La Editura Tracus Arte va apărea volumul „Umbre și urme”, de Adrian N. Mihalache.

Orice artă, de îndată ce se maturizează, devine autoreferențială. Aceasta explică de ce mulți pictori din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea au căutat să reprezinte în pictură cum s-a născut pictura. Imaginea de pe coperta acestei cărți reproduce o pictură de Joseph-Benoît Suvée. Autorul pornește de la legenda relatată de Pliniu cel Bătrân, în Naturalis Historia (XXXV, 15, 43): pictura s-ar fi ivit din trasarea marginilor umbrei unui bărbat, înainte de despărțirea  de  iubita lui. Aceasta ar fi vrut astfel să-i păstreze, imprimată pe zid, fantasma prezenței sale. M-a fascinat ideea că nu poate să existe o urmă fără o umbră. În fond, persoana din legenda lui Pliniu trasează  urme pe conturul unei umbre.

Am fost interesat să studiez raportul dintre umbră și urmă.  Am explorat  diversele lor ipostaze și, mai ales, interacțiunile lor. Eseurile cuprinse în volumul de față tratează aceste relații. Unele dintre ele au apărut în Franța, în revista L’Atelier du roman și în diverse  volume colective, la Editura l’Harmattan. Cele mai multe au fost publicate, într-o primă versiune, în revista Lettre Internationale, ediția  românăPentru a face din aceste eseuri o carte, pe unele le-am rescris, pe altele le-am remaniat, pe toate le-am re-intitulat. Am căutat să ofer un periplu coerent printre umbre și urme, dar nelipsit de surprize. Unii prieteni îmi spun că o colecție de eseuri este mai puțin importantă decât un roman, le răspund că, păstrând proporțiile, același lucru l-a făcut  Montaigne și i-a reușit. Adrian N. Mihalache

Adrian N. Mihalache și-a desfășurat activitatea științifică și didactică la Universitatea „Politehnica” din București, având ca subiect de cercetare ingineria incertitudinii. Este critic de teatru, dramaturg și eseist, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

De același autor:

– Bazele teoretice ale íabilității, Ed. Academiei, București, 1983.
– Reliability Fundamentals, Elsevier Editions, Amsterdam, Tokyo, New York, 1989.
– Riscul declinului, EDP, colecția „Akademos”, București, 1994.
– Când calculatoarele greșesc. Fiabilitatea sistemelor de programare, EDP, București, 1995.
– Navi-gând-ind. Introducere în cibercultură, Ed. Economica, seria „Societatea informațională”, București, 2002.
– Demonul dimineții. Exerciții pentru computer solo, Ed. Vinea, București, 2003.
– Verva Thaliei. Eseuri teatrale, Ed. Fundației Culturale Ideea Europeană, București, 2004. Premiul Asociației Scriitorilor din București.
– Înaintând mascat. Eseuri frivole, Ed. Curtea Veche, București, 2007.
– Spații seducătoare, Ed. Tracus Arte, București, 2011.

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.