Editura Polirom ne propune romanul „Viața și întoarcerea unui Halle”, de Alexandru Potcoavă, apărut în 2019 în colecția EGO. Proză. Este recomandarea www.omiedesemne.ro de astăzi.
„Saga de familie, bildungsroman și epopee istorică, „Viața și întoarcerea unui Halle este povestea unui timișorean născut în Austro-Ungaria și devenit dupa 1918 cetățean român. Prin ochii lui de contabil și, mai apoi, de administrator de hotel ni se conturează o frescă inedită a Timișoarei din perioada interbelică. Deși tihnit și cosmopolit, orașul n-a fost ferit de turbulențele ideologice din anii ’30, care au provocat tensiuni între etniile conlocuitoare. Viziunea lui Halle Rezso asupra evenimentelor ce culminează cu rebeliunea legionară si atacul Reich-ului împotriva Iugoslaviei ilustrează cu realism și o ironie «la firul ierbii» această lume tulburată, căci în hotelul unde lucrează protagonistul sunt cazați în 1940 ofițerii Wehrmacht-ului, sosiți în Banat cu Misiunea militară germană.
Perspectiva obiectivă, uneori tăioasă, alteori încărcată de un umor negru, e asigurată și de faptul că Halle e un evreu convertit la creștinism. Asta îl situează între lumi care îl resping deopotrivă. În toiul celui de-al Doilea Razboi Mondial, dat afară din serviciu din pricina legilor antisemite, Halle se refugiază în Ungaria, unde i se mai permite încă să muncească, însă își lasă familia acasă. Ia cu el, pe lângă propriile povești, și pe cele ale soției cu origini elvețiene și maghiare și le împărtășește colegilor din lagărul în care ajunge în 1944, atunci când statul ungar îi strânge și pe evreii botezați, trimițându-i la muncă forțată.
Halle Rezso dispare în război. Întoarcerea sa, îndelung așteptată de familie, se produce prin rememorările unui supraviețuitor din lagăr și ale fiicei Julianna, într-un roman de o intensitate dureroasă semnat de strănepotul său.” – Radu Pavel Gheo
Alexandru Potcoavă (n. 1980, Timișoara). A publicat alexandru potcoavă iar bianca sta-n alex (poezie, Editura Marineasa, 2001; Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timișoara), Pavel și ai lui (roman, Editura Brumar, 2005), Șoimii patriei trebuie să fie întotdeauna veseli (roman, Editura Tracus Arte, 2011), Ce a văzut Parisul (proză scurtă, Editura Herg Benet, 2012), Într-o zi nu ne vom mai recunoaște (poezie, Casa de Editură Max Blecher, 2016).
A fost inclus în mai multe antologii din România, iar o serie de texte i-au fost traduse în engleză, franceză, germană, maghiară, croată, slovacă, turcă, greacă și ebraică. Este membru al PEN Club România.
Cartea are 340 de pagini, costă 39,95 lei și poate fi comandată aici: http://bit.ly/2x0tOXp
