Scriitoarea poloneză Olga Tokarczuk a primit Premiul Nobel pentru Literatură în contul anului 2018, ediția de anul trecut a prestigiosului premiu fiind amânată din cauza unui scandal sexual izbucnit la sfârșitul lui 2017.

Olga Tokarczuk

Olga Tockarczuk s-a născut pe 27 ianuarie 1962 în Sulechow, Polonia. Este considerată una dintre cele mai de succes autoare ale generației sale, fiind preferata criticii de specialitate. În 2018 a câștigat Man Booker International Prize pentru romanul Rătăcitorii. Această recunoaștere internațională a venit ca un preambul la Premiul Nobel, Olga Tokarczuk fiind oricum o prezență constantă pe lista nominalizaților.

A publicat mai multe romane, printre care amintim Casă de zi, casă de noapte și Călătoria oamenilor Cărții (ambele apărute la Editura Polirom), precum și Străveacul și alte vremuri. Tot la Polirom i-au apărut în 2018 romanul Rătăcitorii și volumul Ultimele povestiri.

În cazul Olgăi Tockarczuk, motivația juriului Nobel a fost următoarea: „Pentru imaginația narativă, care, cu pasiune enciclopedică, reprezintă încrucișarea unor limite ca forme de viață”.

Iată ce am scris cu ceva vreme în urmă pe www.omiedesemne.ro despre romanul Rătăcitorii:

„Cred sincer, și o fac având proprietatea termenilor, că în spațiul literar românesc 90% dintre editurile existente în acest moment ar fi respins un asemenea manuscris dacă ar fi fost trimis de un autor necunoscut. „Rătăcitorii” are acel gen de complexitate care îl face aproape ilizibil la o primă lectură. Poveștile care-i dau conținut, multe fără o legătură logică între ele, au un numitor comun destul de instabil și provocator: nevoia de a fi, precum rechinul care dacă stă pe loc moare asfixiat, în permanentă mișcare. Oceanul în care se mișcă „rechinii” acestui roman bizar și, deci, provocator, este Lumea.”

Este cu atât mai lăudabil faptul că editurile ART (în 2012) și Polirom (în 2018) au publicat această carte, traducerea aparținându-i, în ambele cazuri, Cristinei Godun.

Peter Handke

Premiul Nobel pentru Literatură pe 2019 i-a fost acordat scriitorului austriac Peter Handke „pentru influenta creație, care, cu ingenuitate artistică a explorat periferia și specificitatea experienței umane”.          

Peter Handke s-a născut pe 6 decembrie 1942 în Griffen, Austria. Printre premiile prestigioase pe care le-a primit de-a lungul vieții se numără Georg Büchner Prize (1973), Franz Kafka Prize (2009), America Award (2002) sau International Ibsen Award (2014).

Printre cărțile traduse în limb română din opera lui Peter Kandke se numără Frica portarului înaintea loviturii de la 11 metri (Editura Univers, 1993), Într-o noapte întunecată ies din casa mea liniștită (Editura Paralela 45, 2007) sau Don Juan povestit de el însuși (Editura Paralela 45, 2006).

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.