Până la momentul de față, luna mai 2021 a fost una foarte fructuoasă din punct de vedere editorial pentru Editura Cartier. Iată, mai jos, volumele apărute atât în format fizic, cât și sub formă de e-book:

Imperiul Binelui (eseu),  de Philippe Muray. (Biblioteca deschisă). Traducere din franceză de O.Nimigean. Broșată, 152 pag. Preț: 29 RON/ 119 MDL

„Dacă vrem cu adevărat să-l definim pe Muray, dincolo de „genial”, aș spune că este un om al epocii luminilor nefericit de epoca noastră.”(Élisabeth Lévy)

„Ținta lui a fost axa Binelui, răspunzînd devastării tehnice și mentale pe care Binele o aduce pe întreaga planetă, dar, mai ales, denunțînd renovarea festivă a lumii, executată de modernitatea noastră în extaz – cu fake-ul și fiesta ca niște privilegii perpetue pe care ni le concede. Să spunem că Philippe Muray s-a bătut toată viața contra „extensiei domeniului farsei”. Domeniul fiind fără hotare, sarcina este imensă. […] Inseparabilă de farsă este extensia domeniului terorii. Și în acest caz, teroarea exercitată de Bine, amenințînd specia umană, teroarea securitară, înfășurîndu-ne într-o profilaxie mortală, este mai teribilă decît cea răspîndită de Rău. […] Pretutindeni se instalează o parodie de uniune sacră, sub semnul unui război preventiv total împotriva celei mai mărunte molecule infecțioase (dar, de asemenea, contra oricărei anomalii, celei mai neînsemnate excepții, celei mai mici singularități). […] Așa stînd lucrurile, există totuși o dreptate care nu ține nici de legile justiției, nici de o replică proporțională, nici de ordinea lucrurilor, ci de răzbunare și contralovitură, iar aici singularitatea feroce a lui Muray reprezintă o contrapondere egală, ba chiar superioară masei cosmice de prostie care ne înconjoară.” (Jean Baudrillard)

Recreații (roman), de Iuri Andruhovîci. (Biblioteca deschisă). Traducere din ucraineană de Maria Hoșciuc. Broșată, 128 pag. Preț: 29 RON/ 119 MDL

„Recreații întrunește cele mai spectaculoase elemente ale postmodernismului: burlescul, balaganul, bufoneria, absurdul, ironia, carnavalescul și kitsch-ul, aluzii la Tîcina, Skovoroda, Antonici, dar și la propria operă.” ( Oksana Danilina)

„În cartea lui Iuri Andruhovîci /…/ este pusă la lucru fantezia, are loc teatralizarea realității, proza înălțându-se deasupra detaliilor și oferind spațiu poeziei și filosofiei. Mai mult, cred că succesul romanului constă în dualitatea abordării auctoriale. Pe de o parte, intimitate, sinceritate, trecând uneori în dezvăluiri neîndurarătoare (semne ale „non-ficțiunii”), pe de altă parte, scene și simboluri tipice pentru ceea ce am putea numi estetica „realismului fantastic”. Balansând cu iscusință pe această lama de cuțit, Andruhovîci a reușit să creeze o adevărată lucrare contemporană.” (Vladimir Șpakov, Znamea)

Anarhy in the UKR (roman), de Serhii Jadan. (Biblioteca deschisă). Traducere din ucraineană de Maria Hoșciuc. Broșată, 252 pag. Preț: 33 RON/ 139 MDL

„Ca persoană publică, Jadan este sexy și tare. Muzica lui e punk post-proletar, poezia lui e lirică, iar romanele amintesc de William Burroughs și beatnici, cu ocazionala intruziune a realismului magic, în stil latino-american.” (The New Yorker)

„Jadan este un scriitor unic, apropiat de mase și, în același timp, îndrăgit de intelectuali. El combină cu abilitate simplitatea și eleganța semnificațiilor atribuite textului, semnele timpului și arhetipuri străvechi.” (Liza Novikova, Izvestija)

Internat (roman), de Serhii Jadan. (Biblioteca deschisă). Traducere din ucraineană de Maria Hoșciuc. Broșată, 312 pag. Preț: 39 RON/ 169 MDL

