E iarăși minivacanță, sunt Rusaliile, săptămâna începe cu o zi liberă, așa că avem tot timpul să ne gândim la ce evenimente literare vom merge în perioada imediat următoare. Chiar dacă a venit vara și sezonul estival a început să duduie, literatura nu e îngropată în nisipul fierbinte al plajelor, dimpotrivă, e foarte la vedere, vie, liberă, activă și ne face prietenoasă cu ochiul, ademenindu-ne cu lansări sau alte agape culturale foarte interesante. Dar să lăsăm vorbăria și să vedem ce avem de făcut.

Luni, 17 iunie

Fișe de lectură LGBT

Un eveniment Bucharest Pride 2019, organizat de Asociatia Accept cu sprijinul Carturesti Modul si Curtea Veche Publishing.

De la Platon (vezi dialogul Charmides) la Oscar Wilde și până la romanul lui André Aciman (Call me by your name, care stă la baza cunoscutului film), citim și ne plac poveștile LGBT de foarte mult timp. Dar care sunt cele remarcabile, care nu trebuie să ne lipsească din bibliotecă (sau kindle sau telefon), care au stârnit pasiuni sau au revoluționat literatura?
Încercăm să găsim câteva răspunsuri luni, 17 iunie, de la ora 18:00, la Cărturești Modul (strada Academiei nr. 18-20) într-o discuție relaxată despre literatura LGBT care ne-a marcat și schimbat.
Citesc, povestesc și fac recomandări, într-o discuție moderată de Barna Nemethi (Curtea Veche Publishing): Eugen Rădescu, curator Bucharest Biennale, RăzVan Andrei, poet, Elena Marcu, fondatoare Black Button Books, Ioana Bugarin, actriță.

Marți, 18 iunie

Emilian Galaicu-Păun, lansarea noului proiect poetic

Marți, 18 iunie crt, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumului A(II)Rh+eu & Apa.3D, de Emilian Galaicu-Păun, apărut la Editura Cartier în colecția Rotonda. Cartea a apărut în cadrul Programului Național de Editare al MECC.
Sesiune de autografe.
Preț promoțional în ziua lansării.
Alături de autor vor participa Tamara Cărăuș, Mircea V. Ciobanu și Alex. Cosmescu.
Moderator: Lucia Ţurcanu

„Acesta e miezul iradiant – și inexorcizabil, de fapt – al poeziei lui Emilian Galaicu-Păun: coincidența dintre naștere și moarte, inseparabilitatea, indistincția lor.” (Al. Cistelecan)

„Itinerarii”, antologia Rezidenței LiterArt Franța-România

Marți, 18 iunie 2019, ora 19:30, la sediul expoziției permanente a Muzeului Național al Literaturii Române din București, str. Nicolae Crețulescu 8, va fi prezentat programul Rezidența LiterArt Franța-România, prilej cu care va avea loc o lectură publică susținută de adolescenții selectați în cadrul programului LiterArt, va fi prezentat un video-art realizat de Gabi Stamate și, de asemenea, va fi lansată antologiei Itinerarii, Editura MLR.

Vor prezenta programul și antologia scriitorii Dan Mircea Cipariu și Florin Iaru, Maestrul Mircia Dumitrescu și artistul vizual Mihai Zgondoiu. Antologia „Itinerarii”, apărută la Editura Muzeul Literaturii Române, cuprinde textele câştigătoare sau scrise pentru programul „Rezidenţa LiterArt Franța-România” – prima rezidenţă de scriere creativă şi creaţie vizuală din România dedicată adolescenţilor.

„Rezidenţa LiterArt Franța-România” este un program literar, artistic şi educaţional organizat de Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, asociația Euro CulturArt și Clubul UNESCO-Adolescenţii. Radio România Cultural şi AgenţiadeCarte.ro sunt partenerii media ai programului. Proiect co-finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Miercuri, 19 iunie

Livia Ștefan la Nepotu’ lui Thoreau

Evenimentul are loc la Insomnia Café, strada Universității nr. 2, Cluj-Napoca.

Livia Ştefan (n. 17 octombrie 1982, Giurgiu).
Volume publicate: „re.volver” (Casa de Pariuri Literare, 2012); „Lolita32” (Casa de Editură Max Blecher, 2016), „Thanato Hotel” (Casa de Editura Max Blecher, 2019)
A apărut cu poezie, proză şi fotografie în diverse reviste şi antologii din ţară şi străinătate. Cântă împreună cu Oedip Piaf. Trăieşte în Bucureşti.
Are mai multe poeme traduse din volumele „Lolita 32” și „Thanato Hotel” în engleză, spaniolă, turcă, germană, suedeză, slovenă.
A tradus, pentru revista Poesis International, poeme semnate de Ai Ogawa si Mia Axelsson.
În aprilie 2017, a participat la workshop-ul de traducere organizat de ICR Stockholm.
A fost invitată, în 2017, în Spania, la festivalul Cosmopoetica Cordoba, unde a participat cu poeme din Thanato Hotel traduse în engleză și spaniolă.

