Augustina Visan s-a născut pe 2 mai 2001 în satul Florițoaia Nouă, raionul Ungheni, Republica Moldova. În 2020 a absolvit Liceul-Internat Municipal cu Profil Sportiv din Chișinău. Este studentă în anul II la Facultatea de Pedagogie și Psihopedagogie a Universității de Stat din Tiraspol, cu sediul la Chișinău. Frecventează atelierul de scriere creativă „Vlad Ioviță”, condus de scriitorul Dumitru Crudu, în fiecare sâmbătă, la Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu”.

Volumul de poezie „Fă ceva tată” a apărut în 2021 la Editura Prut Internațional cu sprijinul Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

„Augustina Visan face o poezie care te copleșește prin directețea ei. E semn că mai vine o generație de poeți cărora le lipsește patosul. Tema poetică este cea familială, iar familia și copilăria nu sunt nici pe departe un Paradis pierdut, ci mai degrabă un teritoriu din care supraviețuim. Imaginea marială a mamei este înlocuită aici de drame de familie în care copilul cunoaște lumea prin durere. Sunt sechelele provocate, în primul rând, de părinți. O poezie despre vulnerabilitatea minorilor, despre nevrozele celor mari și despre poezia ca devenire. Un fel de bildungspoetry, cu nerv, cu trăiri intense.” Maria Pilchin

MAMA ȘI TATA

Mama și tata
te întreabă
dacă te doare
Și tu nu le răspunzi
ci doar scrâșnești din dinți
după fiecare nouă lovitură
și-i privești
în ochi
fără să le spui că nu tu
ai mâncat ciocolatele din pungă
ci sor-ta
care stă ascunsă după ușă
și tremură de frică să n-o pârăști
Apoi tatăl tău aruncă
sârma aia
la picioarele tale
și tu o auzi
Pe sora ta cum deschide ușa și cum vine la tine
și te strânge în brațe
și te roagă s-o ierți
Sârma aia
sârma aia se află între voi
O iei și o arunci peste gard
și voi o auziți cum se izbește de pământ
ca și cum ați auzi cum detonează o
grenadă

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.