Librăria Humanitas Kretzulescu a fost aseară gazda lansării volumului „Geții lui Burebista și lumea lor”, de Radu Oltean, recent apărut la Editura Humanitas în colecția Istorie. La eveniment au participat, alături de autor, Florian-Matei Popescu, arheolog la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan“, Maria-Magdalena Ștefan și Dan Ștefan, arheologi la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, și Radu Gârmacea, redactor-șef al Editurii Humanitas.

A trecut ceva timp de când n-am mai văzut terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu atât de plină. M-am bucurat de acest fapt, deși încă nu am revenit la normalitatea de dinainte de pandemie. Faptul că oamenii sunt dornici să participe la lansări live, că își doresc să asiste la astfel de evenimente, unde pot interacționa cu autorul și pot auzi de la invitați lucruri cât se poate de interesante, este un lucru care ne dă speranțe.

Cartea e un obiect încă dorit și n-a devenit doar un lucru pe care-l luăm de pe un raft din librărie pentru a-l muta pe un alt raft, al bibliotecii de acasă. Nu, nicidecum, iar atunci când vorbim de o lansare adevărată, nu una virtuală, lucrurile se schimbă considerabil. Mi-am amintit de întâlnirile de la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, pentru care am o permanentă nostalgie.

Cu atât mai mult cartea poate deveni adevărata vedetă a unui eveniment atunci când avem o apariție deosebită. „Geții lui Burebista și lumea lor” este o realizare editorială de excepție. Orice altă variantă electronică a acestei cărți pălește în fața obiectului în sine. Nu mi se pare deloc o exagerare faptul că în textul de promovare se menționează că avem de-a face cu „o carte unicat, un spectacol vizual și narativ, un adevărat documentar de reconstituire istorică”. Lucrurile stau exact așa. E suficient să răsfoiți câteva pagini ca să vă dați seama că realizarea lui Radu Oltean și a editurii Humanitas este una remarcabilă.

Cei care mă cunosc știu că nu-mi place să spun cuvinte mari, însă de data asta nu mă pot abține. Nu pot face o exegeză a cărții, fiindcă e un domeniu în care cunoștințele mele se opresc la istoria deformată pe care am învățat-o la școală. Atunci când un vechi școlar ca mine (fiindcă n-am încetat niciodată să fiu elev) ajunge în punctul în care-și dă seama că a asimilat o materie, în cazul de față istoria, în mare parte contrafăcută, dezamăgirea este mare, mai ales că mi-a plăcut foarte mult istoria. Pe de altă parte, când un astfel de document reparator iese pe piață, și nu oricum, ci într-o înfățișare de gală, satisfacția este practic dublă. Îi felicit pe Radu Oltean și pe cei care au făcut posibilă apariția unui asemenea volum, în speță Editua Humanitas. Sunt cu atât mai bucuros cu cât am cartea cu semnătura autorului.

În ceea ce privește evenimentul de aseară, a fost unul în care, pe parcursul a aproximativ o oră și jumătate, s-au dezbătut idei, s-au prezentat argumente și au fost scoase la iveală amănunte din etapele elaborării acestei lucrări. Ar fi multe de spus pe marginea a ceea ce s-a discutat și sunt convins că mulți dintre voi veți opta mai degrabă pentru înregistrarea video a lansării, care merită văzută nu doar pentru evenimentul în sine, ci mai ales pentru foarte interesanta dezbatere de idei, cu teme adictive nu doar pentru pasionații de istorie sau pentru profesioniștii din domeniu, ci și pentru cei care doresc să afle de unde venim, cine ne-au fost înaintașii, ce fel de oameni au fost și cu ce s-au ocupat. Poate că sună un pic bombastic termenul „înaintașii”, însă luînd în considerare faptul că ei chiar au trăit pe o parte a teritoriului actual al României, atunci acesta nu este departe de adevăr.

Am să reproduc doar câteva fraze din ceea ce a spus Radu Oltean, nu înainte de a vă îndemna din nou să vizionați filmul întreg al lansării și să cumpărați această carte cu adevărat deosebită.

Radu Oltean

„Visam să fac cartea asta încă de acum 5-6 ani, când am început să pun cap la cap niște idei. S-ar putea să descoperim peste câțiva ani că s-au înmulțit studenții la arheologie și s-ar putea, poate nu întâmplător, să fie „vinovată” cartea asta. Am fost foarte emoționat când, acum câțiva ani, m-am dus la Facultatea de Istorie, unde era o expoziție de bandă desenată cu tematică istorică pe coridoarele facultății, organizată de decanul de atunci, Adrian Cioroianu. Un student în anul doi sau trei mi-a zis că el a dat examen la istorie datorită desenelor mele. Erau niște afișe cu războinici din antichitate și din evul mediu și mi-a zis că le-a descoperit când avea vreo 7-8 ani, le-a pus pe perete și a știut în următorii ani că el vrea să se facă istoric sau arheolog. A fost unul dintre cele mai frumoase complimente. Mi-am dat seama că lucrurile mele pot influența destine, dacă sunt bine făcute. Chestia asta m-a obligat să fiu din ce în ce mai riguros în tot ceea ce fac.”

Puteți vedea filmul complet al lansării aici: https://www.facebook.com/editura.humanitas/videos/4394611670577740

Doar dacă ți-a plăcut acest articol:
Sprijină și tu jurnalismul cultural independent donând orice sumă aici:
https://www.patreon.com/omiedesemne sau direct în contul RO98INGB0000999909778881 (RON) deschis la ING pe numele Gheorghe Deaconu.

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.