Librăria Humanitas de la Cișmigiu a fost din nou o gazdă bună aseară la evenimentul de lansare a volumului „Amintirile unui fost corector. Însemnările cultivatorului de mărar”, de Petre Stoica, apărut recent în colecția Memorii/Jurnale a Editurii Humanitas.

Lansarea moderată de directorul editurii Humanitas, Lidia Bodea, a fost onorată de prezența lui Radu Stoica, fiul poetului Petre Stoica, a criticului Cosmin Ciotloș și a îngrijitorului acestei ediții, Marius Chivu.

Chiar dacă am mai făcut-o anterior, reiau aici, înainte de a reda fragmente din discursurile invitaților, o parte din notațiile pe care Marius Chivu le-a făcut pe coperta a IV-a a volumului, considerând că este un bun îndreptar pentru cei care ar putea fi interesați că citească aceste pagini extraordinare:

„«Însemnările cultivatorului de mărar» sunt o addendă a poeziei sale. Preocupările, personajele, stările sunt aceleaşi.

Prozaismul său melancolic şi plin de umor se manifestă aici din plin, cartea fiind o relatare şi totodată un elogiu al lucrurilor banale, al dialogurilor cazuale şi al muncilor cotidiene, lipsite de grandoare, «de la ţară». În afara unor note de lectură, jurnalul e despre nimic, lăsând însă viaţa să-i pătrundă pe fiecare pagină.”

Mă întrebam aseară, în timp ce încercam să fiu cât mai discret posibil cu exercitarea funcțiunilor mele reportericești, ce anume face diferența dintre o lansare reușită și una mai puțin reușită, în condițiile în care, din punct de vedere numeric, publicul are aceeași pondere.

Pe lângă detaliile decorative, care au și ele importanța lor, firește, cred că importantă este calitatea oamenilor care vorbesc despre carte. Dacă discursurile lor sunt empatice și țin trează în permanență atenția oamenilor, atunci rețeta este una valabilă.

Am trăit o astfel de seară, cu asemenea invitați, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Și cum altfel ar fi putut fi, dacă la mijloc era o carte de Petre Stoica? Răspunsul cred că este subînțeles.

Lidia Bodea

Lidia Bodea

„Ne întâlnim în jurul cărții lui Petre Stoica, un om cald și luminos. Volumul pe care l-a îngrijit Marius Chivu este unul care însumează, așadar, registrul memorialistic și diaristic al lui Petre Stoica, cunoscut poate mai cu seamă pentru volumele lui de poezie.

Este unul dintre cei mai prolifici poeți români și, în același timp, unul dintre poeții care a păstrat ștacheta. El a reușit să nu fie nici inegal, nici manierist.

Mi-ar fi plăcut să fi făcut această carte ceva mai devreme, poate chiar până să plece dintre noi Petre Stoica, dar asta este, uneori ratăm și noi cărți pe care suntem chemați să le facem. Chiar lipsea această carte și am fi fost vinovați dacă nu o aduceam în portofoliul Humanitas.

Cartea aceasta este o carte de proză, ceea ce nu înseamnă că ea nu rămâne cartea unui foarte mare poet, mai cu seamă în «Însemnările cultivatorului de mărar». Pe undeva, citind aceste amintiri, mi s-a reactivat în minte sintagma pe care o folosesc într-un dialog al lor Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu, «despre miracolul întâlnirilor».

Tonul lui este cu totul altul aici decât cel al lui Crohmălniceanu din «Amintiri deghizate». Petre Stoica e un luminos, așa cum v-am spus de la început. Limba lui este una foarte frumoasă, și aici fac o comparație poate un pic cam îndrăzneață, cu stilul din «Însemnările cultivatorului de mărar». Mie mi-a sunat, pe alocuri cel puțin, ca Matei Caragiale, care e un poet al trecutului.

Și Petre Stoica, depănând amintiri, mizează foarte mult pe arta evocării în formulele pe care le știm atât de bine din «Craii de Curtea-Veche», inclusiv obsesia unor enumerări de câte trei epitete sau trei verbe.

