Mai este puțin din august și, chiar dacă ne sufocă un val de caniculă (ne dorim să fie ultimul de anul ăsta), sperăm să ne putem destinde și să uităm de necazurile zilnice mergând pe la evenimentele literare care vor avea loc în următoarele zile. Vă asigurăm că nu sunt deloc de neglijat, chiar dacă ultima răbufnire de anul acesta a verii le-ar putea pune în „umbră”.

Marți, 27 august

Club de carte Litera #57

Dragi cititori, ne revedem la Clubul de carte Litera #57, marți, 27 august, la Qreator (bulevardul Aviatorilor nr. 8A), să vorbim despre Rețeaua Alice, de Kate Quinn – un roman istoric captivant, ale cărui personaje principale – o spioană recrutată în Rețeaua Alice din Franța în timpul Primului Război Mondial și o americancă neconvențională care își caută verișoara în 1947 – sunt protagonistele unei povești fascinante despre curaj și izbăvire.
1947. În haosul de după al Doilea Război Mondial, Charlie St. Clair, o studentă americană însărcinată, necăsătorită și pe punctul de a fi alungată de propria familie, nutrește speranța disperată că verișoara ei iubită, Rose, care a dispărut în Franța ocupată de naziști în timpul războiului, ar putea să fie încă în viață. Prin urmare, când părinții o trimit în Europa ca să-și rezolve „mica problemă“, Charlie fuge și se îndreaptă spre Londra, hotărâtă să afle ce s-a întâmplat cu verișoara ei.
1915. La un an de la începutul Marelui Război, Eve Gardiner arde de nerăbdare să se alăture luptei împotriva germanilor și primește această șansă atunci când este recrutată să lucreze ca spioană. Trimisă în Franța ocupată de inamic, ea se alătură fascinantei Lili, „regina spionilor“, conducătoarea unei vaste rețele de agenți secreți chiar sub nasul inamicului.
Treizeci de ani mai târziu, bântuită de trădarea care, în cele din urmă, a destrămat Rețeaua Alice, Eve își petrece zilele izolată în casa ei din Londra, înecându-și amintirile în alcool. Până când o tânără americană dă buzna pronunțând un nume pe care Eve nu l-a mai auzit de zeci de ani și pornesc împreună într-o misiune al cărei scop este acela de a descoperi adevărul… indiferent care ar fi acesta.
„Rețeaua Alice aduce în prim-plan curajul trecut sub tăcere al spioanelor din Primul Război Mondial, reușind să creeze un echilibru perfect între intriga plină de forță, detaliile istorice descrise cu minuțiozitate și personajele viu creionate… O ficțiune istorică desăvârșită – palpitantă, tulburătoare, o adevărată revelație.“
Jennifer Robson
Traducere din limba engleză Adina și Gabriel Rațiu
Discuția va fi moderată de Cristina Stanciulescu, iar locurile vor fi ocupate prin înregistrare la adresa de email [email protected]
Partener de lectură Idea::Bank

Atelier de scriere creativă susținut de Arturo López Martínez

„AVANGARDA EUROPEANĂ : JOCUL FORMELOR ȘI SEMNIFICAȚIILOR” – ATELIER DE SCRIERE CREATIVĂ, LA PALATUL SUȚU

Muzeul Municipiului București invită copiii cu vârste între 8 și 12 ani să participe în luna august la activitatea „Avangarda europeană: jocul formelor și semnificațiilor”.

Pentru o zi expoziția „Avangardă ↔ Ariergardă. De la premisele avangardismului românesc la puterea realismului socialist” devine un spațiu ludic și experimental.

Vă propunem marți, 27 august, ora 11.00, la Palatul Suțu, un atelier care urmărește să stimuleze crearea de noi limbaje artistice, copiii devenind mici artiști avangardiști. Îndrumați de coordonatorul atelierului, Arturo L. Martínez, participanții vor explora diferite posibilități creative, inspirate de tehnicile avangardelor și de operele din expoziție.

Arturo López Martínez este absolvent al Universității din Salamanca, specializarea Limbi și Literaturi Romanice, cu o pregătire academică în domeniul literaturii avangardiste a limbilor romanice (portugheza, spaniolă, catalană, franceză, italiană, română). În prezent își desfășoară stagiul de practică la Muzeul Municipiului București și este dornic să pună în valoare legăturile dintre România și Spania prin patrimoniul artistic.

