Am citit cu o poftă insațiabilă eseurile din „Roata plăcerilor. De ce n-au iubit unii înțelepți cărțile”, așa că m-am hotărât să continui cu „Porunca lui rabbi Akiba. Ceremonia lecturii de la sfântul Augustin la Samuel Pepys”. Cărțile semnate de Valeriu Gherghel au apărut la Editura Polirom în 2018, respectiv 2019. „Porunca lui rabbi Akiba” este o reeditare din 2006 (revăzută și adăugită cu cinci eseuri noi) și este volumul pe care vi-l recomandăm astăzi pe www.omiedesemne.ro.

Valeriu Gherghel. Studii de Filosofie şi Istorie la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi (dublă specializare). Îşi ia licenţa cu o lucrare despre relaţia dintre filosofie şi retorică. Burse de studii la Centre Européen Universitaire de Nancy (1985-1986) şi la Hellenic Open University din Atena-Patras (2013). Redactor la Convorbiri literare între 1990 şi 1993. Din 1993 este profesor la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi.

Doctor în Filosofie, specialitatea Metafizică, cu o teză despre teologia platoniciană: „Limitele limbajului metafizic: De la Unul lui Platon la Unul lui Plotin”. În afară de revistele de specialitate, a publicat recenzii, articole şi eseuri în Convorbiri literareCronicaDilema VecheRamuriSteauaTimpulTransilvaniaZiarul de Iaşi etc. La Editura Polirom a mai publicat Breviarul sceptic. Şi alte eseuri despre simplitate (2012), Roata plăcerilor. De ce n‑au iubit unii înţelepţi cărţile? (2018).

 „Pentru a deveni om, în deplinul sens al cuvîntului, cineva a acoperit pereţii piramidelor cu versuri. Ori şi-a reprimat impulsul de a ucide şi dorinţa de a fi crud, ascultînd peripeţiile personajelor din O mie şi una de nopţi. Mai mult: şi-a trăit experienţele fundamentale îndeosebi povestindu-le. Nu spun cine ştie ce noutate.

Dacă nu ar exista un poem erotic, precum Cîntarea cîntărilor, sau poemele trubadurilor, am şti mult mai puţin despre iubirea-pasiune şi despre frumuseţea care trezeşte iubirea-pasiune. Dacă nu ar exista Moartea la Veneţia, ne-ar scăpa aproape în întregime melancolia resemnată a sfîrşitului. Şi dacă nu ar exista Cartea lui Iov, nu am pricepe de ce suferinţa şi răul se acordă, pînă la urmă, cu providenţa divină.” (Valeriu Gherghel)

Cartea are 328 de pagini, costă 29,95 RON și poate fi comandată de aici: http://bit.ly/2TkC7GU

Sursa foto main: https://citestema.ro/valeriu-gherghel-despre-roata-placerilor-de-ce-n-au-iubit-unii-intelepti-cartile-editura-polirom/

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.