Editura Polirom are o foarte atractivă secțiune de Promoții. La „Oferta specială 9,99” se află și volumul „Viața financiară a poeților”, de Jess Walter, o carte considerată una dintre cele mai bune a anului 2009 de către Time, Washington Post și Los Angeles Times. Este apărută în 2015, în traducerea lui Bogdan Coșa.

Matt Prior este un jurnalist economic doborât de marea criză din anii 2000, după o dubioasă investiție într-un site propriu de poezie și analiză financiară. Rămas fără slujbă, fără bani și cu o ipotecă pe care n-o mai poate plăti, riscă să fie evacuat din locuință. Mai mult, Matt bănuiește că soția îl înșală cu fostul ei prieten din școală. Dar, când totul pare să se îndrepte spre un dezastru, fostul jurnalist descoperă o oportunitate nu tocmai legală de a face bani: comerțul cu marijuana.

Cu un umor savuros și o ironie mușcătoare, Jess Walter desfășoară în romanul său o galerie de personaje contemporane absurde și vag grotești: un avocat ce încheie contracte standard pentru vânzarea de droguri, un director de ziar incompetent și arogant, niște cultivatori de marijuana natângi și înduioșători. Ironia și satira nu exclud însă tușele calde, ce umanizează personajele lui Walter, ființe dezorientate prinse în vârtejul unei lumi care și-a pierdut reperele.

„O carte de un comic sumbru și o surprinzătoare tandrețe.” (Los Angeles Times)

„Personajul central al cărții lui Jess Walter seamănă cu un Humbert Humbert drogat. Viața financiară a poeților este cel mai comic roman apărut recent despre stilul de viață american.” (Time)

„De la scena cumpărăturilor compulsive pe eBay și până la prezentarea acidă și seacă a schimbărilor ce distrug un ziar financiar, cartea aceasta etalează o inteligență periculos de tăioasă. Ea ne oferă o interpretare ingenioasă și oportună a marii crize economice actuale.” (New York Times)

„O poveste de un grotesc delicios despre felul cum se duce de râpă un vis american… o critică usturătoare a specificului acestei țări și a «sistemelor ruinate» care ne controlează. Cartea este condimentată cu tot felul de referințe jucăușe hiperactuale – Facebook, Wikipedia, ca să nu mai vorbim de singurul poem care menționează în aceeași strofă magazinul Costco și postul național de radio –, dar nu-i lipsesc nici consistența și nici sensibilitatea.” (Washington Post)

Jess Walter (n. 1965) este unul dintre autorii prestigioși ai noii generații de prozatori americani. Născut în Spokane, statul Washington, Walter a studiat la Eastern Washington University și a făcut carieră în jurnalism, scriind articole, eseuri și cronici pentru New York TimesWashington Post și Boston Globe. Ca scriitor, a publicat până în prezent șase romane și un volum de povestiri, care au obținut mai multe premii naționale, l-au propulsat în atenția criticilor literari și au cucerit un public larg.

Jess Walter a debutat în 2001 cu romanul Over Tumbled Graves, urmat de The Land of the Blind (2003), Citizen Vince (2005), The Zero (2006), The Financial Lives of the Poets  (2009) si Beautiful Ruins (2012; Frumoasele ruine, Polirom, 2014). În 2013 a publicat volumul de proză scurtă intitulat We Live in Water, în care sunt incluse texte apărute în antologii și reviste cu circulație națională precum Harper’s, EsquirePlayboyESPN The Magazine etc.

În 2005 a primit premiul Edgar Allan Poe pentru cel mai bun roman al anului (Citizen Vince), iar în 2006 s-a numărat printre finaliștii National Book Award cu The Zero.

În 2009, romanul Viața financiară a poeților a fost inclus printre cele mai bune cărți ale anului de TimeWashington PostLos Angeles Times și alte publicații americane de marcă, precum și de National Public Radio. Următorul său roman, Frumoasele ruine, s-a bucurat de același succes și a ajuns, printre altele, pe prima poziție în topul New York Times.

Cartea are 312 pagini, costă 9,99 lei și poate fi comandată aici: https://www.polirom.ro/web/polirom/carti/-/carte/5702

Foto credit Jess Walter: https://www.spokesman.com/stories/2020/may/14/jess-walters-magnificent-desolation-gets-selected-/

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.