Am reușit să recuperăm odată cu această ediție, pe care i-o datorăm lui Marius Chivu, atât titlul pe care și-l dorea Petre Stoica, cât și, cu ajutorul dlui Radu Stoica, fragmentele lăsate deoparte, pentru că ele nu ar fi trecut în anii 80 de cenzură.”

Cosmin Ciotloș

Cosmin Ciotloș

„Vreau să-i mulțumesc dnei Lidia Bodea pentru că mi-a lămurit o ecuație care plutea deasupra minții mele ca o aură. Nu știam cum să reușesc să pun împreună aceste cărți într-o formulă care să nu fie rigidă, să nu fie lipită cu pap, ci să stea cumva osmotic în picioare.

Culmea e că nu-mi dădusem seama cât de matein sună Petre Stoica în prima parte a acestei cărți. Îmi dădusem seama însă, într-adevăr, că stilistic îmi place foarte mult. Acum îmi explic și de ce. Pentru mine, marea surpriză a venit din «Însemnările cultivatorului de mărar», fiindcă e o carte care, într-adevăr, contrazicea ceea ce în mintea mea se desemnase ca fiind imaginea memorialistului Petre Stoica.

E o carte care conține nenumărate scene umoristice, de la bilețelele amoroase pe care «domnul poet» le primește de la femeile din sat, până la micile anecdote presărate din loc în loc în prima parte a cărții.

Petre Stoica este unul dintre cei mai mari cititori de poezie, nu doar românească, ci și occidentală. Toate lucrurile astea merită strânse într-un singur nod, unul cu osatură morală, cu carnație estetică și, până la urmă, cu un înveliș profund afectiv. De aceea, da, modul în care trebuie să ne apropiem de tot ce înseamnă Petre Stoica, poezie, memorialistică, traductologie, e unul care convoacă în primul rând căldura inimii.”

Marius Chivu

Marius Chivu

„E adevărat că, dacă e să mergem înapoi, cartea asta n-ar fi apărut dacă nu i-aș fi îngrijit lui Petre Stoica antologia de poezie de la Editura Cartier, acum doi ani. Invitația a venit de la Gheorghe Erizanu, care îngrijește această colecție splendidă. Mi-am dat seama că aș putea să fac o antologie din Petre Stoica, a cărui poezie, deși o știam foarte bine, nu o cunoșteam în totalitatea celor 25 de volume.

L-am cunoscut pe Radu Stoica, cel care mi-a pus la dispoziție volumele de poezie care îmi lipseau. După ce am terminat întreaga antologie, Radu m-a întrebat: «Dar tu știi cartea lui de memorii?» I-am spus că nu o știam. Cunoșteam doar jurnalul, pe care-l citisem, care avea titlul «Viața mea la țară».

Mi-a dat cartea ca să o citesc. Pe măsură ce citeam și îmi plăcea, îmi venea ideea că poate ar trebui să fac mai mult decât o antologie, că poate ar trebui să conving pe cineva să edităm și memoriile astea. După care ideea a venit de la sine, pentru că eu sunt un mare admirator al acestei colecții de memorii și jurnale de la Humanitas.

De aici lucrurile au mers de la sine. Lidia Bodea m-a sprijinit, cum a procedat de altfel cu toate proiectele literare pe care i le-am propus, și iată cartea!”  

Radu Stoica

Radu Stoica

„Sunt încântat că a apărut această carte, într-un moment zic eu bun, fiindcă au trecut doar câteva zile de când s-au împlinit zece ani de la moartea lui Petre Stoica. Vreau să mulțumesc editurii Humanitas și lui Marius Chivu. Sunt copleșit de apariția acestei cărți, la o editură atât de importantă.

Vreau să mărturisesc că am început să iubesc jurnalele și cărțile de memorialistică datorită tatălui meu. Era un pasionat cititor de jurnale.

Îmi doresc din tot sufletul ca tinerii să citească această carte, mai ales începutul, «Amintirile unui fost corector». Erau vremuri dificile și îmi doresc ca ele să nu se mai întoarcă, deși ce se întâmplă acum este catastrofic.”

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.