La Editura Polirom a apărut, în colecția Biblioteca Polirom, volumul „Povestiri din Kolîma (I)” (ediția 2021), de Varlam Șalamov. Traducere din limba rusă și note de Ana-Maria Brezuleanu și Magda Achim. Puteți comanda cartea de aici: https://bit.ly/3ownAaf

Una dintre cele mai răscolitoare epopei ale secolului XX

Ediţia de faţă, în două volume, reprezintă traducerea integrală a celor şase cicluri ale Povestirilor din Kolîma de Varlam Şalamov.

„În Povestiri din Kolîma apar oameni fără biografie, fără trecut şi fără viitor. Prezentul lor seamănă oare cu cel al unei fiare sau este prezentul unui om?… Autorul Povestirilor din Kolîma socoteşte că lagărul este o experienţă negativă pentru om, din primul până în ultimul ceas. Omul nu trebuie să ştie, nici măcar să audă de el. Nici un om nu devine mai bun sau mai puternic după lagăr. Lagărul este o experienţă negativă, o şcoală negativă, înseamnă decădere morală pentru toţi – pentru şefi şi deţinuţi, pentru soldaţii din escortă şi pentru spectatori, pentru trecători şi cititorii de beletristică.” (Varlam Şalamov)

„Fiecare povestire din volumul lui Şalamov îşi are propriile nuanţe tematice şi stilistice, dar ca întreg ele reprezintă ceva rar în literatura modernă: portretul unei personalităţi impresionante, deloc uşor de descifrat. Tonul lui Şalamov se apropie de resemnare, fără ca naratorul să fie vreodată împăcat cu realităţile care-l inspiră. În Povestiri din Kolîma, Şalamov îşi ţine în frâu latura artistică, aşa cum a făcut-o şi în vremea când era deţinut. El nu-şi lasă marile adevăruri în seama retoricii sau în voia emoţiilor; singurul lui scop este exactitatea.” (The New York Review of Books)

„Varlam Şalamov este un cronicar al lucrurilor despre a căror existenţă oamenii n-ar trebui să ştie.” (The Guardian)

„Realităţile care au inspirat Povestirile din Kolîma sunt impresionante, iar talentul lui Şalamov face din ele o lectură devastatoare.” (The Sunday Times)

Varlam Șalamov s-a născut la 18 iunie 1907 în Vologda, în familia unui preot. După terminarea școlii, în 1924, s-a angajat ca tăbăcar într-o fabrică de pielărie, iar în 1926 a fost admis la Facultatea de Drept a Universității din Moscova. În 1929 a fost arestat și condamnat pentru editarea clandestină a „Testamentului lui Lenin”. În 1931 a fost eliberat și repus în drepturi, dar șase ani mai târziu a primit o a doua condamnare, de cinci ani, pentru „activitate contrarevoluționară troțkistă” și a fost trimis în Kolîma, unde a muncit în minele de aur. În 1943, la anii de condamnare i-au fost adăugați alți zece pentru afirmația că scriitorul Ivan Bunin „este un clasic rus”. Absolvirea cursurilor de felcer în 1946 i-a salvat viața, Șalamov executând restul detenției ca angajat al unor spitale pentru deținuți.

A fost eliberat în 1951, dar a părăsit Kolîma abia în 1953. Perioada dintre anii 1954 si 1973 a dedicat-o reconstituirii experiențelor din lagărele staliniste, pe care le-a reluat în Povestiri din Kolîma. Șalamov a fost reabilitat în 1956 și s-a mutat la Moscova. Grav bolnav, în 1979 a fost internat într-un azil de bătrâni, apoi transferat într-un spital de psihiatrie moscovit, unde a murit la 17 ianuarie 1982. Prima ediție în limba rusă a Povestirilor din Kolîma a apărut la Londra, în 1978. În Rusia au început să fie publicate în 1988, iar prima ediție completă a apărut abia în 1989.

Credits foto Varlam Șalamov: https://www.rbth.com/arts/literature/2017/07/27/7-quotes-shalamov-kolyma-tales_811380

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.