Trebuie să recunosc că am cam neglijat partea asta practică de informare cu privire la evenimentele culturale din viitorul apropiat. O să încerc, ușor-ușor, să remediez lucrurile, cu mențiunea că mă voi axa în principal pe evenimente care țin de spectrul literar al chestiunii.
Și, pentru că așa este în general uzanța, am decis să pornesc o informare săptămânală, iar dacă îmi va scăpa ceva voi mai interveni în zilele următoare, din timp, pentru a vă ține la curent cu ce se mai întâmplă prin București (și nu numai, după cum veți observa) din punctul ăsta de vedere. Așadar, să-i dăm bătaie!
Luni, 20 mai

„După plâns” de Cristian Fulaș | Lectură și sesiune de autografe
Editura Polirom vă invită luni, 20 mai, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la o întâlnire cu scriitorul Cristian Fulaș dedicată volumului „După plâns”, recent apărut în colecția EGO.Proză.
Vor vorbi, alături de autor: Carmen Mușat, Ovidiu Șimonca.
Dezbaterea va fi urmată de proiecția ecranizării romanului „După plâns”, regizat de Andrei Păcuraru și produs de Ina Sorescu.
La finalul evenimentului va avea loc și o sesiune de autografe.

„Amintiri povestite. Amintiri trăite“ de Flavia Coposu-Bălescu
La împlinirea a 105 ani de la nașterea Seniorului, Fundația Corneliu Coposu și Editura EIKON vă invită luni, 20 Mai 2019, orele 16.30, la Hanul lui Manuc pentru lansarea volumului „Amintiri povestite. Amintiri trăite” de Flavia Coposu-Bălescu.
Vor vorbi: Ana Blandiana, Ion Caramitru, Tudor Călin-Zarojanu, Ion-Andrei Gherasim, Otilia Țeposu, Valentin Ajder.
Marți, 21 mai

Ludmila Ulițkaia în dialog cu Marina Constantinescu
Editura Humanitas Fiction vă invită marți, 21 mai, ora 18.30, la Institutul Cervantes (Bd. Regina Elisabeta nr.38), la conferinţa „Ludmila Ulițkaia în dialog cu Marina Constantinescu“.
Seara se va încheia cu o sesiune de autografe.
Dialog cu traducere simultană din limba rusă.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, în baza unei rezervări prin eventbook.

Mica mea inimă de om singuratic | Lansare de carte
Editura Polirom vă invită marți, 21 mai, de la ora 18.00, la Librăria Humanitas Constantin Noica (Str Nicolae Bălcescu nr. 16 Sibiu), la lansarea volumului „Mica mea inimă de om singuratic” de Vlad Drăgoi, recent apărut în colecția EGO.Proză a Editurii Polirom.
Vor vorbi, alături de autor: Radu Vancu, Bogdan Federeac
Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.
Miercuri, 22 mai

Ștefan Manasia la Nepotu’ lui Thoreau
Evenimentul are loc la Insomnia Café, strada Universității nr. 2 Cluj-Napoca, orele 18.00 – 21.00
Ștefan Manasia (n. 1977, Piteşti, România): poet, jurnalist, redactor al revistei de cultură Tribuna. Personaj vital al poeziei române contemporane. Probabil cea mai interesantă operă poetică de după 2000. În 2008 iniţiază, la Cluj, Clubul de Lectură „Nepotu’ lui Thoreau”.
A publicat şase volume de versuri: „Amazon și alte poeme” (2003), „cartea micilor invazii” (2008), „motocicleta de lemn” (2011), „Bonobo sau cucerirea spațiului” (2013), „Cerul senin” (2015) şi „Gustul cireşelor” (2017). Poemele sale sînt traduse în maghiară, franceză, germană, poloneză, ivrit. Susţine lecturi publice în România şi în străinătate (Budapesta, Berlin, Praga, Čseské Budějovice, Istanbul, Tel Aviv, Tivon, Chişinău).

Ludmila Ulițkaia la București. Discuție despre „Scara lui Iakov”
Editura Humanitas Fiction vă aşteaptă miercuri, 22 mai, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la întâlnirea cu scriitoarea Ludmila Ulițkaia și invitații săi, despre bestsellerul „Scara lui Iakov“, tradus în limba română de Gabriela Russo, apărut în colecția Raftul Denisei, coordonată de Denisa Comănescu, un roman-parabolă, „o saga de familie traversând patru generații și un secol de cultură rusă, căreia îi dă glas o femeie uluitoare“ (Il Giornale).
Vor participa, alături de autoare, jurnaliștii culturali Cristian Pătrășconiu și Marius Constantinescu. Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comanescu, director general Humanitas Fiction. Seara se va încheia cu o sesiune de autografe.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, în baza unei rezervări prin eventbook.

Club de carte Litera #54
Dragi cititori,
Ne revedem la Clubul de carte Litera #54, miercuri, 22 mai, la Qreator by IQOS (bulevardul Aviatorilor 8A), să vorbim despre un super thriller scandinav – „Mai înfricoşător decât Jo Nesbø, mai întunecat decât Stieg Larsson”: primul volum din seria Fabian Risk – „Victimă fără chip”, de Stefan Ahnhem.
Discuția va fi moderată de Cristina Stănciulescu, iar locurile vor fi ocupate prin înregistrare la adresa de email [email protected]
Partener de lectură Idea::Bank
Joi, 23 mai

Blitz Show Revival IX
Blitz Show Revival se întoarce după o lungă absență (mai precis 14 septembrie 2018) și vă așteaptă cu doi autori foarte scumpi la vedere. Și când spun asta, fac pariu că nu i-ai văzut foarte recent performându-și textele.
La Blitz Show Revival IX ne întâlnim cu Mihnea Mihalache-Fiastru și cu Dr. Ștefan Tiron, acompaniați de Iulia Militaru (moderatoare). Londophone (Zalomit 2), 23 mai, ora 19:30.
Nu ai voie să ratezi așa ceva!

Inteligența artificială, viața 3.0 și transumanism – dezbatere
Joi, 23 mai, la ora 19.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, două cărți și o dezbatere ne vor ajuta să înțelegem mai bine teoriile, miturile, confuziile și realitățile care țin de cercetarea și dezvoltatea inteligenței artificiale.
Discuția pornește de la două volume recent publicate în colecția de știință a Editurii Humanitas: „Viața 3.0. Omul în epoca inteligenței artificiale“ de Max Tegmark și „Pot face roboții dragoste? 12 întrebări despre transumanism“ de Laurent Alexandre și Jean-Michel Besnier.
La dezbatere vor fi prezenți Andreea Chiriac, advisor market & brand research IBM, Adrian Mihălțianu, scriitor și jurnalist, și Vlad Zografi, coordonatorul colecției de știință a Editurii Humanitas. Moderatorul acestei întâlniri este Corina Negrea, realizator de emisiuni de știință la Radio România Cultural.
Vineri, 24 mai

Paul Celan „Opera poetică (II)” – Lectură și dezbatere
Editura Polirom vă invită vineri vineri, 24 mai, de la ora 18.00, la Librăria Humanitas Contantin Noica (Str Nicolae Bălcescu nr. 16, 550159, Sibiu), la lansarea volumului „Opera poetică (II)” de Paul Celan, recent apărut la Editura Polirom.
Traducere din limba germană de George State
Postafață de Andrei Corbea
Vor vorbi: Andrei Corbea-Hoișie și George State.
Moderator: Radu Vancu
