Înainte cu aproape o lună de Gaudeamus ne aflăm în plin sezon al evenimentelor literare, fapt probat de agenda încărcată pe care o au editorii, autorii și cei care se ocupă de pregătirile propriu-zise. Avem, așadar, de unde alege, semn că piața de carte, cu toate inconvenientele existente, funcționează destul de bine.

Îmi spunea cineva deunăzi că în România nu se citește în ziua de azi mai puțin decât înainte de 1989, dimpotrivă, apetența pentru lectură a românilor e chiar în creștere. De unde concluzia că, dacă înainte aveam, din punct de vedere editorial, „ce se dădea”, acum există o adevărată explozie de oferte, de aici poate și concluzia că „nu se citește”.

Unde înainte era aproape unidirecțională, în ziua de azi piața de carte este de o diversitate care dă senzația că anumite segmente sunt înghețate, că rafturile nu se mai golesc atât de repede și că cititorii „nu mai sunt interesați” de carte. Sigur, această dispersie numită „preferință” poate induce în eroare, însă este o realitate. Nu se mai citește doar un anumit gen de carte. Oferta fiind atât de generoasă, oamenii sunt puși în situația de a alege. Dacă o fac bine sau nu, asta ar trebui să ne răspundă cei care se pricep la astfel de chestiuni.

Dar destul cu divagațiile. Avem și săptămâna viitoare evenimente foarte interesante la care merită să fiți prezenți și, dacă veți fi convinși de ofertă, să și cumpărați cărțile respective.

Luni, 14 octombrie

Doina Ruști despre Homeric la Librăria Humanitas de la Cișmigiu

Editura Polirom vă invită luni, 14 octombrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la un eveniment special, dedicat noului volum semnat de Doina Ruști, „Homeric”, recent apărut în colecția Fiction.LTD a Editurii Polirom.
Participă, alături de scriitoare: Paul Cernat, Cosmin Ciotloș, Bogdan Simion (Cobzarul).
Evenimentul va fi urmat de o sesiune de autografe.
O pădure cu stafii și ierburi vrăjite. O ființă stranie. O întîmplare neobișnuită. În afara timpului, în afara istoriei. În miezul cald al poveștii.

Cînd din Pădurea Cotroceni răbufnesc aburii parfumați ai altei lumi, ceva teribil și străvechi pătrunde în casele bucureștenilor. Prin Gorgani, începe să bîntuie o stafie, iar oamenii dispar, unul cîte unul, printre dispăruți numărîndu-se și o celebră ghicitoare, de care se leagă existențele multora. În nopțile întunecate o trăsură roșie străbate străzile, scormonind fricile ancestrale ale orașului. Iar, așa cum se întîmplă în vremuri fragile, un bărbat și o femeie se îndrăgostesc nebunește.

Gregory Rateau in dialog cu Matei Martin la Carturesti Verona

Luni, 14 octombrie, de la ora 19.30, Editura Polirom şi Cărturești vă aşteaptă la lansarea volumului „Hoinar prin România. Jurnalul unui călător francez”, de Grégory Rateau, traducere de Nicolae Constantinescu.

Grégory Rateau în dialog cu Matei Martin
Traducere simultană susţinută de Claudia Davidson-Novosivschei
Lansarea va fi urmată de o şedinţă de autografe

În general, străinii nu ştiu foarte multe despre România. Cunoştinţele lor se limitează la mitul vampirului din Transilvania şi la cîteva generalităţi despre folclor. De obicei ignorată, dacă nu chiar dispreţuită de unii, această ţară este obiectul multor prejudecăţi. De aceea, Grégory Rateau, de formaţie cineast, a vrut să-şi facă o idee nouă. A străbătut România de la Bucureşti pînă în zone rurale izolate, din pădurile Carpaţilor pînă pe plajele din Delta Dunării. Alături de el veţi descoperi lucruri uimitoare şi, poate, veţi privi România cu alţi ochi.

După un master în producție și scenaristică la Sorbona, Grégory Rateau a predat arte vizuale și a organizat un cineclub în mai multe cinematografe din Paris. Îi place să călătorească pentru filmele sale (Maroc, Algeria, Liban, Nepal etc.). Pasionat de excursii și de aventură, în 2014 a hotărît să se stabilească în România. În prezent este redactor-șef la Lepetitjournal.com la București și colaborator al Radio România Internațional.

