Joi, 6 februarie, de la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr. 126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumului „Critice. Arheul Marginii și alte narațiuni”,apărut la Editura Cartier în colecția Rotonda, coordonată de Emilian Galaicu-Păun.

Preț promoțional în ziua lansării & sesiune de autografe.
Alături de autor vor participa Vitalie Ciobanu, Lucia Țurcanu și Alexandru Burlacu. Moderator: Emilian Galaicu-Păun.

„Andrei Țurcanu privește în urmă, fără menajamente, la istoria literaturii române din Basarabia, la viața literară și la gustul public din provincia înstrăinată, văzute din perspectiva integratoare a culturii române (…). Criticul a reprezentat la Chișinău, și înainte de 1991, și după, intransigența criteriului estetic, într-o literatură nu numai ideologizată, ci și deznaționalizată.

A făcut-o, adesea, cu prețul retragerii într-un refugiu poetic – avanscena critică fiind ocupată de primadonele oficiale și de campionii «moldovenismului» –, din care a câștigat optzecismul basarabean, care a avut în Andrei Țurcanu o valoare sigură, chiar dacă a mers pe o poetică personală, divergentă față de cea a grupului. Din când în când, conștiința sa morală și estetică a răbufnit însă prin cărți ca Bunul-simț (1996) ori Sabatul sau Noaptea vrăjitoarelor politicii moldovenești (2000), care au așezat o oglindă necomplezentă în fața intelighenției basarabene.” Răzvan Voicu 

Andrei Țurcanu (1 septembrie 1948, Cigârleni, Ialoveni), critic literar şi poet. A absolvit Şcoala Medie din Hânceşti (1966) şi Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Chişinău (1971). Doctor în științe filologice. Între 1975 şi 1990 este cercetător ştiinţific la Institutul de Limbă şi Literatură al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova.

Ales, în 1990, deputat în primul Parlament democrat, în 1992 va fi numit consilier prezidenţial, apoi din nou consilier şi purtător de cuvânt al preşedintelui Republicii Moldova (1997–1999). Profesor, din 2002, la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău. Din 2010 este șef al Sectorului de literatură română contemporană al Institutului de Filologie Română „B.P. Hasdeu” al AŞM.

Alături de cărţi de critică literară – Martor ocular (1983); Regăsirea numelui (în limba rusă, 1990); Bunul-simţ (1996); Arheul Marginii și alte figuri (2013); Cartea din mâna lui Hamlet. Andrei Țurcanu de vorbă cu Nina Corcinschi (în colab.) (2017) –, a tipărit și culegerile de versuri Cămașa lui Nessos (1988, ed. a II-a – 1996); Elegii pentru mintea cea de pe urmă (2000); Destin întors (2005); Iisus prin miriști (2006); Estuar (2008); PlânsulCentaurului (2008); Interior în roșu aprins (2012); Verde regal (2014, ed. a II-a – 2015); Zăpezi în august (2015); Rost (2018); precum şi eseul Sabatul sau Noaptea vrăjitoarelor politicii moldovenești (2000). I s-au decernat Premiul Centrului Independent de Jurnalism (1999), Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (2000), Premiul „Grigore Vieru” al Uniunii Scriitorilor (2012), Premiul Național pentru Literatură (2016), Premiul Opera omnia al revistei Convorbiri literare (2018).

Critice. Arheul Marginii și alte narațiuni, de Andrei Țurcanu (Rotonda). Broșată, 404 pag. Preț: 39 RON/ 169 MDL

Poți procura cartea și online, oriunde ai fi. E simplu. Intră pe shop.cartier.md/
Ebooks Cartier sunt pe iBooks sau pe shop.cartier.md/

În Rotonda au mai apărut:

Cum se inventează un huligan? Mihail Sebastian, ziarist la “Cuvîntul”, de Laszlo Alexandru
Jurnal la sfârșitului lumii, de Vasile Ernu
Lagărul 33 (roman), de Lilia Bicec-Zanardelli
Vișinul baronului Münchhausen (stări), de Valeriu Turea
A(II)Rh+eu(poem) & Apa.3D (Poemelnic), de Emilian Galaicu-Păun
Să vină sirienii, bețivii și Donbasul (portrete și reportaje), de Polina Cupcea
Hrișca & Masala (blogograme), de Sorin Hadârcă
Woldemar (roman), de Oleg Serebrian
Ultima amantă a lui Cioran (roman), de Constantin Cheianu
Sebastian (roman), de Gelu Diaconu
Câinele de bronz (roman), de Emanuela Iurkin
Limba de hârtie (eseu), de Tamara Cărăuș
Duși cu Titanicu  (proză), de Valentin Guțu
Zece femei (eseu), de Al.Cistelecan
Manierismul românesc (eseu), de Lucia Țurcanu

În curând:

Cocoșatul în hanorac (roman), de Constantin Cheianu
Canon (roman), de Ghenadie Postolache
Idei și fantasme. Lecturi în hialin (eseu), de Adrian Ciubotaru
Antimediul (roman), de Arthur Suciu
Al nostru (roman), de Mihai Răcilă

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.