Atelierul are durată de 90 minute, timp în care vor avea loc următoarele activități:
*** O scurtă plimbare prin expoziția „Avangardă ↔ Ariergardă” și prin istoria avangardelor.
*** Povestiri cu imagini: realizarea unor colaje urmând tehnicile artiștilor cubiști (Pablo Picasso, Georges Braque, Marcel Duchamp, Marcel Iancu etc.), inspirate de tablourile din expoziție.
*** Cele mai frumoase cuvinte din limba română: reinterpretarea cuvintelor având ca model poezia vizuală, după tehnicile poeților Tristan Tzara, Guillaume Apollinaire, Isidore Isou, Joan Brossa.

Înscrierile se fac printr-un email la adresa [email protected], de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 15.00. Locurile sunt limitate.
Categoria de vârstă: 8 – 12 ani. Taxă participare: 10 lei/copil

Miercuri, 28 august

Lansare de carte – „Simona”

Muzeul Național al Literaturii Române și Editura Cărțile Tango vă invită miercuri, 28 august 2019, de la ora 18.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), la evenimentul de lansare a volumului „Simona”, de Dara Codescu și Alice Năstase Buciuta. Invitată: Liza Panait. Moderator: Loreta Popa. Invitați speciali: Doina Lavric Parghel, interpretă de muzică veche, și Virgiliu Parghel, artist plastic.

Volumul „Simona” este dedicat jurnalistei Simona Catrina, o prelungire în literatură a poveștii de dragoste a autoarelor Dara Codescu și Alice Năstase Buciuta pentru cea care le-a fost fiică, prietenă, călăuză și martoră, în anii lor de iubire, de prietenie și de scris împreună la Revista Tango – Marea Dragoste.

Simona Catrina (22 octombrie 1967 – 23 martie 2017), scriitoare și jurnalistă de talent, a trăit, în cei 49 de ani ai săi, cât în 49 de vieți. S-a născut la Buzău. A terminat Liceul Mihai Eminescu din localitate, apoi a absolvit Facultatea de Filologie, secția Română-Arabă, la Universitatea din București. Volumul dedicat ei dezvăluie nu doar valențe ale jurnalistei Simona Catrina, ci și ale femeii, omului, fiicei, prietenei Simona Catrina. O ființă delicată o artistă prin excelență, care a iubit mult, a râs mult, a căutat mult acea iubire fără cusur după care a tânjit toată viața.

Întâlnire cu scriitorul Jan Cornelius La Două Bufnițe

Miercuri, 28 august, de la ora 18,30, la librăria independentă ,,La Două Bufnițe” din Timișoara (Piața Unirii, nr. 11, intrarea de pe str. Matei Corvin), va avea loc o întâlnire cu Jan Cornelius, scriitor de limba germană, traducător și dramaturg, stabilit din 1977 la Düsseldorf.
Vă așteptăm să luați parte la o discuție, pornind de la cea mai recentă carte a lui Jan Cornelius, scrisă în colaborare cu Adina Popescu, ,,De ce nu-s românii ca nemții?”, Editura Paralela 45, 2019.
Invitat, alături de autor: Marcel Tolcea

Mergeți La Două Bufnițe să puneți întrebări și să găsiți răspunsuri!

Povestea unui Personaj- Doina Ruști și Cristian Nedelcu

Am ajuns la ediția nr. 11 a evenimentului „Povestea unui personaj”!
Ne vedem miercuri, 28 august, începând cu ora 7 seara, la Librarium TNB cu Doina Ruști și jurnalistul & scriitorul Cristian Nedelcu să discutăm despre un personaj surpriză!
Ne vedem acolo!

În caz că nu ajungi la eveniment, ne găsești și live pe Facebook
Partenerii noștri sunt Teatrul Naţional “I. L. Caragiale” Bucureşti, filme-carti.ro și bookblog.ro
Vezi toate edițiile anterioare pe canalul nostru de Youtube ➡️bit.ly/CartepediaYoutube

Joi, 29 august

(afișul, din păcate, nu este actualizat, potrivit programului de mai jos invitata este Tara Skurtu)

Seri de poezie contemporană

Întâlniri pline de inspirație cu poeți contemporani!