Marți, 15 octombrie

Întîlnire cu Simona Antonescu la Ploieşti

Marţi, 15 octombrie, ora 18.00, Editura Polirom şi Libraria Humanitas Ploieşti vă invită la lansarea volumului „Ultima cruciadă”, de Simona Antonescu, recent apărut în colecţia „Fiction LTD”.

Invitaţi, alături de autoare: Christian Crăciun, Dan Gulea
Moderează: Diana Rinciog

Ascultă.
Sunetul săbiilor lovite cu putere arată că în depărtare, dincolo de apa Dunării, sub zidurile vechii cetăți a Belgradului, lupta a început. Apropie-te în taină, scoate-ți spada din teacă și alătură-te cruciaților. Mirosul de sânge și smirnă curată al victoriei, aromele tari de ierburi amare din șanțurile de apărare ce împrejmuiesc cetatea îți vorbesc despre tine.

Odată ai fost cu noi, acolo. Frânturi din Poveste sunt risipite în fiecare dintre noi. Povestea nu este întreagă fără tine.

Amintește-ți. Cunoșteai legile neclintite ale breslelor vechii cetăți a Sibiului și vânai cu șoimi învățați pe domeniul întins al Hunedoarei. Citeai Alexiada alături de ultima prințesă bizantină și ieșeai seară de seară din cetatea Alba Iulia, pe urmele unuia dintre călăii săi.

Ridicai piatră cu piatră, pe locul vechiului castru roman, castelul domeniului Hunedoara, în vreme ce copitele hergheliilor de unicorni încă mai răsunau în nopțile cu lună prin pădurile domeniului, iar aripa aspră a unui grifon tămâia tăriile cu mirosul ei de cenușă.

Ia-ți bucuria din lucruri mici, pentru că este singura menită convoiului de cruciați din care faci parte, și fugi! Viața îți este primejduită la tot pasul.

Ascultă. Povestea a început. Amintește-ți că ai fost cu noi.

Înțelegerea ADHD – primii pași în lupta cu dependențele

Editura Herald şi Librăria Luceafărul CLB din Bucureşti (Bulevardul Unirii, nr. 10, bloc 7B, București) vă invită marți, 15 octombrie 2019, ora 18.30, la evenimentul „Înțelegerea ADHD și primii pași în lupta cu dependențele” desfăşurat în cadrul campaniei naţionale „Te aşteptăm în librărie!”.
– Ce cauzează dependențele și comportamentul adictiv?
– Ce instrumente avem la îndemână să scăpăm de dependențe?
– Care este relația dintre ADHD și dependențe?
– Cum relaționăm cu dependența noastră și a celor din jur?
– Cum putem lupta cu dependența?

Iată întrebări la care, cu siguranţă, vom oferi o paletă largă de răspunsuri cu sprijinul specialiștilor invitați la eveniment.

Vom discuta pe marginea titlurilor „Pe tărâmul fantomelor înfometate” și „Minți împrăștiate” scrise de dr. Gabor Mate, din colecţia Psihoterapia, cărți publicate la Editura Herald.

Îi vom avea alături de noi, ca invitați, pe Diana Vasile (Președinte și membru fondator ISTT, psiholog clinician, psihoterapeut principal autonom), Diana Stanculeanu (psiholog, psihoterapeut), Sorina Petrica (psiholog clinician, psihoterapeut), Ana Maria Drăguța (psiholog, psihoterapeut), Andrei Chișcu (psiholog, psihoterapeut), Gabriela Caltut Deniz (psihoterapeut, senior editor Herald).

Evenimentul va fi moderat de Sorin Lucaci (PR Editura Herald).  

Cum să trăiești în stil japonez

Întâlnire cu Ana-Maria Caia, Adela Parvu, Raluca Feher și Serban Georgescu despre fascinata cultură japoneză descrisă în două dintre cele mai noi apariții la Editura Humanitas: „Cum să trăiești în stil japonez“ de Yutaka Yazawa și „Adio, lucruri! Noul minimalism japonez“ de Fumio Sasaki

