Cea de a douăsprezecea ediție a LitVest, unul dintre cele mai creative festivaluri literare din lume, reunește scriitori de top: Haydar Ergülen (Turcia), Khedija Gadhoum (S.U.A., Tunisia), Edi Matić (Croația), Jean Poncet (Franța), Kevin Prufer (S.U.A.), Ana Vučković Denčić (Serbia). România: Liliana Corobca, Alexandra Indrieș (1936-1993), Andrei Novac, Ljubinka Perinac Stankov, Andreea Răsuceanu.

Organizator:  Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș

Din 2012, LitVest duce, neîntrerupt, literatura contemporană în licee. LitVest e, de asemenea, festivalul la care elevi din mediul rural citesc din mari poeți ai lumii, alături de aceștia. Sau care organizează manifestări atât în penitenciare, cât și în universități. La LitVest au citit, citesc și vor citi oameni din cele mai diferite categorii socio-profesionale. De la motocicliști, la pompieri. De la sportivi, la artiști plastici. Din 2018 suntem o prezență constantă în cluburi. Cu un concept literar-muzical unic: Text-concerto. LitVest include manifestări care au fost preluate și în alte centre culturale, fiind  singurele „exporturi” de formate de eveniment literar din istoria Timișoarei. Totodată, festivalul a făcut cu putință o premieră în istoria a două culturi: primul număr al unei reviste britanice dedicat integral literaturii române, cu precădere celei timișorene, The Romanian Riveter (2020). Fiecare ediție are, ca invitat simbolic, un scriitor timișorean dispărut. În 2023 aducem cuvenitul omagiu Alexandrei Indrieș (1936-1993), remarcabilă eseistă și prozatoare. Textele propuse  de scriitorii invitați sunt grupate în antologii care prilejuiesc contactul cu mari nume ale literaturii mondiale. Fototeca LitVest creează patrimoniu digital. Proiectul prezintă scriitori de vârf în ipostaze unice. Pictorialele reliefează scriitorul ca personaj. Ca hipnotist și/ sau hipnotizat. Ca polițist și/ sau „urmărit”. LitVest generează documente estetice și spectacole de lectură.

Despre LitVest: „Am participat la festivaluri literare în peste cincizeci de țări. LitVest e printre cele mai bune”, Víctor Rodríguez Núñez.LitVest e cel mai bun festival literar românesc la care am participat”, Dumitru Crudu. „Festival fabulos, literatură fabuloasă”, Rosie Goldsmith.

PROGRAM

MIERCURI, 20.09

Pătura care citește, picnic urban de lectură.
Ora 12, Piața Unirii.

Macrofonia. Live literar.
Cu participarea muzicianului Petre Ionuțescu.
Ora 18, Secția de Arte „Deliu Petroiu”,
Bastion „Theresia”, corp A.

JOI, 21.09

Literatura intră în joc. Lecturi și dialoguri în licee.
Ora 11.

Lecturi aprinse. Lecturi în lumina farurilor mașinilor de poliție.
În colaborare cu Inspectoratul de Poliție al Județului Timiș.
Ora 20, Piața Sf. Gheorghe.

VINERI, 22.09

Text-concerto Damian Drăghici. Meditații lăutărești.
Ora 22:30, Club Heaven, str. Ripensia nr. 40.

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.