Joi, 27 februarie 2020, ora 17:00, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov (Bd. Eroilor 29, Brașov), va avea loc lansarea volumelor care alcătuiesc „Trilogia Transilvană”, de Miklós Bánffy, traducere în limba română de Marius Tabacu. Volumele au fost publicate de Institutul Cultural Român, coeditate de Editura Tracus Arte. 

Invitați speciali ai evenimentului: Lucian Nastasă-Kovács, Krizbai Bela, vicepreședinte ICR, Kósa András László, Directorul Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet/Institutul Maghiar din București. Gazda evenimentului: Adrian Lăcătuș, decanul Facultății de Litere – Universitatea Transilvania din Brașov. 

Publicată în limba maghiară între 1934 și 1940, Trilogia Transilvană a lui Miklós Bánffy este considerată astăzi una dintre operele de referință ale secolului XX. Romanul a apărut, în ultimele două decenii, în engleză, franceză, spaniolă, germană, italiană și olandeză, fiind primit cu mult entuziasm.

Ediția românească, în traducerea lui Marius Tabacu, include un cuvânt înainte de Marta Petreu și un studiu introductiv și un glosar realizate de Lucian Nastasă-Kovács.

Miklós Bánffy, conte de Losoncz (30 decembrie 1873, Cluj – 5 iunie 1950, Budapesta), scriitor, om politic și grafician maghiar, a fost descendentul unei vechi familii de aristocrați din Ardeal. După studii de drept la universităţile de la Cluj şi Budapesta și un doctorat în drept și ştiinţe administrative, este ales, în 1901, deputat în Parlamentul maghiar.

Între 1912 și 1918 a condus Teatrul Naţional şi Opera de Stat de la Budapesta, acordându-i, în această calitate, o susținere importantă compozitorului Béla Bartók. Între aprilie 1921 și decembrie 1922 a fost ministru de Externe al Ungariei. În 1926 s-a stabilit la Cluj, primind cetățenia română.

Își continuă activitatea pe tărâm cultural ca redactor-șef al revistei Erdélyi Helikon. În 1943 poartă discuții secrete, la București, cu Iuliu Maniu, în vederea unei ieșiri concomitente din război a Ungariei și României, iar în 1944 pledează pentru ruperea de către Ungaria a alianței cu Germania.

În septembrie 1944 îl convinge pe Miklós Horthy să accepte evacuarea fără luptă a forțelor armate din Cluj, salvând astfel orașul de la distrugere. Castelul de la Bonţida al familiei Bánffy, cel mai mare complex de edificii în stil baroc din Transilvania, descris drept Versailles-ul ardelean, este jefuit și incendiat de trupele germane în retragere. Expropriat în 1945 și exclus din viața literară în 1946, a părăsit, în 1949, Clujul și s-a alăturat familiei stabilite deja la Budapesta, unde se va stinge în anul următor.

Conform propriei dorinţe, rămășițele sale pământești au fost aduse în 1976 în cimitirul central Házsongárd din Cluj. Alături de Trilogia transilvană, publicată între 1934 și 1940, opera sa mai cuprinde piese de teatru, între care Legenda soarelui (1906) și Marele senior (1913), nuvele, precum și lucrări de grafică.

Evenimentul face parte din secțiunea UN MUNTE DE CARTE – seria de evenimente ALPIN FILM FESTIVAL dedicată literaturii, realizată în parteneriat cu LIBRIS.RO.

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.