Vă invităm marți, 15 octombrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la o întâlnire cu Ana-Maria Caia, Adela Pârvu, Raluca Feher și Șerban Georgescu despre fascinata cultură japoneză descrisă în două dintre cele mai noi apariții la Editura Humanitas: „Cum să trăiești în stil japonez“ de Yutaka Yazawa și „Adio, lucruri! Noul minimalism japonez“ de Fumio Sasaki.
„Cum să trăiești în stil japonez“ ne aduce mai aproape o lume care a fascinat și continuă să fascineze prin farmecul ei – Japonia, Ţara Soarelui Răsare. Yutaka Yazawa îmbină cu măiestrie însemnările personale cu informaţiile bine documentate, reușind să ne cucerească încă de la primele pagini. Trecem astfel cu ușurinţă de la prezentarea geografică la cea istorică, de la filozofie și cultură la arta culinară japoneză. Descoperim cum se poate trăi în armonie cu ceilalţi într-o metropolă precum Tokyo, dar aflăm mai multe și despre respectul pentru natură, despre ikigai, shinrin-yoku, viaţa de familie, vacanţe și sărbători. Toate acestea sunt un bun prilej de a observa tradiţiile japoneze, felul în care au înflorit secole de-a rândul alături de practicile moderne sau cum s-au schimbat odată cu pătrunderea culturii occidentale.

Bestsellerul „Adio, lucruri! Noul minimalism japonez“ de Fumio Sasaki, vândut în 200 000 de exemplare în Japonia şi tradus în numeroase limbi, ne explică cu simplitate cum poate minimalismul nu numai să ne transforme spațiul casei, ci și să ne îmbogățească viața. Viziunea modestă a autorului asupra fericirii adevărate ne deschide ochii asupra potențialului noului minimalism japonez, această filozofie de viaţă aflată la îndemâna oricui.

Un eveniment realizat în colaborare Centrul de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru“.

Miercuri, 16 octombrie

Seară italiană: Giacomo Casanova. Sonata inimilor frânte

Editura Humanitas Fiction vă invită miercuri, 16 octombrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr. 38) la o seară dedicată lansării romanului „Giacomo Casanova. Sonata inimilor frânte“ de Matteo Strukul, recent apărut în traducerea Gabrielei Lungu în colecția Raftul Denisei, coordonată de Denisa Comănescu.
Combinând elementele romanului istoric și de aventuri cu cele ale romanului libertin și apelând la o documentare solidă pentru a susține ficțiunea, Matteo Strukul îmbogățește cu tușe inedite portretul lui Giacomo Casanova, cel mai faimos seducător din istorie. Eroul său este un iubitor al cărților și teatrului, un călător, alchimist, o figură extrem de complexă și de interesantă.

Alături de scriitorul Matteo Strukul, care va participa prin Skype la eveniment, vor prezenta cartea Smaranda Bratu Elian și Oana Șălișteanu, reputate italieniste, și Monica Neațu, istoric şi lector al Fundaţiei Calea Victoriei.
În partea a doua a evenimentului, actorul Marius Stănescu, care l-a interpretat strălucit pe Casanova, va citi un fragment din roman.

Matteo Strukul este cel mai important autor italian de romane istorice, opera sa multipremiată fiind tradusă în peste 20 de limbi.

Romanul „Giacomo Casanova. Sonata inimilor frânte“ de Matteo Strukul este recomandat de Blogul unei cititoare de cursă lungă și de Radio România Cultural.

Un eveniment desfășurat în parteneriat cu Fundatia Calea Victoriei. Accesul este gratuit în baza unei rezervări prin eventbook.

Radu Paraschivescu în dialog cu Doru Căstăian la Galați

Editura Humanitas și Librăria Humanitas Galați vă invită miercuri, 16 octombrie, ora 18.00, la o întâlnire cu Radu Paraschivescu și Doru Căstăian dedicată bestsellerurilor „În lume nu-s mai multe Românii (planetei noastre asta i-ar lipsi)” și „Fluturele negru” . Evenimentul va fi urmat de o sesiune de autografe.

