SORIN GHERGUȚ s-a născut în 1973 în București. Este absolvent al Facultății de Litere din cadrul Universității București, secția română-franceză, și al masteratului de lingvistică teoretică de la aceeași universitate.

A debutat publicistic în 1989, în Suplimentul literar artistic al Scânteii tineretului, cu un grupaj de versuri prezentat de scriitorul Ion Băieșu. O parte din poemele pe care le-a citit, începând din 1992, la Cenaclul Litere, au apărut în volumul colectiv Tablou de familie (Editura Leka-Brâncuș, 1995), publicat împreună cu T.O. Bobe, Svetlana Cârstean, Mihai Ignat, Cezar Paul-Bădescu și Răzvan Rădulescu.

A mai publicat grupaje de poeme în antologiile Marfă (Editura Salut, 1996) și Marfă reîncărcată (Editura Brumar, 2011), alături de Dan Mircea Cipariu, Florin Dumitrescu, Bogdan O. Popescu și Dan Pleșa.

În 1998 a câștigat concursul de debut „Aurelian Dumitrașcu” și a publicat volumul Time Out (Editura Timpul, Iași). I-au mai apărut volumele Orice. uverturi & reziduuri (Editura Pandora M, Grupul Editorial Trei, București, 2011) și Trei (Editura Vellant, 2016).

Versurile sale au fost traduse în turcă, cehă, germană și suedeză. A tradus în română proză de William Burroughs, Charles Bukowski, Paul Auster și Bob Dylan.

Sorin Ghergut "Trei"
Sorin Ghergut “Trei

Notele biobibliografice au fost preluate din volumele Orice. uverturi & reziduuri (Editura Pandora M, Grupul Editorial Trei, 2011) și Trei (Editura Vellant, 2016). Textul de mai jos este extras din volumul Trei.

Pielea mea

pielea mea are
locuri păroase
pori plini de sebum
și o paloare

piele și carne
și restul oase
albe murdare
pe frunte coșuri coliniare

și carnea mea are
momente-n care
mirose-a (a) vechi (b) canalizare

din nas & urechi
îmi curg firișoare
galben-verzui, luminoase

și pielea mea are
păroase porțiuni
pori plini de sebum
și orice culoare

pielea mea are
orice dedesubt
și nici o culoare

pielea mea n-are
nimic dedesubt
și restu-i răcoare

nu mă simt foarte-nstare
să muncesc, să mai lupt
să mai cad din picioare

Photo credit: iqads.ro

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.