De astăzi, 7 decembrie, până duminică, 11 decembrie, vă așteptăm cu drag la Târgul de Carte Gaudeamus. Toate cărțile Cartier pot fi cumpărate pe perioada târgului cu 15% reducere. Suntem la standul 69, pavilionul B2, Romexpo. Evenimentele și lansările Cartier sunt cu prieteni dragi la standul Editurii Cartier (nr.69). Vinurile bune sunt oferite de Chateau Vartely și Gitana Winery.

Joi,  8 decembrie

17.00- 17.30 Lansarea volumului Poză de familie și alte povestiri, de Ivo Andric. Traduceri din sârbă de Octavia Nedelcu

„Marile povestiri istorice nu sunt citite, în general, ca şi cum ar fi istorice. Citindu-le însă, simţi că te afli în timpul şi spaţiul lor. Cât de uimitor este, aşadar, să descoperi pe neaşteptate un maestru al genului, şi încă unul care se afla în văzul lumii de aproape şaizeci de ani: era 1961 când lvo Andric primea Premiul Nobel pentru Literatură.” (The New York Rewiew of Books)

Vor vorbi: Excelența Sa, dl STEFAN TOMAŠEVIĆ, ambasadorul Republicii Serbia din România , Octavia Nedelcu și Gheorghe Erizanu

Vineri,  9 decembrie

15.00- 15.30 Lansarea volumului de poeme Sindromul Gotard, de Andrei Petrea, câștigător al concursului de debut 1000 de semne

„Andrei Petrea este unul dintre puţinii poeţi, de la Bacovia încoace, care reuşeşte să-şi extragă poezia din ceea ce psihiatrii au numit delirul de negaţie…” (Lucia Țurcanu)

Vor vorbi: Gelu Diaconu, Ciprian Măceșaru, Andrei Petrea și Gheorghe Erizanu

16.00 -16.30  Lansare volumului Inoculare. Hore pentru zădărnicirea combaterii, de Claudiu Komartin (Rotonda)
„Departe de a fi doar un spectacol al paranoiei, INOCULARE este felul în care un poet a decis să privească în ochi un mic monstru compus din fricile și rănile colective ale unei părți mult mai mari decât am fi estimat inițial a societății noastre.” (Victor Cobuz)
Performance Claudiu Komartin
 17.00 -17.30  Lansarea volumului Poetic: interfața sonoră. 365 de poeme de dragoste postumane și unul uman, de Răzvan Țupa

„Răzvan Ţupa vorbeşte, printre alte categorii poetice identificate, despre „evoluţii şi falimentul gândirilor literare totalitare“, despre „redescoperirea societăţii“ şi „resurecţia responsabilităţii poetice individuale“. În asemenea direcţii se îndreaptă chiar poezia lui, evoluând ea însăşi, cum spuneam, de la intimism la social, de la fulguraţie la montaje cinematografice şi de la persoana I singular la persoana I plural ori la un „tu“ generic.” (Adina Dinițoiu)
Performance Răzvan Tupa

18.00- 18.30 Lansarea volumului de poeme nu e dragoste, de Adrian Schiop

„Poezia din această antologie are forța definitivă a unui cui bîtut ân moalele capului.” (Răzvan Andrei)
Performance Adrian Schiop

Sâmbătă, 10 decembrie

14.00 – 14.30 Lansarea volumului Singurătățile unei femei frumoase (proză scurtă), de Adrian Marcu

„Fiecare dintre schiţe — fiecare pagină de proză scurtă sau ultrascurtă din acest volum îşi poartă eroii de la minus infinitul unei istorii imposibile în lumea fericită a istoriilor posibile. Fericite.” (Cornel Ungureanu)

Vor vorbi: Robert Șerban, Adrian Bodnaru, Adrian Marcu și Gheorghe Erizanu

15.00 – 15.30. Lansarea volumului Tot mai multă splendoare, de Alina Purcaru

„Tot mai multă splendoare compune o istorie fragilă și intimă a corpului condiționat, fragmentat, „desprins în alt fel”; o carte în care viața încolțește în pofida condițiilor, o carte a rememorării, a căutării de sine, a libertății și pasiunii.” (Medeea Iancu)

 Vor vorbi: Deniz Otay, Cosmina Moroșan, Alina Purcaru  și Paula Erizanu

17.00-17.30 Lansarea volumului Învederatul (antologie poeme), de Robert Șerban

„Poemul şi poetul – mărci înregistrate Robert Şerban – compun o ecuaţie lirică în echilibru stabil, cu variabile şi invariabile șarmante, vitale, spectaculos şi suav revigorante, articulând, pare-se, o poveste fără sfârşit.” (Ioana Cistelecan)

Vor vorbi: Mircea Cărtărescu, Robert Șerban și Gheorghe Erizanu

18.00 Lansarea romanului Kaulas, de Gelu Diaconu

„Ce face un adolescent, cu o imaginaţie efervescentă, care descoperă că nu e ca prietenii săi, fiind mai puţin atras de fete, şi foarte interesat de băieţi? Îi scrie poetului american Frank O’Hara (mort de vreo 15 ani), e în continuu conflict cu taică-su, învaţă să cânte la chitară, e preocupat de soarta câinilor care rămân fără stăpâni, visează să se facă pădurar, dar se pregăteşte pentru admiterea la Litere, încasează un pumn care-i sparge nasul, scrie, la examenul de bacalaureat, că Octavian Goga ar trebui scos din programa şcolară, îşi caută, angoasat şi derutat, identitatea.” (Robert Șerban)

Vor vorbi: Robert Șerban, Gelu Diaconu și Gheorghe Erizanu

Duminică, 11 decembrie

13.00-14.00 Centenarul Marcel Proust:Lansarea volumelor II și III din În căutarea timpului pierdut, cu Cristian Fulaș, în prezența Directorului Institutului Francez Julien Chiappone-Lucchesi și a traducătoarei Florica Courriol

Moderatoare: Alida Mocanu

„[Există] un mit care și la noi se perpetuează, anume mitul unui Proust al cărui text e mult mai «educat, delicat etc.» decât în varianta originală. (Să ne amintim, pioși, furtuna iscată în sufletele curate din social media de o jucăușă interpretare a verbului s’endimencher.) Poate doar pentru aceste ajustări, și o retraducere e cu totul și cu totul necesară în limba română. E în fond argumentul meu suprem pentru un asemenea gest: Proust trebuie să redevină natural.” (Cristian Fulaș)

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.