A venit vremea să mă plâng și eu nițel, nu însă pe fondul unei stări negative, nicidecum, fiindcă voință există, însă uneori, vorba aceea, nema putirință. Așadar, poate o fi de la căldură, poate o fi de la imaginile cu plajele pline de oameni și umbrele multicolore, care te duc cu gândul la o dorită și deocamdată imposibilă vacanță, sau câte puțin din toate astea, așa că trebuie să spun că simt un pic de oboseală, așa cum s-a întâmplat și aseară, după o nouă repriză de furtună, la evenimentul de la Librăria Humanitas de la Cișmigiu.

„Eu nu pot decât să vă mulțumesc că ați fost cu noi la acest club de carte. Este ultima lansare de vară de la Humanitas. Vă mulțumesc că sunteți cu noi în fiecare săptămână. În toamnă vă așteptăm din nou, începând cu luna septembrie, cu o mulțime de cărți Humanitas din colecțiile Memorii/Jurnale, Istorie, Știință. Să aveți o vacanță minunată!” a spus Gabriela Maaz la finalul serii în care a fost lansat volumul recent apărut la Editura Humanitas, „Orașul fetelor”, de Elizabeth Gilbert.

A fost într-adevăr un adevărat club de carte, cu o asistență preponderent feminină și cu invitate de marcă: Ana-Maria Caia (scriitoare și jurnalistă), Crina Alexe (jurnalist revista Elle), Susana Pletea (director editorial Burda România), Sandra Ecobescu (președintele Fundației Calea Victoriei) și traducătoarea cărții, Anca Bărbulescu.

La final, așa cum spuneam, când cei prezenți au fost invitați la un pahar de Prosecco de către Gabriela Maaz, am simțit instantaneu briza mării în Librăria Humanitas de la Cișmigiu. A fost însă doar efectul „madlenei”, fiindcă în clipa următoare am realizat că mă așteaptă biroul, laptopul și articolul care se cere scris.

Și iată-mă, cu canicula topindu-mi geamul, încercând să umplu pagina albă a word-ului cu ceva despre ce s-a întâmplat aseară și găsindu-mă aproape în imposibilitatea de a reda dialogul celor cinci invitate, fragmentat, spumos, entuziast, în timpul căruia cartea celebrei scriitoare americane a fost întoarsă pe toate părțile, una dintre invitate spunând, la final, către public: „Aproape că v-am citit cartea!”

S-a vorbit despre război, despre destinul unei femei care, „în căutarea fericirii”, s-a împotrivit canonului, despre dragoste, împliniri și neîmpliniri, relații amoroase, întâmplătoare sau nu, libertate sexuală, aventuri și lumea glamoroasă a New York-ului anilor ’40.

„Pentru Editura Humanitas a fost un tur de forță extraordinar și îi mulțumim Ancăi Bărbulescu, cea care a semnat traducerea. Cartea a fost tradusă în paralel cu redactarea originalului din Statele Unite și așa a fost posibil să o putem așeza în rafturile din România pe 5 iunie, la numai o zi de la lansarea din Statele Unite” a spus Gabriela Maaz în debutul lansării.

Reporterului nu-i mai rămân decât două lucruri de făcut. Primul ar fi să redea un mic spoiler al cărții:

„În 1940, Vivian Morris are 19 ani și tocmai a fost dată afară de la Vassar College după o evoluție dezamăgitoare în primul an. Părinții, oameni cu stare, o trimit în Manhattan să locuiască cu mătușa ei, care deține Lily Playhouse – un teatru de varieté în centrul insulei.

Acolo, Vivian face cunoștință cu un întreg univers de personaje neconvenționale și carismatice – animatoare mereu puse pe distracție, un actor sexy, o mare doamnă a actoriei, un Don Juan scenarist, o administratoare strictă.

Când Vivian comite o greșeală care provoacă un scandal profesional, noua ei viață se răstoarnă cu susul în jos, iar consecințele le va înțelege de-abia ani și ani mai târziu. În cele din urmă însă, toate acestea o vor face să vadă cu alți ochi genul de viață pe care și-l dorește – și genul de libertate de care are nevoie. Mai mult, experiențele tinereții o vor conduce la iubirea vieții ei, o iubire cu totul ieșită din comun.”

Al doilea este acela de a vă îndemna să vizionați înregistrarea acestei seri foarte reușite, fiindcă doar așa veți simți adevărata atmosferă a evenimentului și nu doar din câteva citate extrase aleatoriu din discursurile invitatelor.

Chiar dacă lansările Humanitas vor reveni din septembrie, în intervalul de până atunci noi vom rămâne aici, zi de zi, așa cum v-am obișnuit, în ciuda oboselii sau a caniculei.

Filmul lansării aici: https://www.facebook.com/LibrariaHumanitasDeLaCismigiu/videos/857724044588736/

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.