Astăzi, la 113 ani de la nașterea lui Mihail Sebastian (scriitorul s-a născut pe 18 octombrie 1907), vă readucem în atenție romanul „Sebastian”, de Gelu Diaconu, apărut în 2018 la Editura Cartier. Este recomandarea www.omiedesemne.ro.

„Sunt două romane, de fapt, în această carte a lui Gelu Diaconu: un roman despre infernul legionar al anilor ’30, avându-l în centru pe Sebastian, cu iubirea lui pentru Leny Caler & prieteniile lui cu Eliade, Camil, Nae etc.; și un roman despre infernul neocomunist al anilor ’90, cu o serie de personaje bine trasate și atașante care repetă, în noul context istoric, destinele marilor lor modele interbelice. (Avem chiar și un nou Ladima torturat de o Emilie neocomunistă absolut delicioasă, poate cel mai viu personaj al dublului roman al lui Diaconu.) Istoria se construiește din mitologii noi care le rescriu (uneori mai sofisticat, alteori mai rudimentar) pe cele vechi, așa încât Istoria e, de fapt, întotdeauna o re-istorisire – ăsta e credoul din inima dublă a cărții lui Gelu Diaconu. Nu atât un roman istoric, cât un roman despre Istorie, cartea lui e absolut remarcabilă.” Radu Vancu

Gelu Diaconu (n. 26 noiembrie 1962)este jurnalist cultural și scriitor. A publicat volumele de poezie Antipoeme (Editura Vinea, 2008), Resurse interioare (Editura Marineasa, 2012), Blues (Casa de Pariuri Literare, 2013), Resurse umane (Editura Vinea, 2016), Mother (Editura Paralela 45, 2018), Ziua în care a murit John Lennon (Casa de Editură Max Blecher, 2019) și romanele Fabian (Editura Marineasa, 2006), Sebastian (Editura Cartier, 2018) și Oblivion (2019, exclusiv online).

A pornit în 2018 platforma culturală www.omiedesemne.ro, devenită în scurt timp una dintre cele mai frecventabile publicații literare românești de pe internet.

Cartea are 640 de pagini, costă 25 de lei și poate fi comandată aici: https://bit.ly/3ewjQh6

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.