Lansăm un nou concept – Seri de poezie contemporană!

Pentru că ziua se micșorează, ultimele două seri de poezie vor începe de la ora 19:30. Don’t be late and love poetry!

Sunt 4 întâlniri cu diferiți poeți contemporani, prin care veți afla care sunt sursele de inspirație, viața personală ale unui poet și cum le-a schimbat poezia modul de a se raporta la tot ce este în jur.

Programul “Seri de poezie contemporană”:
– 1 august: Ioana Nicolaie
– 8 august: Alina Purcaru
– 22 august: Răzvan Andrei
– 29 august: Tara Skurtu*

* Discuția va avea loc în limba engleză, cu traducere ulterioară.

În cazul în care vremea este nefavorabilă sau unul dintre poeți nu mai poate participa, vom anunța cum se modifică programul.

Așa că stay tuned! Love Poetry!

Vineri, 30 august

Lansările Cartier la Bookfest Chișinău 2019

Lansările Editurii Cartier la Bookfest Chișinău 2019

Vineri, 30 august, ora 16.00 – 16.30
Sa vina sirienii, bețivii și Donbasul (portrete și reportaje), de Polina Cupcea
Alături de autor vor vorbi:
Corina Cepoi, directoarea Internews Moldova
Constantin Șchiopu, critic literar
Natalia Pruteanu, ofițer superior de sector, SP nr. 4 Bulboaca, Anenii Noi. Eroina reportajului „Sectorista”.
Moderator: Em.Galaicu-Păun, scriitor, redactor-șef al Editurii Cartier

Duminică, 1 septembrie, ora 15.00 – 15.30
Limba de hârtie (eseu), de Tamara Cărăuș
Alături de autor vor vorbi:
Eugenia Bogatu, profesoară de flosofie la Universitatea de Stat din Moldova
Veronica Roșcovanu, profesoară de limba română de la Liceul „Dimitrie Cantemir
Vladimir Besleaga, scriitor
Moderator: Em.Galaicu-Păun, scriitor, redactor-șef al Editurii Cartier

Nocturne de Poezie Contemporană | ediția a 5-a

Vineri, 30 august, de la ora 21.00, pe terasa blocului Magheru One are loc cea de-a cincea Nocturnă de Poezie Contemporană. Citim sub cerul liber, deasupra Bucureștiului, poezia Elenei Vlădăreanu și a Ioanei Vintilă și ascultăm selecțiile muzicale ale Claudiei Șpîrlea.

Accesul pe acoperișul Magheru One se face pe bază de bilet de la ora 20.00 și poate fi cumpărat de pe: https://www.bilete.ro/nocturne-de-poezie-contemporana | Locurile sunt limitate; prețul biletului este de 18 lei.

Ediția a 5-a a Nocturnelor de Poezie organizate de ARCEN în cadrul proiectului său model District 40 se desfășoară în fiecare vineri, în perioada 12 iulie-13 septembrie. Temele pe care le propune publicului iubitor de poezie ediția 2019 a Nocturnelor sunt: vulnerabilitatea, sinceritatea, iubirea, trei decenii de poezie scrisă fără cenzură, rezistența civică, jocul și moartea.

Nocturnele de Poezie Contemporană aduc în fața publicului cea mai consistentă și mai diversă selecție de scriitori, poeți consacrați, poeți nedebutanți și poeți recunoscuți pentru atitudinile civice luate în ultimii în ani în spațiul public, lecturi în premieră din volume nepublicate și dialoguri inedite între poeți. Șaisprezece scriitori vor citi poezie deasupra orașului: Dan Sociu, Anastasia Gavrilovici și Livia Ștefan, Robert Șerban și Sorin Gherguț, Vasile Leac și Robert Gabriel Elekes, Elena Vlădăreanu și Ioana Vintilă, Mircea Andrei Florea, Luca Ștefan Ouatu, Cosmin Perța și Diana Geacăr, Radu Vancu, Constantin Abăluță și Teona Galgoțiu.

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.