Vă readucem în atenție romanul „Orb prin Gaza” (ediție de buzunar), de Aldous Huxley, apărut în 2015 la Editura Polirom în colecția TOP 10+ și aflat în prezent la promoția „Oferta specială 9.99”. Traducere din limba engleză și note de Irina Eliade. Este recomandarea www.omiedesemne.ro de astăzi.

Orb prin Gaza surprinde criza spirituală a societății londoneze dintre cele doua războaie mondiale. Presărat cu numeroase detalii din viața autorului, romanul urmărește evenimentele semnificative din viața lui Anthony Beavis, un intelectual măcinat de sentimentul inutilității propriei existențe, și a cercului său restrâns de prieteni. Alternând în permanență planurile temporale, narațiunea acoperă o perioadă de mai bine de treizeci de ani – moartea timpurie a mamei lui Anthony, relațiile amoroase cu Mary Amberley și apoi cu fiica ei, Helen, participarea la revoluția din Mexic împreună cu Mark Staithes –, descriind eforturile protagonistului de a ieși din starea sa de inerție și de a da un sens propriei existențe. Tehnica narativă a contrapunctului conferă prozei lui Huxley o uimitoare muzicalitate și originalitate.

Aldous Huxley (1894-1963) s-a născut în oraşul englez Godalming, comitatul Surrey, într-o familie cu îndelungată tradiţie intelectuală. În 1908 şi-a început studiile la Eton College, iar după o întrerupere de doi ani le-a continuat la Balliol College din Oxford. În 1916 a publicat prima sa carte, volumul de versuri Roata în flăcări (The Burning Wheel). Patru ani mai tîrziu, în 1920, i-a apărut un volum de povestiri, Limbo, urmat – la doar un an – de primul său roman, Crome Yellow (Galben de Crome). Brave New World (Minunata lume nouă), unul dintre romanele de referinţă ale secolului trecut, a fost publicat în 1932. În 1937 Huxley s-a mutat în Statele Unite împreună cu soţia sa, Maria, şi fiul lor, Matthew.

A locuit pînă la sfîrşitul vieţii în sudul Californiei şi în New Mexico, s-a apropiat de filosofia orientală şi a scris o vreme scenarii de film. Tot aici a început să experimenteze drogurile psihedelice, relatîndu-şi ulterior trăirile în faimosul eseu  The Doors of Perception (Porţile percepţiei) din 1954. A publicat de-a lungul vieţii numeroase romane, volume de povestiri, eseuri şi poezii, scenarii de film şi biografii, cărţi de filosofie, jurnale de călătorie şi cărţi pentru copii, fiind considerat unul dintre cei mai reprezentativi şi mai influenţi scriitori ai secolului XX. În 1959 a fost distins cu Premiul pentru Excelenţă al Academiei Americane de Arte şi Litere.

Cartea are 520 de pagini, costă 9,99 lei și poate fi comandată aici: https://www.polirom.ro/web/polirom/carti/-/carte/5904

Foto credit Aldous Huxley: https://hightimes.com/culture/high-times-greats-moksha-aldous-huxley/

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.