Florin Hălălău reprezintă un caz aparte în peisajul literaturii române contemporane, fiindcă este unul dintre cei mai discreți și mai puțin prolifici autori de la noi. Și asta nu pentru că n-ar putea să scoată mai multe cărți (presupun că are destul material), ci pentru că preferă să-și cumpănească foarte atent orice apariție editorială. De aici probabil și această discreție.

Provocat de un cristian să-și facă un autoportret (în cuvinte), Florin a răspuns în felul următor: „Mă simt foarte bine în literatură și savurez fiecare moment în care pot citi sau scrie. Am proiecte destule și prea puțin timp pentru a le duce la capăt. Am experimentat toate genurile literare, dar nu pot spune încă unde mă simt cel mai bine.”

Sunt realmente bucuros că acest om bun, discret și modest (care ar trebui să fie un model pentru autorii cu țâfnă, din categoria celor care-și doresc gloria aici și acum, chiar dacă scriu prost) mi-a trimis una dintre prozele lui. Îl întreb pe Florin aproape de fiecare dată când îl întâlnesc (mult mai rar decât mi-aș dori) când o să-și publice, în sfârșit, volumul de proză scurtă. Sunt deja câțiva ani de când se întâmplă asta și sunt convins că, atunci când va fi să fie, această carte va demonstra, deși poate n-ar mai fi nevoie, că Florin Hălălău este un scriitor nu numai matur, ci și foarte valoros.

Florin Hălălău s-a născut pe 13 aprilie 1967 în București. A absolvit Facultatea de Chimie Industrială din București.

A debutat în 1993 în Adevărul Literar și Artistic.

Cărți publicate: Asigurări de viață (Editura Brumar, 2011, Colecția Poeți români contemporani); Obiectele din oglindă sînt mai aproape decît par (Casa de Pariuri Literare, 2016, Seria Poezie, Colecția Prezent) și Pe cont propriu. Un dialog cu Florin Hălălău (Casa de Pariuri Literare, 2017, Colecția Interviu).

Este prezent în antologiile Ultima generație, primul val (Editura Muzeul Literaturii Române, 2005 – poezie), Proza.ro (Editura Paralela 45, 2006), Iubirea e pe 14 februarie (Editura Vinea, 2010 – poezie), Cele mai frumoase poeme din 2011 (Editura Tracus Arte, 2012), Cărți, muzici, filme și alte distracții din comunism (Editura Polirom, 2014), Nora Iuga – 85 (Editura Paralela 45, 2016).

Texte publicate în Observator cultural, Tiuk!, Contrafort, Poesis Internațional, Cuvântul, Convorbiri Literare, Memoria, Ateneu, Steaua, orizont, Poezia, Scrisul Românesc, Stare de Urgență, Revista la PLIC. (note biografice preluate din volumul Pe cont propriu. Un dialog cu Florin Hălălău – CDPL, 2017)

Minut cu minut

Bun găsit, prieteni ai fotbalului! Ne aflăm pe stadionul 1 Mai din Timişoara pentru a urmări partida dintre Poli şi Chimia Rîmnicu Vîlcea.

Vocea lui Nicolae Secoşan îi făcea inima să bată mai repede. Era o etapă tare, cu meciuri care pe care. În plus, jucase la pronosport şi simţea că era momentul lui să cîştige. Seara, cînd avea să înceapă emisiunea sportivă de la radio pe ritmurile Marşului Sportivilor al lui Dunaevski, urma să bifeze, rînd pe rînd, rezultatele ghicite.

Un moment! Intervenim din Ghencea, pentru că aici s-a deschis scorul. Dumitru a luat o acţiune pe cont propriu, a croşetat doi adversari şi a tras la colţul lung, fără să-i dea vreo şansă lui Lăzăreanu. Din minutul 10, Steaua – U Cluj 1-0. Mulţumesc!

Victoria Stelei era normală. În alte meciuri mizase el că s-ar produce surprizele etapei. Egal pentru Universitatea Craiova acasă. Asta da bombă. Cine ar fi pariat pe Olimpia Satu Mare, victimă aproape sigură în faţa tăvălugului oltenesc?

Îi dăm acum legătura lui Sebastian Domozină la Craiova, se auzi vocea lui Gheorghe Minoiu. Pe Centralul craiovean ne aflăm în minutul 25 şi scorul este tot 0-0. Gazdele încearcă să desfacă apărarea exactă a oaspeţilor, dar rareori reuşesc să se apropie periculos de poarta adversă.

Nu se dădea în vînt după olteni. Asta i se trăgea şi de la cei doi ani în care lucrase la Combinatul Chimic de la Rîmnicu Vîlcea, ca stagiar. Avusese multe de îndurat, de la ironiile colegilor ingineri şi pînă la glumele făcute de muncitori pe seama neîndemînării lui în ale mecanicii. La o pauză de masă, i-au înlocuit sarea pe care o ţinea într-un mic flacon de medicamente, cu sare de lămîie. I s-a părut ceva ciudat, dar a continuat să mănînce, în timp ce colegii lui stăteau să explodeze de rîs. N-a mai vorbit cu ei o săptămînă.

