Omul Nou. O antologie a poeziei proletcultiste din RSS Moldovenească: 1924-1970, de Dumitru Crudu. Cu o cronologie de Igor Cașu (Cartier popular). Broșată, 192 pag. Preț: 33 RON/139 MDL

„Această antologie cuprinde cinci decenii de poezie proletcultistă. Poezie fără valoare estetică, aşa cum o calificase academicianul Mihai Cimpoi în Istoria deschisă a literaturii române din Basarabia, dar foarte importantă pentru a înţelege acea perioadă sovietică de pomină. Sociologii, istoricii, antropologii, filosofii şi toţi cei interesaţi să descopere rădăcinile unui comportament inexplicabil şi ale unor atitudini iraţionale din prezent ale basarabenilor si transnistrenilor ar trebui să citească această poezie, pentru că ea le-ar putea oferi anumite răspunsuri şi nişte explicaţii plauzibile de ce aceştia votează masiv cu stânga filorusă şi sunt nostalgici după imperiul de cândva. Această poezie a fost tăişul de baionetă al propagandei sovietice. Ea a fost folosită ca armă propagandistică pentru a manipula masele şi a rescrie istoria. Pentru a-i face pe basarabeni să-şi uite trecutul şi să se mancurtizeze.” (Dumitru Crudu)

Un secol de poezie română scrisă de femei (1945-1989), vol. II (ediția a II-a, completată), de Alina Purcaru și Paula Erizanu. Fotografii de Lucia Lupu (Cartier de colecție nr. 31). Legată, supracopertă, 376 pag. Preț: 49 RON/ 199 MDL.

„Moștenirea lăsată de poetele care au debutat în perioada 1945-1989, în România, Republica Moldova și în diasporă, este vastă, un întreg continent de explorat. În volumul de față, sunt prezente nume cunoscute pasionaților de literatură, precum Angela Marinescu, Mariana Marin, Magda Cârneci sau Nora Iuga, poete prezente în manuale și deci cunoscute de publicul larg, ca Ana Blandiana sau Nina Cassian, dar și poete care merită să fie citite mult mai mult, precum Grete Tartler, Constanța Buzea, Gabriela Melinescu sau Marcela Benea, pentru a oferi doar câteva exemple. Sunt, de asemenea, incluse poete uitate, ca formidabila Eta Boeriu, cunoscută mai mult în rolul său de traducătoare decât de poetă, sau promițătoarea Ileana Zubașcu, care, oripilată de propunerea unui critic literar, care i-a cerut servicii sexuale în schimbul promovării ei pe scena literară, a încetat să mai aibă de-a face cu poezia, deși a avut un debut strălucitor. Esențial ni se pare, în continuare, să privim și să confruntăm această moștenire, să o identificăm și să o aducem la suprafață, din punctul în care ne aflăm acum, din prezentul marcat de toate urgențele și tensiunile lui.” (Alina Purcaru & Paula Erizanu)

Melcușorul (ediția a II-a), de Lavinia Braniște (Cartier codobelc). Ilustrații de Veronica Neacșu. Legată, 32 pag. Preț: 29 RON/ 119 MDL

Melcușorul e supărat. E ziua lui, dar niciun cadoudin lume nu-l poate înveseli. Cel mai mult și mai mult își dorește s-o vadă pe mama, care lucrează peste șosea. Cum să treacă drumul? Miriapodul Centiped, fost general de armată și prieten cu Moșumelc, are o idee teribilă.

Jungla lui Toco (ediția a II-a), de Lavinia Braniște (Cartier codobelc). Ilustrații de Anca Smărăndache. Legată, 24 pag. Preț: 23 RON/ 99 MDL

Mimi, o fetiță din România, a primit cadou de ziua ei un tucan. Din Brazilia. Pe care l-a numit Toco. Apoi a descoperit cât de departe e Brazilie. Ce fel de animale, păsări, plante și copii trăiesc în acea țară care e pe cealaltă pagină de lume. Apoi a făcut pentru Toco, ca să se simtă bine, propria jungle. Într-un apartament din București.

Poți procura cărțile Cartier în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.
Comandă cărțile Cartier oriunde ai fi, le livrăm rapid https://cartier.md/
Ne găsești pe twitter la https://twitter.com/EdituraCartier și pe facebook la:
https://www.facebook.com/edituracartier
https://www.facebook.com/librariilecartier/

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.