Ce-i trebuie unui eveniment așa cum este o lansare de carte ca să iasă foarte bine? Cred că sunt câteva „ingrediente” obligatorii: un spațiu plăcut, primitor și călduros la propriu și la figurat (ținând cont de temperaturile de afară), organizatori pricepuți și discreți, o carte care să suscite interesul potențialilor cititori, o bună promovare și, nu în ultimul rând, un autor cu carismă. Sigur, dacă se întâmplă să fie și celebru, e cu atât mai bine.

Aseară, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, toate aceste condiții au fost îndeplinite. Cu vreo 20 de minute înainte de startul lansării, când scaunele nu erau ocupate nici pe jumătate, Ioana Iancu era îngrijorată că lucrurile vor rămâne așa, întrucât lumea e mai degrabă preocupată de cadourile pentru Moș Nicolae decât de lansarea cărții „Simetria dorințelor” (Editura Humanitas Fiction, 2019, traducere de Ioana Petridean) a lui Eshkol Nevo. Am încercat să o liniștesc spunându-i să nu-și facă griji, fiindcă sunt mulți întârziați care vor veni în ultimele zece minute.

Nu a fost chiar așa, fiindcă lansarea, care trebuia să înceapă, ca de obicei, la ora 19.00, a fost devansată cu vreo zece minute. Motivul a fost chiar ăsta, că oamenii au dat buzna efectiv și au ocupat locurile în totalitate – ba au mai fost, pe parcurs, și oameni care au rămas în picioare. Întârzierea n-a fost simțită de nimeni, fiindcă în acest timp Eshkol Nevo și-a încheiat interviul dat unei televiziuni.

Toată lumea a răsuflat ușurată când, tot ca de obicei, directorul Humanitas Fiction, Denisa Comănescu, a rostit cuvintele de început: „Bine ați venit la reîntâlnirea cu unul dintre cei mai importanți scriitori israelieni contemporani. Este vorba despre Eshkol Nevo. Bine ați venit la întâlnirea cu «Raftul Denisei» Humanitas Fiction! Avem onoarea și bucuria să-l avem în mijlocul nostru pe Excelența Sa Ambasadorul Statului Israel în România, domnul David Saranga. Invitații mei din această seară, pe lângă Eshkol Nevo, sunt Marius Constantinescu, scriitor și jurnalist, precum și jurnalistul Cătălin Striblea. Traducătoarea noastră de elită și obișnuită la noi este Nadine Vlădescu.”

Am să încerc să redau în cele ce urmează câte ceva din luările de cuvânt ale invitaților, cu mențiunea că nu voi putea, firește, să reproduc chiar totul. De aceea vă sugerez, dacă doriți să ascultați dialogul spumos dintre invitați și Eshkol Nevo, să intrați pe pagina de facebook a Editurii Humnanitas Fiction, unde veți găsi înregistrarea întregului eveniment. Vă asigur că nu veți avea ce pierde, fiindcă a fost într-adevăr o seară specială.

Excelența Sa, Ambasadorul Statului Israel în România, domnul David Saranga

„Este o plăcere să avem un scriitor de această magnitudine aici, în București. Toată lumea cunoaște și știe faptul că, după doi ani ați revenit în București, iar asta este pentru noi o plăcere. După ce Humanitas Fiction a produs prima carte, Shalosh Komot (Trei etaje) astăzi îl avem pe Eshkol pentru a lansa cartea de față. Mulțumesc mult Denisa Comănescu pentru tot ce faceți și pentru faptul că reușiți să aduceți literatura contemporană israeliană. Este unul dintre scriitorii cei mai cunoscuți și cei mai buni pe care îi avem. Asta pentru noi este o plăcere.”

Cuvântul de început al lui Eshkol Nevo

„Mă simt bucuros să mă aflu din nou aici, sunt foarte fericit să fiu a doua oară la București. Cred că în același fel în care poți să ai afinități cu oameni, poți să ai afinități și cu un loc anume. Din primul moment în care am ajuns la București am simțit acest lucru, acum doi ani, afinitățile cu persoanele de aici, cu sunetul limbii dumneavoastră, cu mentalitatea românească. Deci sunt foarte fericit să mă aflu iarăși aici și să întâlnesc din nou cititorii, pentru că prin ei cartea mea și-a găsit o casă în România.

