Vă readucem în atenție volumul „Ca să nu te pierzi în cartier”, de Patrick Modiano, apărut în 2016 la Editura Polirom în colecția „Biblioteca Polirom”. Traducere din limba franceză de Mădălina Vatcu. Cartea se află la promoția „Ofertă specială 9,99” pe site-ul editurii. Este recomandarea www.omiedesemne.ro de astăzi.

Jean Daragane, un scriitor trecut de șaizeci de ani, trăiește într-un prezent fără bucurii; numai lectura din Buffon și contemplarea copacilor și a florilor îi mai dau speranța în viață. Însă pierde întâmplător o agendă veche, de care nu-i pasă mai deloc. Un individ straniu o găsește, îl sună să i-o înapoieze și așa începe povestea în care Daragane, odată cu nume de locuri și numere de telefon ieșite din uz, își amintește frânturi de o blândețe dureroasă pe care atât de mult se străduise să le uite. Pasajele albe din copilărie și tinerețe se umplu încetul cu încetul, detaliile se înlănțuie treptat în jurul unor personaje și dau la iveală destine și oameni importanți din viața lui. Trezite, amintirile transpar, contururile lor sunt imprecise, romanul fiind un melanj în care caracterul difuz al impresiilor, analiza psihologică, deziluzia și poezia se împletesc într-o poveste-anchetă asupra lumii lăuntrice și memoriei.

„Nu trebuie să deslușești niciodată misterul. Și oricum, un scriitor n-ar fi în stare. Chiar dacă se străduiește cu minuțiozitate, doar îl adâncește și mai mult. Samuel Beckett spunea despre Proust, care practic nu făcea decât să-și explice personajele: «Limpezindu-le, Proust le sporea misterul».” (Patrick Modiano)

„La Modiano, nimic nu este vreodată sigur. Universul e mișcător asemenea nisipurilor nevăzute ce pot să te înghită într-o clipă. O casă din Saint-Leu-la-Foret, square du Graisivaudan, postul de frontieră de la Ventimiglia, Tremblay: romancierul își țese pânza, ale cărei fire converg spre o femeie, o piesă crucială în puzzle-ul spulberat al copilăriei lui… Cititorul obișnuit cu cărțile lui va regăsi cu bucurie în acest roman senzația de vag, atmosfera bizară, izul muced al unui trecut tulbure. Cititorul nou, stârnit de Premiul Nobel, va pătrunde în acest spațiu inedit și va ramâne pe veci cucerit de vraja lui.” (Le Figaro)

Patrick Modiano s-a născut în Boulogne-Billancourt, în 1945. În copilărie a fost foarte apropiat de fratele mai mic, care s-a stins din viață la doar zece ani; șocul morții sale a marcat pentru totdeauna opera viitorului scriitor. După absolvirea liceului, Patrick nu s-a înscris la universitate, alegând să se consacre scrisului. Succesul a venit îndată după prima carte apărută, La Place de l’étoile (1968), dublu premiată. A publicat până acum peste douăzeci de romane – Villa triste  (1975),  Remise de peine (1988), Un cirque passe (1992), La Petite Bijou (2001) –, volume autobiografice sau de eseuri, piese de teatru, scenarii de film și cărți pentru copii.

Dintre cele mai importante distincții primite amintim: Prix Goncourt (1978, pentru  Rue des boutiques obscures) și Premiul Nobel pentru Literatură (2014), „datorită artei memoriilor, prin care a evocat destine omenești dintre cele mai greu de înțeles și a dezvăluit universul Ocupației naziste”. La Editura Polirom au apărut până în prezent romanele Călătorie de nuntă (2014),  Bulevardele de centură (2014) și Iarba nopților  (2015).

Cartea are 152 de pagini, costă 9,99 lei și poate fi comandată de aici: https://www.polirom.ro/web/polirom/carti/-/carte/5968

Foto credit Patrick Modiano: https://www.latimes.com/books/jacketcopy/la-et-jc-who-is-patrick-modiano-nobel-prize-20141009-story.html

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.