Despre „În lume nu-s mai multe Românii (planetei noastre asta i-ar lipsi)”
„Guvernul României și alianţa din care provine și-au dovedit de atâtea ori fascinaţia pentru selecţia negativă, încât nu mai poţi nici măcar să te revolţi. Ilie Mario Rafael e doar un nume din dosarul pe care scrie cu litere mari «Cultura sfidării». De ce-l numește premierul într-o asemenea funcţie? Pentru că poate. Codrin Ștefănescu a lămurit deja dilemele pricinuite oamenilor onești de abuzurile puterii PSD. «Pentru că putem» e, din acest punct de vedere, o lozincă mult mai aproape de natura adevărată a partidului decât «Îndrăznește să crezi». «Pentru că putem» e o sinteză a bunului-plac și a dispreţului pentru lege, pentru normalitate și pentru respiraţia europeană a ţării.
De ce păstraţi penali în funcţii publice? Pentru că putem. De ce numiţi în funcţia de secretar general al guvernului un om trimis în judecată pentru trafic de influenţă, constituirea unui grup infracţional organizat și fals în declaraţii în formă continuată? Pentru că putem. De ce numiţi în funcţia de consilier personal al premierului un condamnat la opt ani cu executare? Pentru că putem. De ce numiţi ca ministru al tineretului și sportului o tânără specializată în campanii publicitare pentru spirtoasele familiei? Pentru că putem. De ce numiţi ca premier un om incapabil să se exprime cursiv în propria sa limbă și cu atât mai puţin într-o alta? Pentru că putem. De ce forţaţi ordonanţe care să-i scape pe marii vinovaţi din PSD de pușcărie? Pentru că putem. De ce vă bateţi joc de oameni și de ţară? Pentru că putem.
Și pot. Chiar pot. Fără să-i intereseze cum ne privește Occidentul, fără să se gândească la altceva decât la propria lor piele, fără urmă de consideraţie pentru naivii și disperaţii care le-au luat de bune promisiunile și i-au adus la putere.“ – Radu Paraschivescu

Joi, 17 octombrie

Clubul de carte Nordic Noir

Joi, 18 octombrie 2019, vorbim despre un debut literar: Femeia ascunsă de E. G. Scott

Rebecca nu ştia că iubirea este posibilă până să-l întâlnească pe Paul, un bărbat însurat al cărui trecut e la fel de îndurerat ca al ei. Atraşi irezistibil unul de celălalt, cei doi sfârşesc prin a fi împreună, având sentimentul că sunt perechea perfectă.
Dar, douăzeci de ani mai târziu, secretele sumbre care i-au făcut să se apropie ajung să le distrugă căsnicia. Amândoi au aventuri, dar relaţia lui Paul cu ultima lui amantă scapă de sub control.
Ce urmează e un joc imprevizibil şi elegant de-a şoarecele şi pisica, o poveste tulburătoare despre infidelitate şi neîncredere, care te ţine în suspans până la surprinzătoarea răsturnare de situaţie din final, făcându-te să te întrebi cât de bine îţi cunoşti partenerul de viaţă.

“O saga maritală atât de sumbră, încât, prin comparaţie, Fata dispărută de Gillian Flynn pare povestea de dragoste a deceniului.” – Entertainment Weekly

Clubul de carte Nordic Noir este un bun prilej de a discuta despre cărți. Ţi-au plăcut? Nu ai terminat cartea? Ce ai vrea să citeşti? Aflăm împreună răspunsurile la aceste întrebări şi avem ocazia de a ne face noi prieteni cu care să împărtășim pasiunea lecturii.

Înscrierea se face pe e-mail la adresa [email protected].

Tatiana Niculescu despre romanul politic „Nopțile Patriarhului“

Întâlnire cu Tatiana Niculescu despre romanul „Nopțile Patriarhului. După o poveste de viață adevărată“ – prezentare, lectură publică, discuție cu publicul și sesiune de autografe

Vă invităm joi, 17 octombrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la o întâlnire cu scriitoarea Tatiana Niculescu despre romanul „Nopțile Patriarhului“, apărut recent la Editura Humanitas. Scris după o poveste de viață adevărată, „Nopțile Patriahului“ este povestea unui om obișnuit cu puterea și cu autoritatea necontestată a funcției sale care se luptă cu boala, bătrânețea și propriul trecut, în timp ce în jurul lui se țes intrigi pentru succesiune și se întocmesc secrete planuri de preluarea puterii.

Roman politic, thriller ecleziastic, în care o poveste de viață inspirată dintr-un caz real se împletește cu realismul magic, „Nopțile Patriarhului“ este o captivantă punere în scenă a politicii religioase din România primei decade a secolului XXI.

TATIANA NICULESCU este scriitoare, autoare a biografiilor istorice Regina Maria. Ultima dorință (Humanitas, 2015, 2016, 2018), Mihai I, ultimul rege al românilor (Humanitas, 2016), Mistica rugăciunii și a revolve rului. Viața lui Corneliu Zelea Codreanu (bestseller Humanitas, 2017), Ei mă consideră făcător de minuni. Viața lui Arsenie Boca (Humanitas, 2018), Regele și Duduia. Carol II și Elena Lupescu dincolo de bârfe și clișee (bestseller Bookfest 2019, Humanitas, 2019). Sub semnătura Tatiana Niculescu Bran a debutat cu romanul Spovedanie la Tanacu (Humanitas, 2006), care a devenit piesă de teatru în dramatizarea autoarei și în regia lui Andrei Șerban. Același roman a stat la baza filmului După dealuri, în regia lui Cristian Mungiu, care a obținut premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes în 2012. Alte romane: Povestea domniței Marina și a basarabeanului necunoscut, Tăierea Fecioarelor.

