Cam pe la sfârșitul lui 2014 romanul „Sebastian” părea un proiect eșuat. Jobul de la ziarul „Ring” îmi absorbea aproape tot timpul. Nu puteam fi un „scriitor de weekend” și să am pretenția că pot duce la capăt o astfel de carte. În consecință, am lăsat totul baltă pentru vremuri mai bune și m-am întors, oarecum cu coada între picioare, la poezie.

Aveam de mai multă vreme în cap ideea de a scrie un fel de adaptare a albumului „The Wall” al celor de la Pink Floyd. Publicasem cu un an înainte la Casa de Pariuri Literare volumul „blues”, iar acesta zăcea pur și simplu într-un anonimat total. Nu venea niciun semnal, de nicăieri. Așa că aveam nevoie de o reinventare, de ceva care să sune diferit, de un material fără prea multe legături cu ceea ce scrisesem anterior.

Cu multe poticneli, ștersături și îndoieli, a apărut, într-un final, „mother”. Am mai spus-o undeva, anume că primele fragmente din acest volum le-am citit la Institutul Blecher, în acea ediție în care am fost invitat alături de Sergiu Casis, Dan Mihuț și Livia Ștefan. Textele au fost bine primite, așa că am continuat.

Am caietul cu coperte negre lângă mine. Pe ultima filă a volumului scrie: „încheiat 21 martie 2015”. După un anonimat de patru ani, timp în care a trecut pe la mai multe edituri și a fost citit de doar câțiva prieteni foarte apropiați, „mother” a fost scos la lumină de Cosmin Perța (căruia îi sunt recunoscător) la Editura Paralela 45. Așa cum știți, lansarea a avut loc la Gaudeamus, în aceeași zi cu „Sebastian”.

Aparent, „greutatea” romanului apasă destul de tare pe fragilitatea acestei cărți de poezie. Nu este deloc așa. Puse pe o balanță imaginară a literaturii, cred că cele două volume, în ciuda disproporției lor fizice, stau într-un echilibru perfect. De ce? Fiindcă sunt, practic, frați, deoarece s-au născut și au crescut împreună.

De aceea, dacă se întâmplă să căutați prin libării „Sebastian”, încercați să vedeți dacă nu cumva, pe un raft nu foarte la vedere (fiindcă poezia e așezată aproape mereu la margine), se află și „mother”. Vă asigur că, luîndu-le la pachet, nu veți avea de pierdut, dimpotrivă. Iată și o mică dovadă:

[image_with_animation image_url=”2987″ alignment=”center” animation=”Fade In” img_link_target=”_blank” box_shadow=”none” max_width=”100%” img_link=”https://event.2performant.com/events/click?ad_type=quicklink&aff_code=8fb62fb2f&unique=9a6f02fef&redirect_to=https%253A//www.libris.ro/mother-gelu-diaconu-PAR978-973-47-2832-9–p10867948.html”]

***

(undeva într-un colţ al lumii
liderii hotărăsc dacă ne vor cădea
bombe-n cap

mami, chiar crezi că or să ne dea cu bombe-n cap?

mami, dacă îmi vor pune un AK-47 în braţe
şi mă vor trimite în linia întâi
cine o să mai aibă grijă de mine?

cine o să-mi mai facă ceai dimineaţa?
cine o să-mi mai ungă feliile cu unt?
cine o să-mi mai spună: mami o să te lase să te joci
cu tancul de jucărie
mami o să te închidă în camera ta
dacă iei notă proastă la mate
mami o să-ţi arunce caietul cu coperţi negre
în care scrii poezii
mami o să râdă mereu de tine
când eşti trist
mami o să te privească mereu
cu diamantele din ochi
mami o să-şi pună rochia albastră
la petrecerea ta de majorat
mami o să danseze cu tine
şi o să gonească toate fetele
pentru că mami te iubeşte mult
şi o să-ţi apară în toate coşmarurile

cine o să-mi mai spună toate astea, mami
dacă ne vor da cu bombe-n cap
şi mă vor băga iar în uniforma kaki
şi mă vor arunca în linia întâi?

mami, tu mă mai iubeşti vreun pic?)

“Mother” are 72 de pagini, costă 20 lei și poate fi cumparată de aici.

gelu diaconu
https://www.facebook.com/omiedesemne/

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.