Lansat la Târgul de Carte Gaudeamus 2019, volumul „Vremuri noi, vremuri vechi. Jurnal 2007-2013” (Editura ART, 2019), de Mihail Radu Solcan, a primit deja numeroase opinii extrem de favorabile. Iată ce spunea Constantin Vică pe site-ul Scena9 (http://bit.ly/2ZTlP92) despre autor cu puțină vreme înainte ca jurnalul să apară în librării:

„Mihail Radu Solcan (1953-2013) a fost un filosof român, profesor la Facultatea de Filosofie, Universitatea din București. Extrem de discret, nu a fost cunoscut publicului larg, dar a fost unul dintre cei mai iubiți profesori și respectați cercetători în interiorul comunității filosofice, nu doar în România. Și motivele sunt nenumărate. (…)

Mihail Radu Solcan a fost un om de-o bunătate rar întâlnită; pe lângă însemnările din jurnal, stau mărturie cei care l-au cunoscut. Sensibilitatea sa morală era dublată de un phronesis, un simț sau fler al dreptății și adecvării. „Prieten al libertății”, puterea i-a fost repugnantă, mai ales în variantele sale dominatoare și exploatatoare. A dorit să aibă un „low profile”, tocmai pentru a-și conserva independența în gândire și acțiune.”

Și o succintă prezentare pe site-ul Editurii Art (http://bit.ly/2N16RIP):

„Neremarcat de o audiență mai largă, Radu Solcan a fost totuși o personalitate ieșită din comun în lumea noastră intelectuală tocmai prin imparțialitatea și deplina independență a gândirii sale. După cum nu aproba tot ce făcea el însuși, se putea raporta foarte critic și la persoane pe care le aprecia. Și atitudinea lui față de cei pe care îi critica fără reținere rămânea una nuanțată. Cât despre opiniile lui asupra actualității sau istoriei recente, ele nu se aliniază pozițiilor uneia sau alteia dintre taberele care se înfruntă în spațiul nostru cultural. O dovadă de netăgăduit, în această privință, o furnizează însemnările pe care le-a făcut și în ultima perioadă a vieții. Ele pot suscita interes deoarece dezvăluie o fascinantă întindere și varietate de interese și preocupări intelectuale. Citindu-le și recitindu-le, am fost conduși la concluzia că ar fi păcat ca ele să rămână necunoscute publicului. Am ales unele dintre acele pagini care, credem noi, îi dau posibilitatea cititorului să intre în contact cu o minte cu adevărat interesantă.” Mircea Flonta, Constantin Vică

Cartea are 230 de pagini, costă 29 de lei și poate fi comandată aici: http://bit.ly/2rYBuYd

Sursa foto Mihail Radu Solcan: https://www.scena9.ro/articles/by/mihail-radu-solcan

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.