunie.
Manifestare organizată în cadrul Sezonul România-Franța 2019.

Vineri, 14 iunie

Street Delivery 2019 — Poezia e în stradă!

Street Delivery 2019 are loc în București pe 14-16 iunie, pe str. Arthur Verona, și va fi precedat de atelierele Street Delivery I’M UAU de pe strada Edgar Quinet în weekend-ul 7-9 iunie.

A 14-a ediție Street Delivery București se concentrează pe inspirația scoasă în stradă prin artă, cuvânt, design, arhitectură, prin poeticile cotidianului, geografiile literare și metaforele orașului. Plus doza firească de distracție.

Identitatea vizuală a ediției cu numărul 14 este semnată de Bianca Dumitrașcu, letterer & graphic designer.

„Îți aduci aminte când ne-ntreba profa de română în liceu: Ce-a vrut să spună poetul? și ne fâstâceam în comentariile criticilor, când noi abia înțelegeam titlul poeziei, apăi să mai pricepem și cotloanele lirice ascunse între rime?
Iar întrebarea asta încă ne bântuie — cam des în ultima vreme, ce-i drept — când ne uităm la poeticile cotidianului.”

Sâmbătă, 15 iunie

Petrecerea de poezie 2019

Sâmbătă, 15 iunie, de la ora 19.30, în Tramvaiul 26 (strada Cercului nr. 6, București)

Petrecerea de poezie revine în 2019 cu al patrulea eveniment în care invitații sunt tentați cu o aniversare multiplă. Poeții sorin despoT (34) și Răzvan Țupa (44), de ziua lor, sărbătoresc poezia și prezentarea ei în public.

La Tramvaiul 26 se recuperează dimensiunea festivă a vocii prin mecanici acustice, nu prin microfoane.

Dar cine a pierdut-o? Oricine a băgat la ofertă poezia ponosită în serbările școlare, poezia râșnită și amețită între cei care știu ei mai bine, poezia care a fost înlocuită cu scuzele că nu se poate, poezia care s-a vândut ca listă de nume și băgată la microfon și tot restul metaforelor.

Așa se face că atunci când zici petrecere aniversară pui pe listă: sărbătoriți și invitați, gustări și băutură, un tort sau chiar două și neapărat muzică. Live, dacă se poate. Inviți pe cineva cu voce și-l lași să-i pună pe toți în mișcare, să adauge la dimensiunea festivă.

Sâmbătă, treaba muzicii o face poezia live. La petrecerea de poezie 2019, de la Tramvaiul 26, redau dimensiunea festivă a vocii: Andrew Davidson-Novosivschei, sorin despoT, Andrei Doșa, Silvia Grădinaru, V.Leac, Ioana Miron, Dmitri Miticov, Cosmina Moroșan, Octavian Perpelea și Răzvan Țupa.

Duminică, 16 iunie

Lectură “Povestiri din Curcubeu” cu Alina Veronica Ilie

Vă invităm în Londohome (strada David Praporgescu nr. 31, București)  duminică, 16 iunie, începând cu ora 12:30, să descoperiți, alături de cei mici, “Povestirile din Curcubeu” ale Alinei Veronica Ilie.

Alături de noi vor fi: autoarea, care ne va introduce în lumea plină de aventuri a personajelor sale și un invitat, venit chiar din “Curcubeu” . Vom avea parte de multe jocuri, distracție și voie bună!

Cartea „Povestiri din Curcubeu” este cea cu care a debutat în toamna anului 2018 Alina Veronica Ilie și este o lectură amuzantă, colorată și veselă de care se pot bucura atât copiii cât și parinții lor.

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.