„Internat este un text gen road movie, un roman al formării ce se desfășoară pe fundalul războiului. Nu se pune însă accentul pe luptele propriu-zise, ci pe consecințele acestora: Jadan arată cum este pământul, cum sunt oamenii după ce un tanc convențional trece cu șenilele peste ei și merge mai departe. În acest sens, Internat este una dintre cele mai impresionante și mai grăitoare cărți despre războiul din Donbas. Ar putea fi comparată doar cu Ore lungi de Volodimir Rafeenko (apropo, Jadan pune acest roman în capul listei cu cele mai bune cărți despre război). Dar dacă Rafeenko atenuează cumva durerea, practicând formulele „basmului pentru adulți”, Jadan nu apelează la niciun fel de anestezic.” (Aliona Kuhar, litakcent.com)

„Serhii Jadan a scris un roman pe care l-am așteptat trei ani. L-am așteptat cu nerăbdare, dar în tăcere. Citindu-i rubricile cu publicistică și poezia, așteptam de la el o proză „mare”. De la el o așteptam. Cine dacă nu el trebuia să scrie despre ce se întâmplă acum în Donbas. Romanul lui Jadan nu este doar despre război. Este despre frică și apatie, despre curaj și responsabilitate. Un roman bazat pe observațiile unui om care se află „de cealaltă parte a liniei frontului”.” (Oleksandr Harciuk, vsiknygy.net.ua)

eBook Cartier:

Zbor frânt, de Vladimir Beșleagă. Preț: 3.99 USD

„La o lectură pripită cititorul are senzația că amețește și ca într-un cinemascop, dacă nu-ți fixezi ochiul într-un punct,  puhoiul de imagini te poate copleși ori înspăimânta. Dar pe măsură ce-ți stăvilești privirea  și îi dai direcția cuvenită, adică înaintezi către izvoare, în sus, tot mai simțit  și mai sigur devine Isai pentru tine, dragă cititor, un al doilea eu; răvășitor ca și Nistrul, cu care eroul și-a îngemănat viața.” (Vasile Vasilache)

Viața și moartea nefericitului Filimon, de Vladimir Beșleagă. Preț: 3.99 USD

„Primul scriitor basarabean care pune problema deviantului totalitarism autohton în cadrul unei problematici ontologice este Vladimir Beşleagă. Romanul Viaţa şi moartea nefericitului Filimon, scris în 1969-1970 şi publicat abia în 1988, oferă într-o textură încărcată şi convulsivă tragedia profundă a unui neam fracturat în interiorul său, rupt de cadrul organic de viaţă, înstrăinat de relaţiile de rudenie fireşti. (…) Dacă Zbor frânt este încă o scriere impregnată puternic de geometrie, următoarea carte, Viaţa şi moartea nefericitului Filimon, este adânc „algebrizată”, la toate nivelele, lucru absolut insolit (şi fără pereche) în firava literatură basarabeană de atunci.” (Andrei Țurcanu)

Prematur, de Miruna Vlada. Preț: 3.99 USD

„Furia și refuzul sunt două materii esențiale, cu potențial explozibil, pe care Miruna Vlada le activează în acest volum. Energia lor decide și tonalitatea, și expresia cărții – de manifest radical împotriva oricăror tentative de a controla alegerile unei femei, dreptul ei de a decide în răspăr cu așteptările generale. Poemele Mirunei Vlada se hrănesc din forța unui Nu violent spus trecutului, dintr-o ruptură dureroasă și intimă, dar și dintr-o scrutare lucidă, plină de indignare, a unei lumi în care abandonul a trecut drept dragoste, perpetuând trauma, iar injustețea, drept ordine firească a lumii. Prematur crește dintr-o rană, dar, în același timp, deschide un orizont al vindecării, al transformărilor după propriile legi. E un pumn și o mângâiere, așa cum puține cărți de poezie au reușit să fie, balada grunge pe care mamele noastre nu și-au putut-o permite.” (Alina Purcaru)

Cărțile Cartier pot fi procurate online pe shop.cartier.md șiîn toate librăriile bune din România și Republica Moldova.

Ebookurile pot fi procurate și pe iBooks.

Difuzare București: email: [email protected]. Tel/fax: 021 210 80 51
Difuzare Chișinău: [email protected]. Tel/fax: 022 20 34 91

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.