Pentru poezia română, 2021 nu a fost un an ieșit din comun, dar nici unul rău. Desigur, nu am citit tot ce s-a publicat, dar nu cred că mi-a scăpat vreunul dintre volumele apărute la edituri cât de cât vizibile (cu două excepții pe care le voi aminti ceva mai jos). Dintre acestea, am ales nouă care mi s-au părut cele mai reușite.

Nu am făcut un top, e o listă în care autorii au fost ordonați alfabetic. Patru dintre cărți au, după părerea mea, ceva în plus, dar nu o să le numesc. E și așa suficient de crudă o astfel de listă (să zicem că îi pasă cuiva de părerea mea), dacă ne gândim la autorii ale căror cărți, deși bune, nu sunt menționate aici. Apropo de cărți nemenționate, cele două excepții despre care vorbeam la început sunt maki for 2, de Adelina Pascale (Casa de Editură Max Blecher), și porc și sentimental, înțelept și rău, de Dan Sociu (Editura Polirom). Sunt cărți de care încă nu am reușit să fac rost. Ce am citit însă până acum, de pe internet, din maki for 2 mi-a plăcut mult. Iată, așadar, lista:

Constantin Abăluță, Înainte de căderea nopții, Casa de pariuri literare;

Svetlana Cârstean, Sînt alta, Editura Nemira;

Diana Iepure, În rest, viața e frumoasă, Casa de Editură Max Blecher;

Emanuela Ignățoiu-Sora, CLINAMEN (Poem în trei glasuri), Casa de pariuri literare;

Claudiu Komartin, Autoportret în flama de sudură, Casa de Editură Max Blecher;

Angela Marcovici, Păsările pe cer țipă, Casa de pariuri literare;

Marin Mălaicu-Hondrari, Urmele încercării, Editura Charmides;

Florentin Popa, Dezintegrare, OMG Publishing;

Bogdan-Alexandru Stănescu, Adorabilii etrusci, Editura Charmides.

Later edit: Pentru a fi un grupaj de nota zece și pentru a-l transforma din „9” în „9+1” voi adăuga, last but not least, volumul Ioanei Iuna Șerban, Un viitor care se potrivește trecutului, apărut la Editura Vellant.

Foto credits Ciprian Măceșaru: Institutul Blecher, de aici: https://www.facebook.com/InstitutulBlecher/photos/pob.100003332972954/10157999053286269

Patreon - O mie de semne

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.