S-a deschis scorul la Iaşi! Din minutul 36, Dinamo conduce aici cu 1-0. A fost o acţiune a lui Ţălnar pe partea dreaptă, centrare în careu pentru Augustin, care a marcat cu o puternică lovitură de cap.

Se luase de el şi securistul fabricii. Cu mînuţele astea vrei tu să edifici socialismul în ţara noastră? Nu poţi nici măcar o femeie să strîngi ca lumea în braţe. Pune mîna şi mănîncă să nu te ia vîntu’. Şi mai tunde-te în pula mea că zici că eşti fată! Din cauza lui şi a celorlalţi, ajunsese să urască oraşul. Visa doar la ziua cînd îşi va lua catrafusele şi va pleca pentru totdeauna, fără să se uite înapoi.

Legătura la Timişoara! Da, şi aici este pauză. După o primă repriză echilibrată, în care ambele echipe au făcut risipă de efort, se intră la cabine cu un scor alb. Vom reveni cu amănunte în repriza a doua.

Începu un cîntec demodat, aşa că deschise fereastra şi îşi aprinse o ţigară. La ora aceea nu prea erau oameni pe stradă. Cîţiva copii se jucau de-a v-aţi ascunselea, un bărbat în maiou ieşise la poartă şi căsca gura. Bătea vîntul şi asta făcea după-amiaza suportabilă.

La Vîlcea, după-amiezele de duminică treceau cel mai greu. Cînd combinatul dormea, oraşul era mort de-a binelea. Ieşea în centru, se plimba prin parc, stătea ore în şir pe cîte o bancă, cu ochii în gol. Singurul detaliu care însufleţea oraşul erau afişele cu meciurile Chimistului. Ce ciudat ca echipa de fotbal să se numească Chimia, iar cea de handbal feminin Chimistul! Oamenii nu au nici un dram de imaginaţie.

Stimaţi ascultători, a început repriza a doua aici la Buzău. Nicio modificare în distribuţiile celor două echipe. Începem cu gazdele, aşadar Gloria îl are în poartă pe… La Iaşi s-a restabilit egalitatea. Politehnica a marcat prin Romilă, care a fost servit excelent de Simionaş şi a înscris pe lîngă Ştefan, ieşit în întîmpinare.

Îşi turnă un pahar de apă și îl înghiţi repede. Dacă ăştia rezistau la Timişoara, le ierta toate păcatele. Cu banii pe care i-ar cîştiga, şi-ar lua un televizor nou şi Wish you were here, albumul original Pink Floyd pe care îl vindea băiatul lui Tase de la cinci. Totul depindea să rămînă scorurile astea. Şi-ar lua şi un sacou. Nu pune mare preţ cu ce se îmbracă, dar ar vrea s-o impresioneze pe Crina. Fata asta nu-l bagă în seamă niciodată.

Intervenim de la Timişoara. O splendidă acţiune de atac a lui Poli s-a încheiat cu şutul lui Cotec, direct în vinclu. Oaspeţii sunt acum în atac, dar Gîngu a fost semnalizat într-o poziţie de ofsaid. Minutul 64 la Timişoara, Poli 1, Chimia 0.

Se uită peste bilet. Rezultatele din B îi ieşiseră. Steaua cîştiga, Dinamo şi Craiova făceau egal, dacă marca şi Chimia, avea 12 rezultate. Hai, futu-ţi echipa mă-tii, hai oraş de căcat, fă şi tu odată o faptă bună, scoate un egal şi o să te cînt zile în şir, o să-ţi compun ode cum nu s-au mai auzit vreodată pe lume.

O să facem acum un tur al stadioanelor. Minutul şi scorul. Ghencea. Minutul 82, Steaua – U Cluj 3-0. Iaşi. Minutul 83, Politehnica – Dinamo 1-1. Buzău. Minutul 81 la Buzău, Gloria – S.C. Bacău 2-1. Craiova. Minutul 83 în Bănie, Universitatea – Olimpia Satu Mare 0-0. Timişoara şi rămînem acolo.

Începe să respire mai greu, inima îi bate tot mai repede. Da, mulţumesc. Aici ne aflăm în minutul 84 şi oaspeţii au iniţiativa. Hai, băieţi că se poate! O să-mi botez copiii cu numele voastre, o să vă fac abonamente pe viaţă în Mătăsari. Balonul se află la Teleşpan, acesta trece de centrul terenului şi îl deschide în adîncime pe partea stîngă pe Carabageac, acesta înaintează cu mingea la picior, intră în careu…

Foto main: Diana Iepure, de aici: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1491552967537575&set=pcb.1491553617537510&type=3&theater

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.