Invitat de Claudiu Komartin, unul dintre membrii fondatori, la o ședință informală a Ligii Literare din România, care a avut loc în Tramvaiul 26 cam cu o oră și jumătate înainte de începerea celei de-a 188-a ediții a Institutului Blecher, am avut pentru prima dată certitudinea (nu că aș fi avut vreo îndoială) că Liga Literară din România există în carne și oase. A fost mai mult o întâlnire amicală, în care s-au discutat câteva chestiuni legate de organizare, de formalitățile care țin de primirea unor membri noi, precum și despre viitorul acestei organizații, cu referire într-un plan general la proiectele pe termen scurt și lung pe care Liga își dorește să le realizeze.

Au fost prezenți cinci dintre cei opt membri fondatori (Claudiu Komartin, Paul Vinicius, Grigore Șoitu, Ioan Vieru și Valeriu Mircea Popa), la care s-au mai adăugat subsemnatul, Sorin Despot, Yigru Zeltil, Andrei Ruse, Dan Iancu, Radu Nițescu, Daniela Luca, Florin Hălălău, Diana Iepure, Anastasia Gavrilovici și Ștefania Mihalache. Claudiu Komartin a dat startul discuțiilor: „Cred că am putea să facem lucruri interesante cu asociația asta. Nu e doar o aventură, cum au sugerat unii. Dacă ne punem mintea la contribuție și arătăm că putem să ne gândim împreună la proiecte și la inițiative, putem să facem ceva bun. Nu zic c-o să mutăm munții din loc, dar ceva putem să facem.”

[image_with_animation image_url=”2557″ alignment=”center” animation=”Fade In” box_shadow=”none” max_width=”100%” img_link=”https://www.llr.ro/”]

În continuare a fost atinsă, tot de Claudiu, chestiunea legată de procedura care trebuie urmată pentru intrarea în Ligă. „Părea destul de alambicată pe site, dar nu este. Trebuie să ai două cărți, ori una premiată, și două cronici. Nu cred că este un impediment.” „Poți să ai doar două cărți și două cronici, așa cum poți să ai o sută de cărți și tot două cronici” l-a completat Grigore Șoitu.

„Ne-am gândit că, până la urmă, sunt și scriitori care n-au publicat. Sunt scriitori tineri, care n-au nicio carte publicată, care ar putea să intre. Trebuia totuși să stabilim un criteriu, ca să nu intre chiar oricine” a mai spus pe această temă Claudiu Komartin.

Procedura de înscriere în Liga Literară din România poate fi accesată aici:  https://www.llr.ro/procedura-de-inscriere/ iar documentele necesare pentru înscriere aici: https://www.llr.ro/documente/

„Ce vrem noi să facem cu Liga asta? Primul lucru pe care l-am făcut a fost o cauză umanitară și un gest, cred, pe care-l aprobăm și pe care ni-l doream cu toții, pentru a-l sprijini pe Valeriu Mircea Popa, care știm bine că de un an și jumătate încoace se află într-o situație foarte grea. A fost într-o situație grea din punct de vedere pecuniar, apoi a avut și accidentul vascular cerebral. Lucrurile au devenit tot mai complicate și am făcut strângerea asta de bani. S-au adunat până acum peste 3000 de lei din donații, ceea ce cred că poate să fie pentru Mircea, măcar pentru 2-3 luni, o gură de aer. Sunt, practic, două sau trei pensii de-ale lui” a continuat Claudiu Komartin.

[image_with_animation image_url=”2547″ alignment=”center” animation=”Fade In” box_shadow=”none” max_width=”100%” img_link=”https://hyperliteratura.ro/valeriu-mircea-popa-sprijin/”]

A fost atacată apoi problema proiectelor, iar Grigore Șoitu a propus unul pe termen scurt: „Mă gândeam că pentru 1 decembrie să facem un proiect numit «Poezie politică și patriotică», dar să fie un anumit gen de poezie patriotică. Ar urma să fie un festival care să se numească «Reset» și pe care ar urma să-l organizăm la Biblioteca Națională, unde este un spațiu generos. Ar trebui să megem în primul rând la directoarea Bibliotecii Naționale cu proiectul, fiindcă la Ministerul Culturii e prea complicat.”