Michel Houellebecq – Serotonină

Editura Humanitas Fiction vă invită miercuri, 19 iunie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr. 38) la lansarea romanului „Serotonină“ de Michel Houellebecq, bestseller Bookfest 2019, recent apărut în colecția Raftul Denisei, coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Daniel Nicolescu.

Vor vorbi despre roman Vlad Zografi, scriitor, Ioan Stanomir, publicist și Cristian Pătrășconiu, jurnalist cultural . Moderatorul evenimentului va fi Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.

Roman al unei rătăciri fără speranță pe drumurile din nordul Franței, al dezabuzării și nostalgiei convulsive față de iubiri ratate cu bună știință, dar și al privirii lucide și necruțătoare asupra lumii contemporane, cu răzvrătiți intratabili și „veste galbene“ sui-generis, „Serotonină“ este cu siguranță una dintre cele mai puternice, mai tandre și mai vitriolante cărți scrise de laureatul din 2010 al Premiului Goncourt.

Miercurile din Cotroceni cu Mirela Nagâț și invitații săi

O nouă ediție a „Miercurilor din Cotroceni“ cu Mirela Nagâț și Mircea Cărtărescu. Vă invităm miercuri, 19 iunie, de la ora 18.30, la La petite bouffe Cotroceni, la o lectură publică a unui text inedit pe care autorul îl va citi în premieră la noi în sufragerie.
Înscrierile la eveniment se fac, în limita locurilor disponibile, la adresa de email [email protected]

Interviurile Mirelei Nagâț sunt în primul rând conversații plăcute. Te trezești, în același timp, știind că în spatele lor se adună și se topesc ore și zile de documentare și toată concentrarea unui cititor atent și a unui privitor priceput. Iar efectul este întotdeauna o curiozitate care se transmite.
În întâlnirile din sufrageria noastră culturală se dezvăluie, uneori, noutăți absolute. Alteori vor fi întoarceri asupra unor subiecte importante din lumea culturală. Mirela Nagâț și invitații ei vă poftesc să vă petreceți, de două ori pe lună, o miercuri în Cotroceni.

Lansarea cărții „Despre tristețea femeilor frumoase” la Sibiu

Vă invităm miercuri seara, 19 iunie, de la 19:00, la Arcade (Piața Mică #24) pentru lansarea cărții de povești fantastice „Despre tristețea femeilor frumoase”, de Andrei Ruse. Alături de autor vor vorbi scriitorul Radu Vancu și actorul și regizorul Bogdan Saratean.

Andrei Ruse (n. 1985) este cunoscut pentru bestseller-urile „Soni” (2008) și „Zaraza” (2014), romane ajunse la numeroase reeditări, dar este și inițiatorul și directorul Editurii Hyperliteratura.

În „Despre tristețea femeilor frumoase”, firescul se pierde pe neașteptate, întrupând lumi noi, aproape magice sau chiar supranaturale. Fie că este vorba despre femeia căreia îi crește un buton pentru fericire; femeia care nu a zâmbit niciodată; cea care readuce morții la viață, pictându-le chipurile; femei care rup prin gesturile lor liniaritatea timpului sau care se transformă în cărți sau în animale fioroase, fiecare personaj te poartă pe un tărâm în care fantasticul și absurdul se împletesc cu realul.

Joi, 20 iunie

Mircea Cărtărescu și invitații săi despre „Melancolia”

Vă invităm joi, 20 iunie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea volumului „Melancolia“ de Mircea Cărtărescu, cea mai bine vândută carte Humanitas la Bookfest 2019. La eveniment vor vorbi, alături de Mircea Cărtărescu, scriitoarea Ioana Pârvulescu și criticul literar Cosmin Ciotloș.
După marele succes (inclusiv internațional) al romanului „Solenoid“, Mircea Cărtărescu revine pe piața literară cu o carte de o cu totul altă factură. Este tripticul „Melancolia“, nostalgică evocare a unei copilării și adolescențe înconjurate de o atmosferă de adâncă reverie. Realistă și onirică în același timp, inconfundabil „cărtăresciană“ și totuși diferită de tot ce-a mai scris autorul, această carte despre singurătate, abandon, dragoste și eroism are toate șansele să devină o scriere foarte iubită de cititorii de literatură.

Seara se va încheia cu o sesiune de autografe.

Aspecte ale economiei românești în timpul Războiului Rece

Editura TREI va lansa cartea Aspecte ale economiei românești în timpul Războiului Rece (1946 – 1991) de Petre Opriș, joi, 20 iunie 2019, ora 19.00, în librăria Modul Cărturești (str. Academiei nr. 18-20, la parterul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu).

Cu aceest prilej, Bogdan Murgescu – istoric, profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universității din București, președinte al Societății de Științe Istorice din România, Vasile Buga – istoric, cercetator la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului și Dumitru Lăcătușu – doctor în istorie al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași vor susține o dezbatere pe marginea tematicii volumului, moderată de Lucian Popescu – editor Contributors.ro.