Este un eveniment foarte special pentru mine, acela de a vorbi despre cartea aceasta (Simetria dorințelor). Nu știu cum se pronunță titlul în limba română. În limba engleză este World Cup Wishes. Este o carte mai veche, pe care am scris-o în 2005, când eram mult mai tânăr. Personajele au 28 de ani la începutul cărții și 32 de ani la sfârșitul ei. Să vorbesc despre carte și despre aceste personaje aici este un lucru înduioșător pentru mine.

Îmi place foarte mult să fac asta după atâta timp. Cartea a avut un parcurs al ei, s-a scris și o piesă după ea. Să fiu aici și să mă gândesc la ea și la personajele mele din perspectiva timpului care a trecut și gândindu-mă la chestiuni precum dragoste sau familie înseamnă foarte mult pentru mine. Venind către București, în avion, am recitit ediția ebraică a cărții și m-am reconectat la ea. M-am gândit de ce am scris-o, mi-am pus aceste întrebări și m-am gândit la bucuria de a vă vorbi despre ea.”

Cătălin Striblea

Simetria dorințelor este o carte senzațională, care mie mi-a plăcut foarte tare. Am citit-o cu sufletul la gură. Eshkol Nevo scrie despre România la Cupa Mondială, dacă vă dați seama. Noi n-am mai jucat la Cupa Mondială din 1998. Mi-am adus aminte de niște lucruri pe care noi le-am trăit. Personajele lui se uită la meciul României și eu stăteam să mă gândesc: Doamne, dar ce vremuri am trăit! Asta deplasează și acțiunea cumva în timp.

În ceea ce privește cartea, trebuie să știți așa: că e o carte despre viață, iubire, trădare, despre lucrurile firești și normale care ți se întâmplă în viață. E o carte și despre prietenie. Avem patru oameni care visează la un lucru, fiecare dintre ei, scriu lucrul acela pe un bilet și speră să-l îndeplinească până la următoarea Cupă Mondială.

O să aveți patru povești care se împletesc între ele, patru povești în care o să cunoașteți niște oameni extraordinari și patru povești care or să vă pună pe gânduri. Mie mi-au trezit o rană poveștile astea. Eshkol Nevo vorbește despre oameni care se întâlnesc în adolescență, trăiesc împreună, patru bărbați care trăiesc împreună, sunt prieteni, își împart totul. Sunt oameni care discută despre tot ce iubesc, sunt oameni care își împărtășesc gândurile, sunt oameni foarte apropiați, oameni care-și lasă copiii unul altuia. E o poveste care ține 10-15 ani.”

Marius Constantinescu

„Este o plăcere ca, iată, după doi ani să avem o conversație, ca și cum am fi lăsat-o în suspensie și n-ar fi trecut deloc atâta timp între ele. Pot să fac și eu o mărturisire pe care nu m-ați auzit făcând-o foarte des la lansările de aici de la Librăria Humanitas. Spun foarte simplu că Eshkol Nevo este un autor care chiar îmi place. Evident, am și multe argumente care să susțină afimația pe care o fac. Unul dintre ele, sau cel puțin primul la care m-aș opri, este următorul: faptul că avem un autor care se ia foarte în serios și care, cu toate acestea, nu are urmă de demonstrativitate în felul în care scrie.

Scrisul lui curge exact așa cum îl auziți și vorbind, cu un firesc, cu o naturalețe care adesea sunt deconcertante. Din loc în loc, în acest scris care seamănă foarte bine cu felul în care noi am spune o poveste unui prieten, ei bine, din loc în loc presară mostre de talent auctorial autentic și uneori atât de șocant în această curgere lină și firească încât realmente te folosești de asemenea episoade ca de un soi de aide memoire, pentru a ști că ești în preajma unui autor cu un real, absolut indiscutabil, talent.”      

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.