„MJC”, de Ion Iovan, a apărut în 2015 la Editura Polirom în colecția FICTION.LTD. Supranumit „romanul ultimului Caragiale, Mateiu”, acest volum cu adevărat fascinant (și o afirm având proprietatea termenilor, nu din rațiuni de „promovare”) nu s-a bucurat, din păcate, de notorietatea care i s-ar fi cuvenit și se află acum la „Oferta specială 9,99” pe site-ul editurii. Asta nu înseamnă o așa-zisă „retrogradare”, ci oportunitatea de a putea fi cumpărat la un preț aproape de nimic, echivalentul a 2 Euro. Este recomandarea www.omiedesemne.ro de astăzi.

Un demers insolit, împletire de autentic, imaginație și verosimil pe scena belle epoque a lumii dâmbovițene. O lume urmărită atât din exteriorul, cât și din interiorul unui cuget aparte, cugetul „celui mai reacționar scriitor român”. Personajul este unul cu totul special, semeț, nonconformist, dificil de acceptat. Tânăr, își țese cu obstinație modul de existență și înfățișarea de veritabil  dandy, scandalizându-și filistinii contemporani, în frunte cu celebrul său tată. Matur, se izolează în ținută și trufie, ajungând personalitatea cea mai ciudată a Bucureștiului interbelic.

Devine, din bastardul „berarului” Caragiale, urmașul conților transilvăneni pe care-i adoptase. Își trăiește ultimul deceniu în casa boieroaicei Marica Sion, cârpind moșia acesteia din Bărăgan, pe care se încăpățânează să o transforme într-o adevarată seniorie. Acum, prin toată ființa, demonstrează ceea ce dorise: noblesse, elegance, style. Aproape că se rupe de vremea lui, vremea în care „aleșii vulgului încep să îmbăloșeze totul”. Tânjea după România dinainte de primul razboi, asa cum tânjesc unii dintre noi după România dinaintea celui de-al doilea.

Ion Iovan, scriitor. După ce a publicat două cărți de poezie – După-amiaza unei clipe (1976) și Rezervație naturală (1979) –, amândouă la Cartea Românească, au urmat, la aceeași editură, volumele de proză Comisia specială (1981),  Impromptu  (1986) și Ultima iarnă (1991). În 1998 apare ediția a doua a Comisiei speciale, iar în 2002 Portretul unui dandy român. În 2008 publică Ultimele însemnări ale lui Mateiu Caragiale, însoțite de un inedit epistolar, precum și indexul ființelor, lucrurilor și întâmplărilor. A fost distins cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor, Premiul național de proză acordat de Ziarul de Iași, Premiul pentru proză al revistei  Observator cultural și Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România. Alte date biobibliografice și referințe pe iovan.net.

Cartea are 512 pagini, costă 9,99 lei și poate fi comandată aici: https://www.polirom.ro/web/polirom/carti/-/carte/5845

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.