Recomandarea www.omiedesemne.ro se îndreaptă azi spre admirabilul volum semnat în tandem tată-fiică de Lavinia Bălulescu și Constantin Bălulescu, „Zmeii sunt de treabă” (Editura Paralela 45), care a avut lansarea la Târgul Internațional Gaudeamus 2018. Trebuie să spun, deloc în paranteză, că este una dintre cele mai frumoase și emoționante cărți de poezie citite de mine în ultimul timp.

LAVINIA BĂLULESCU s-a născut pe 12 martie 1985 în Drobeta-Turnu Severin. A publicat două cărți de poezie, un roman și un volum de publicistică: Mov (Editura Prier, 2004), Lavinucea (Cartea Românească, 2007, reeditare CDPL, 2017), La mine-n cap (Cartea Românească, 2013) și Terasa fericirii (Polirom, 2018). Locuiește în București și este jurnalistă.

CONSTANTIN BĂLULESCU s-a născut pe 17 iunie 1957 în Craiova. A debutat cu poezie în revista Luceafărul în 2006. În același an a publicat la Editura Prier volumul de poeme Să nu credeți că Adam și Eva  (premiul pentru volum în manuscris la Festivalul Sensul Iubirii și premiul revistei Luceafărul, ambele în 2006). Locuiește în Drobeta-Turnu Severin și este de profesie inginer.

Lavinia Balulescu & Constantin Balulescu "Zmeii sunt de treaba"
Lavinia Balulescu & Constantin Balulescu “Zmeii sunt de treaba”

Iată și textul de recomandare care apare pe coperta a IV-a a volumului:

„Tatăl și fiica locuiesc la sute de kilometri distanță unul de celălalt, fiecare într-o lume complet diferită, fiecare în luptă cu propriile anxietăți și cu propria singurătate. În încercarea de a păstra contactul unul cu altul, cei doi încep o corespondență în versuri, în care își mărturisesc spaimele, își deconstruiesc lumile și își recunosc greșelile.

Universul lor comun are în el păsări de pradă, melci, tramvaie, blocuri infecte și păduri nesfârșite, orașe abandonate și foarte mulți zmei personali, agresivi, ciudați și la fel de singuri.

«Un tată îi spune într-o zi copilului său: 

în tinerețe făceam buchete pentru prințese, ducese și alte mimoze. Ocupasem aproape un secol cu buchetele mele senzaționale și toată lumea încă mă ținea minte.

Copilul îi răspunde: 

Dragă tati, ei zic mereu, ai grijă ce spui. Nu rosti adevărul.

Dialogul poetic dintre Lavinia Bălulescu și tatăl ei, Constantin, a rezultat într-o carte de invidiat. Nu doar pentru că nu am mai prea văzut/citit o convorbire mai francă și, cu atât mai teribilă, mai liniștită între un tată și fiica lui, ci, mai ales, pentru că ea se transformă într-un discurs complex despre maturitate, viață, transformarea neputinței în curaj și totul degajă dragoste. O dragoste care poate salva totul de la orice.

De asta zic, orice discurs tehnic despre această carte mi se pare lipsit de miză, miza ei este în altă parte, în marginile orașului, în zăpezi, în lumini.» Cosmin Perța”

Cartea are 85 de pagini, costă 20 lei, poate fi comandată aici sau poate fi cumpărată direct din librării.

Foto Credit: Poză din timpul lansării de la Gaudeamus. De la stânga la dreapta: Cezar Paul-Bădescu, Constantin Bălulescu, Lavinia Bălulescu, Cosmin Perța, Gelu Diaconu & Angelica Stan

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.