„Nemuritorii de rând” la Sibiu | Ana Barton și Radu Vancu

Editura Herg Benet și Librăria Humanitas Constantin Noica vă invită, joi, 20 iunie, de la ora 18.00, în Librăria Constantin Noica din Sibiu (str. Nicolae Bălcescu nr. 16) la lansarea volumului „Nemuritorii de rând” de Ana Barton. Invitat, alături de autoare: Radu Vancu. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

„Îl iubea și tremura de bucurie. Deci, iubea și ea, putea și ea să iubească. Nu era doar monstrul ăla atoțiiubitor și-al nimănui care credea că este. Credea și se-ngrozea. Putea și ea să-și adune iubirea la un loc într-o boccea și s-o dea și unui singur om, nu numai tuturor, nu numai risipită. Fusese doar o chestiune de timp și de frică, doar precauție. Însă acum își găsise omul potrivit, omul ei. Mai rămânea să-l și-ntâlnească, dar, la cât timp trecuse, la câtă viață, ce mai contau câteva luni. Până atunci, își vor scrie și vor vorbi mult la telefon. O să reziste ea, e o stoică, nu vreo disperată. Marea iubire trebuie compensată cu ceva, nu? E ca o casă căreia începi să-i astupi găurile din pereți și din dușumea mult înainte s-o construiești.”  

Vineri, 21 iunie

Made in Bistrița – lectură publică și sesiune de autografe

Librăria Humanitas de la Cișmigiu vă invită vineri, 21 iunie, de la ora 19.00, la Made in Bistrița – întâlnire cu scriitorii bistrițeni Ioana Nicolaie, Dan Coman și Marin Mălaicu-Hondrari. Cei trei scriitori vor citi din romanele „Cartea Reghinei”, „aceste lucruri care nu se vor schimba niciodată”, „Apropierea”, recent apărute la Editura Humanitas și Editura Polirom.

Accesul la eveniment este gratuit și se face pe baza unei rezervări prealabile pe Eventbook.

EU Mies Awards. Din interior

Proiectele, oamenii, arhitectura românească în context internațional
Conferință de Stefan Ghenciulescu, membru în juriu + Lansare Zeppelin #154

Vineri 21 iunie 2019, ora 18:00 @ Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”

Partener principal: Isopan
Parteneri: Zumtobel, Ordinul Arhitecților București
Doamna cu găina. Primarul supărat. Primarul fericit. Copacul din casă. Balcoane închise. OZN și bricolaj.
Reluăm Serile Zeppelin cu o seară cu povești despre arhitectură excepțională și despre oameni care o fac, cei care o fac posibilă și cei care o folosesc.
La Premiile Uniunii Europene pentru Arhitectură au fost înscrise 383 de proiecte, dintre care 40 selectate (două din România). Apoi, 5 finaliste vizitate cu avionul, trenul, autobuzul: 7 zile, 6 țări, 13 orașe.
Ștefan Ghenciulescu, redactorul-șef Zeppelin, ne va vorbi despre proiectele vizitate din Spania și până în nordul Europei și apoi în Albania, dar și despre diferența dintre arhitectura din poze și cea reală. Despre întâlnirile cu arhitecții, dar și cu clienții și cu cei care trăiesc în acele locuri.
Discutăm despre criterii și despre ce poate însemna o arhitectură europeană. Dar și despre arhitectura de la noi din această perspectivă europeană.

Lansare Zeppelin 154. Proaspăt din tipar.

CenaKLUb Tiuk (125)

CenaKLUb Tiuk (125) vă invită la lansarea noului volum de poezie al Ancăi Zaharia, „Suicid”, Editura Herg Benet, 2019.

Dialog, lectură, autografe.

Invitați speciali: Vlad Drăgoi și Ioan Șerbu.
Moderator: Mihail Vakulovski.
21 iunie 2019, ora 18:00, Librăria Humanitas Brașov
Intrare liberă.

Sâmbătă, 22 iunie

Marcel Manea în dialog cu Simona Preda

Sâmbătă, 22 iunie 2019, ora 17:00, la cafeneaua Cărturești Verona (Str. Pictor Arthur Verona nr. 13-15, București), va avea loc lansarea volumului „Ultra Violet”, de Marcel Manea, Editura Tracus Arte, 2019. Autorul va dialoga cu Simona Preda, iar evenimentul va fi transmis live pe internet.

Cu un format asemănător unui TV Show, lansarea va fi urmată de o sesiune Q&A.

Marcel Manea s-a născut la 26 octombrie 1980. Este jurnalist cultural. Are în palmares mai multe scenarii de teatru și film. Coautor al antologiei Ficțiuni reale, Humanitas, 2013, autor al bestsellerului Bărbați pe tocuri, Herg Benet, 2017. Adoră jazzul, cafeaua și aeroporturile. Încă așteaptă un semn clar de la Dumnezeu, cum ar fi de exemplu un depozit substanțial pe numele lui, la o bancă din Elveția.

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.