Vineri, 18 octombrie

Lisa Taddeo la București

Editura Litera vă invită vineri, 18 octombrie, de la ora 18.30, la întâlnirea cu Lisa Taddeo, autoarea celei mai importante și mai dezbătute cărți ale anului: Trei femei.
În ultimii opt ani, jurnalista Lisa Taddeo a traversat de şase ori Statele Unite pentru a cunoaşte femei obişnuite, din diverse regiuni şi din diverse medii. Rezultatul, Trei femei, este cel mai detaliat portret al dorinţei realizat vreodată de un scriitor de nonficţiune şi una dintre cele mai aşteptate cărţi ale anului.
Despre acest demers jurnalistic inedit, despre psihologia feminină, despre poveștile de viață ale celor trei femei: Lina, Maggie și Sloane, vom afla chiar de la autoare într-un dialog moderat de jurnalista Cristina Stanciulescu.
Discuția în limba engleză va fi intepretată în limba română de Nadine Vlădescu și se va încheia cu o sesiune de autografe.
Cartea este tradusă din limba engleză de Bourceanu-Carmen Iulia și va fi disponibilă în librăriile din toată țara și pe litera.ro din 15 octombrie 2019.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, în baza unei rezervări prin eventbook la linkul următor https://eventbook.ro/other/rezervari-lisa-taddeo-la-bucuresti

Sâmbătă, 19 octombrie

Copiii vin la MNLR

Muzeul Naţional al Literaturii Române invită copiii, părinții și bunicii la o nouă întâlnire cu cartea la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, sâmbătă, 19 octombrie 2019, de la ora 11.00. De data aceasta este vorba despre „Cine a pus piper în mare?”, de Carmen Tiderle, carte apărută la Editura Humanitas Junior. Invitată: Carmen Tiderle. Moderator: Vasile Ernu.

Se iau crocodili care se cred dive, bunici sărite de pe fix, verze bully și trandafiri-vampiri, cochilii care n-au chef să imite sunetul mării, pinguini cu covrigi în coadă, vaci care dau vin și oi care fac pariuri…, se pun într-o barcă, se adaugă umor cât cuprinde, rime și piper și se citește cu hohote de râs din copilărie până la orice vârstă.

„Cine a pus piper în mare?” este a patra carte a autoarei care a descoperit secretul cititului din plăcere la copii și pe cel al întoarcerii la copilărie a oamenilor mari, cu ilustrații de Petridean.

Carmen Tiderle e poetă-șefă la Direcția de Rime Șmechere pentru Copii și nu Numai, copywriter-iță și mama lui Dor și a lui Ro. Îi plac maimuțele și râmele, culoarea albastru, lucrurile pe dos și ar vrea să trăiască la mare. Călătorește des în Bucurville și o dată a ajuns tocmai la Polul Vest.

MiniFanbook: Rostogol păzește pepenii.

Sâmbătă, 19 octombrie 2019, vă așteptăm la orele 16:00, la Biblioteca Naţională a României, pentru o nouă întâlnire a clubului de lectură MiniFanbook ce va avea loc, de această dată, în cadrul #BOOKerini – Târg Internațional de Carte pentru Copii.

Sprăm că ați citit deja aventurile porcușorului nostru preferat, Rostogol și v-ați lămurit cum a fost #călătoria vulpoiului Socott, a porcușorului Turnesol, bărzoiului Zdrell, bursucului Ulric și bufniței Otto în încercarea de a-și găsi prietenul pierdut. O vom avea alături chiar pe Lavinia Braniște, creatoarea aventurilor lui Rostogol.

Volumul „Rostogol păzește pepenii“ de Lavinia Braniște este publicat la Editura Arthur.

Clubul de lectură MiniFanbook se adresează copiilor între 7 și 9 ani.
Participarea este liberă, în limita locurilor disponibile, în baza înscrierii în formularul oficial al evenimentul BOOKerini (îl accesați în secțiunea Tickets)

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.