„Un alt lucru pe care voiam să-l discutăm, de principiu, este următorul: nu suntem un alt USR, nu suntem așadar o variantă a Uniunii Scriitorilor din România. Nu aș vrea să pară pentru nimeni că am concura cu ei” a spus Claudiu Komartin. „Majoritatea celor care ne-am gândit la demersul ăsta cu Liga Literară am făcut-o ca la un plan B al Grupului pentru Reforma USR. Totodată vreau să spun că acesta este mai mult decât un plan B al grupului aceluia, de care noi ne-am și înstrăinat, în sensul că, în timp, ne-am dat seama că sunt oameni care nu fac foarte bine ceea ce fac în demersurile alea. Procesele bat pasul pe loc” a spus Paul Vinicius. „De facto, acel grup nu mai există, reforma a eșuat, procesele lui Cipariu nu duc nicăieri, deci nu ar mai fi nimic de discutat în privința asta” a punctat Claudiu Komartin.

„Mi se pare normal să existe o asociație de scriitori, valabilă și dinamică, în spiritul timpurilor pe care le trăim, și care să aibă grijă într-adevăr de scriitori. Scriitori adevărați, atenție, veritabili, nu vorbim de cei 2700 de scriitori din USR, din care nu am putea găsi mai mult de 70-90 de scriitori veritabili” a continuat Paul Vinicius.

A fost apoi pusă problema resurselor: „Trebuie să identificăm surse, fonduri pentru premiile LLR pe care le vom da” a spus Grigore Șoitu. „Am vrea ca la anul să stabilim chestia asta, să existe niște premii ale Ligii Literare din România. Știți bine că acum 20 de ani au existat premiile ASPRO, care au însemnat ceva, au avut prestigiu și au premiat valoarea. Primul lucru pe care-l vom face, probabil prin februarie-martie viitor, va fi să aplicăm la AFCN și să vedem ce putem obține de acolo. Pentru asta însă trebuie să avem un portofoliu. Trebuie ca până atunci să fi făcut niște lucruri, să avem niște proiecte rezonabile, niște acțiuni, niște lucruri care să arate că nu e o asociație de apartament, de aventurieri care n-au absolut nimic în spate, fiindcă atunci sigur nu primim nimic” a adăugat Claudiu Komartin.

„Mă gândesc la LLR și în termenii ăștia, ca la un fel de federație, de punere laolaltă a unor inițiative individuale sau de grupuri din diferite părți ale țării. Să fie de fapt o rețea a lucrurilor și a locurilor unde chiar se întâmplă în țara asta ceva în literatură. Va trebui la un moment dat să facem ceea ce am promis când am pornit, un fel de caravane care să meargă cu scriitori, cu cărți, în orașe mici, în sate, în cămine culturale, în școli sătești… Ăsta e un lucru foarte important” a continuat Claudiu.

Discuțiile s-au extins ulterior asupra unor chestiuni tehnice legate în general de organizare și de inițiative, unul dintre punctele importante fiind atins în momentul în care a venit propunerea lui Claudiu Komartin de înființare a unei reviste a Ligii Literare. „Liga Literară trebuie să aibă o revistă, sau să susțină, să propună, să promoveze, o revistă literară măcar lunară, aș zice. Cred că o dată pe lună putem să facem asta. Avem probleme: Cultura a dispărut, revistele Uniunii Scriitorilor nu există, n-ai ce să citești nici în Luceafărul, nici în România Literară, nici în Viața Românească…”

[image_with_animation image_url=”2559″ alignment=”center” animation=”Fade In” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

A fost pusă în discuție posiblitatea atât a variantei online a revistei, cât și a aceleia în print, argumente pro sau contra uneia sau a alteia dintre posibilități venind din partea lui Sorin Despot, Dan Iancu, Paul Vinicius, Andrei Ruse și Claudiu Komartin. Paul Vinicius a pus, de asemenea, problema înființării unei redacții, unde se pot primi orice fel de articole literare, de orișiunde. A urmat, firește, ediția cu numărul 188 a Institutului Blecher, la care au fost invitați Grigore Șoitu, Mugur Grosu și Yigru Zeltil.

gelu diaconu
https://www.facebook.com/omiedesemne/

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.