La Editura Tracus Arte va apărea romanul „Maria și Machiavelli”, de Iulia Motoc.

„Pe Iulia Motoc o întâlnim în viața publică rareori, dar de fiecare dată în momente grave, când totul pare  pierdut. Așa a fost în vara, teribila vară, a lui 2012 când a fost omul  providențial de la Curtea Constituțională. A reapărut apoi la o nouă răspântie colectivă de curând, ca reprezentant  al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la  Strasbourg, când i s-a făcut dreptate lui LCK – și nouă tuturor împreună cu ea.

La răstimpuri, Iulia Motoc  îmbracă  pentru noi mantia fermecată a zânei bune, se arată în  drumul nostru în chiar ultima clipă și deschide o miraculoasă cale de salvare, în care nu mai îndrăzneam să credem. Iulia Motoc vine azi cu un mini-roman, o povestire în notă  dickensiană, în decor ultra-modern. Caterina,  eroina  acestor pagini, se ridică de jos, dintr-un cartier bucureștean, și răzbate până sus, în mediile impenetrabile ale universităților occidentale.

Cum nu se întâmplă în lumea reală a Iuliei Motoc, împotriva personajului se adună forțele  obscure ale răului, ca într-un thriller de film american, unde banul, forța brută și insidioasă, mâna lungă a Estului și sistemul orb concură împotriva unei eroine ce devine, precum în proza marelui autor englez, victima neputincioasă a tuturor. Participi la un coșmar semiconștient, le vezi pe toate venind, aștepți o minune, care nu mai vine. Ceea ce Iulia Motoc a putut face pentru noi nu poate face, iată, pentru alter egoul său din ficțiune. Se anunță aici un prozator inteligent, talentat și cu un acut simț al realului.” Vasile Popovici

Iulia Motoc este judecătorul României la CEDO și Profesor universitar la  Universitatea București. A fost judecător al Curții Constituționale, raportor special  ONU și expert al ONU, al Consiliului Europei și al Uniunii Europene. A publicat cărți  și studii în domeniul  dreptului  internațional și dreptului european.  Este doctor în  drept internațional al Universității Aix-Marseille III și doctor în Filosofie al  Universității București. A fost profesor  și cercetător  invitat la Universitățile Yale, NYU, Institutul European de la Florența, Miami și Paris I – Sorbonne. A publicat  poezie și proză în revistele SteauaContrafort și Viața Românească.

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.