Editura Cartier vă prezintă noutățile din colecția Biblioteca deschisă, cu care va fi prezentă la Târgul de Carte Gaudeamus 2023.
Tenebre (roman), de Paula Kawczak. Traducere din limba franceză de Claudiu Constantinescu. Broșată, 256 pag. Preț: 39 RON/169 MDL
„Trebuie să ne întoarcem la Inima întunericului, a lui Joseph Conrad (1899), pentru a vedea cât de inteligentă este reinterpretarea dată de Paul Kazack în acest prim roman al său. Deși aventurile lui Marlow pe fluviul Congo nu erau lipsite de critici la adresa procesului colonial, ele nu se distanțau întru totul de ideologiile rasiste care îl alimentau. Kawczak reușește să păstreze suflul epic conradian și umorul juvenil, dublat de ironie, al marinarului. În același timp însă, face din romanul său și un document exact în privința colonizării, inclusiv în aspectele ei cele mai tăinuite, mai ales sexuale. Personajul său, un geometru belgian, este trimis să întocmească planul cadastral al Congoului– o misiune «fluvială și sanguină, aproape septicemică». Și ajunge, de fapt, la întocmirea unui plan cadastral al lumii, surprinzând în amănunt relațiile de putere țesute între bărbați și femei.” (Zoé Courtois, Le Monde, Franța)
O îmbrățișare insuportabil de lungă (teatru), de Ivan Vîrîpaev. Traducere din limba rusă de Raluca Rădulescu. Broșată, 320 pag. Preț: 49 RON/199 MDL
„Din Québec ne vine unul dintre cele mai fascinante romane de debut ale momentului: Tenebre, de Paul Kawczak. Acesta ne poartă acolo unde Joseph Conrad, prezent și el în carte, plasa «inima întunericului», adică în Congoul lui Leopold al II-lea, de la sfârșitul veacului al XIX-lea.” (Pierre Maury, Le Soir, Belgia)
„În scriitura lui Vîrîpaev poți doar să te scufunzi, ca într-o apă. Când ai ajuns, pe nesimțite, unde nu mai pătrunde lumina zilei, constați că respiri la fel de liniștit. Și, poate, vorbește cu tine vreun delfin. Sau Universul.” (Theodor-Cristian Popescu)
„Ivan Vîrîpaev este un bun povestitor, dar, mai ales, un bun demistificator al tuturor poveștilor pe care ni le spunem, pentru a evita ce nu vrem să știm. Și mi se pare valoros modul în care surprinde toate modurile în care (nu) putem cunoaște lumea din jur și arta care ne-o povestește.” (Bobi Pricop)
„…citind textele lui Vîrîpaev, simțeam cum respiră adevăr și contemporaneitate, cum valoarea cuvintelor așezate cu meșteșug unele după altele creează ancore în viața noastră…” (Radu Tudosie)
1979 (roman), de Christian Kracht. Traducere din limba germană de Andrei Anastasescu. Broșată, 140 pag. Preț: 29 RON/119 MDL
„1979 e un roman tulburător, care se înalță precum un bloc de granit negru în peisajul literar al acestei toamne. Dur, rece, frumos, inexplicabil, ameninţător.“ (Der Spiegel)
„Scriitorul elveţian este o revelaţie pentru mine… Cu ingrediente tari, de lux şi de şoc, cu o scriitură puternică şi concentrată, acoperind marile teme ale condiţiei umane (iubirea şi moartea, cunoaşterea de sine, iniţierea cu tentă religioasă, catastrofele istorico-politice, capitalism şi socialism, Occident şi Orient etc.), 1979 este o carte zguduitoare, care-mi aminteşte de un Michel Houellebecq (din Particulele elementare) sau de un Lars von Trier.” (Adina Dinițoiu, Observator Cultural)
„Descrierea unei dispariţii, dusă până la ultimele consecinţe. Un extrem de subtil roman al cruzimii.“ (Die Tageszeitung)
Vă așteptăm de miercuri până duminică, la standul nr.18, Romexpo.
