Marți, 13 iulie 2021, ora 18:00, la Muzeul Național al Țăranului Român, în Sala Media (Şoseaua Pavel D. Kiseleff 3, intrarea din str. Monetăriei, București), va avea loc lansarea volumului de proză „Gripa. O poveste de Crăciun”, de Ioana Drăgan, apărut la Editura Tracus Arte.
Invitați alături de autoare: prof. dr. univ. Ioan Cristescu, director general al Muzeului Național al Literaturii Române, Luiza Barcan, critic și istoric de artă, Dan-Silviu Boerescu, scriitor, editor, critic literar. Moderatoare: Georgeta Drăghici, jurnalist și realizator de programe culturale la Radio România Cultural.
„Și iată că, nici în cele mai stranii vise, nu și-ar fi imaginat că avea să cadă ca o muscă amețită în plasa unui… răpitor, grăbit s-o înfulece pe nemestecate! Îl și vedea în acțiune, cum intră înconjurat de polițiști la constatare și târăște copiii în mașina pe care e inscripționată sigla lui Barnevernet! Horror!
Adam păruse că-i citește gândurile. O luase prin surprindere în brațe și o încolăcise cu putere până când aproape că-și pierduse suflul, într-o încleștare disperată din care, sleită, nu mai avusese nici o putere să se elibereze.
– Noi suntem salvatorii, Eve. Nu criminalii.
Se suiseră amândoi în mașină, își legase centura de siguranță și mai privise o singură dată în urmă, ca și cum ar fi vrut să înghețe imaginea feerică a Crăciunului alb de care se despărțeau și se îndepărtau. Cu suta la oră cu care gonea Adam spre București!”
Ioana Drăgan: Scriitor și jurnalist, născută în 1969 în București. Doctor în științe filologice. Membru al Uniunii Scriitorilor din România. Producător și moderator de programe culturale la Televiziunea Română între 1995-2012. Director general al Direcției Generale Reprezentanțe în Străinătate din cadrul Institutului Cultural Român între 2013-2017. A publicat volumele: Vietăţi şi femei (proză scurtă), 1997, Ed. Cartea Românească și Asociaţia Scriitorilor din București; Poveştile Monei (3 nuvele), Ed. Atlas, București, 1999; Romanul popular în România. Literar și paraliterar, Ed. Casa Cărţii de Știinţă, 2001, și ediția a II-a (revăzută și adăugită), Ed. Casa Cărții de Știință, Cluj, 2006; Bibliotecile din oglindă. Ex libris de scriitor, Ed. Allfa, 2007; Mafalda (roman), Ed. Allfa, 2009. A fost prezentă ca autor în numeroase antologii de proză. A semnat prefețe pentru ediții diverse din literatura universală la editurile Gramar și Litera. Ioana Drăgan a obținut mai multe premii și distincții, printre care: Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru debut în proză (1998) pentru volumul Vietăţi şi femei; Premiul Asociației Scriitorilor din București pe anul 2009 pentru Proză – volumul Mafalda, noiembrie 2010; Distincţia culturală a Academiei Române, 2001, pentru prezenţa sa în viaţa intelectuală românească; Premiul A.P.T.R. 2013 pentru Talk Show cultural – seria „Anul Caragiale” – Televiziunea Română (2012).