Joi, 10 octombrie, de la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău va avea loc lansarea volumului Lagărul 33, de Lilia Bicec-Zanardelli, apărut la Editura Cartier în colecția Rotonda, coordonată de Em. Galaicu-Păun. Romanul a apărut simultan și în italiană, la Editura Albatros, Roma.

Sesiune de autografe și preț promoțional în ziua lansării.

Alături de autor vor participa Maria Șleahtițchi, scriitor, Valeriu Turea, diplomat, jurnalist, Claudia Partolea, scriitor.

Moderator: Em. Galaicu-Păun, redactor-șef al Editurii Cartier.

„Lagărul 33 începe cu povestirea unui episod dramatic și tăcut din cel de-al Doilea Război Mondial: masacrul prizonierilor de război din Lagărul 33 de lângă Bălți. 

E un roman dureros și fermecător în care realitatea alternează cu fantezia într-un mod sublim, delicat și convingător. Este o carte care revendică valoarea mărturiei istorice în speranța că sacrificiile atâtor oameni uitați vor rămâne ca un avertisment pentru generațiile viitoare, astfel încât ororile de cândva să nu se mai repete niciodată.

Protagonistul romanului, Vittorio Monttini, prizonier de război de origine italiană, este unul dintre puținii supraviețuitori ai hecatombei de la Bălți. Acesta se salvează ieșind cu greu dintr-o groapă comună și evadând din lagăr, după care trece printr-un lung delir provocat de glonțul din omoplat și tifosul exantematic. Când se întremează de-a binelea și decide să se predea autorităților, este deportat în Siberia împreună cu familia care l-a salvat. Astfel rămâne prizonier pentru toată viața într-o țară străină, cu un sistem ostil, în care este prins ca într-un con vulcanic.” (Lilia Bicec-Zanardelli)

Lilia BICEC-ZANARDELLI s-a născut la 2 martie 1965, în satul Viișoara, Glodeni din Republica Moldova, în familia unor foști deportaţi în Siberia. Licenţiată a Facultăţii de Jurnalistică a Universităţii de Stat din Chișinău și a Academiei Europene din Verona. A lucrat la redacţiile gazetelor raionale din Căinari și Glodeni, apoi la publicaţia liberă Accent provincial din judeţul Bălţi. Fondatoare a revistei Moldbrixianews (în română și italiană); din 2013, corespondent al cotidianului Giornale di Brescia.

Cărți publicate: Testamentul necitit, roman epistolar, Editura Cartier, 2009, reeditat în 2018; Miei cari figli, vi scrivo, Editura Einaudi, Torino, 2013; Donna e…, antologie de proză scurtă a femeilor din Italia, Editura Rai ComSpa, Roma, 2014; Moldova, istorie orală (antologie de istorii ale femeilor din lume: Franţa, Albania, Argentina, Marocco, Siria, etc. – „La tela di Penelope”), Editura Moica, Brescia, 2014; Bumerang, Editura Cartier, 2016; Boomerang, Editura Europa, Roma, 2018; Lager 33, Editura Albatros, Roma, 2019.

Prezentă în antologia Novel of the World, Editura Mondadori, Milano cu nuvela Mămăligă cu dor de casă, antologie lansată la EXPO, Milano 2015.

În 2016 în baza cărții Testamentul necitit, varianta italiană, a fost turnat documentarul „Am și eu un loc în lume” pentru televiziunea RAI 3.

Lagărul 33, de Lilia Bicec-Zanardelli, (Rotonda). Broșată, color, 220 pag. Preț: 28 RON/ 119 MDL

Poți procura cartea și online, oriunde ai fi. E simplu. Intră pe shop.cartier.md/
Ebooks Cartier sunt pe iBooks sau pe shop.cartier.md/

În Rotonda au mai apărut:

Vișinul baronului Münchhausen (stări), de Valeriu Turea
A(II)Rh+eu(poem) & Apa.3D (Poemelnic), de Emilian Galaicu-Păun
Să vină sirienii, bețivii și Donbasul (portrete și reportaje), de Polina Cupcea
Hrișca & Masala, de Sorin Hadârcă
Woldemar (roman), de Oleg Serebrian
Ultima amantă a lui Cioran (roman), de Constantin Cheianu
Sebastian (roman), de Gelu Diaconu
Câinele de bronz (roman), de Emanuela Iurkin
Limba de hârtie (eseu), de Tamara Cărăuș
Adio, lucruri (poeme), de Igor Guzun
Duși cu Titanicu (proză), de Valentin Guțu
Amintiri de pe planeta M. (proză), de Doru Ciocanu
Zece femei (eseu), de Al. Cistelecan
Manierismul românesc (eseu), de Lucia Țurcanu

În curând:

Cum se inventează un huligan? Mihail Sebastian, ziarist la “Cuvîntul”, de Laszlo Alexandru
Canon (roman), de Ghenadie Postolache

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.