Pe data de 11 august 2021, la ora 15.00, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” organizează o nouă ediție a întâlnirilor „Poeți în dialog”, la care vor participa poeții Andrei Dósa și Alexandru Vakulovski. Discuția va fi moderată de Lucia Țurcanu.

Evenimentul va avea loc în amfiteatrul „Laurențiu Ulici” al Bibliotecii Naționale de Poezie „Mihai Eminescu” din Ipotești și va fi transmis live pe pagina de Facebook a Memorialului Ipotești: https://www.facebook.com/Memorialul-Ipotesti-Centrul-National-de-Studii-Mihai-Eminescu-432404520184709/.

Andrei DÓSA (n. 1985, Brașov) a absolvit masteratul în Inovare Culturală din cadrul Facultății de Litere a Universității „Transilvania” din Brașov, unde i-a avut ca profesori, printre alții, pe Alexandru Mușina, Andrei Bodiu și Romulus Bucur. Din 2012, este redactor al revistei „Poesis internațional”. Are colaborări la revistele „Astra”, „Corpul T” ș.a.

A debutat editorial cu volumul de poezie Când va veni ceea ce este desăvârșit (Editura Tracus Arte, București, 2011), pentru care a fost distins cu Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM (2012). A mai publicat cărțile de poezie: American Experience (Editura Cartea Românească, București, 2013 – Premiul „Tânărul poet al anului” în cadrul Galei Tinerilor Scriitori, ediția a IV-a, 2014); Nada (Editura Pandora M, București, 2015); Adevăratul băiat de aur (Casa de Editură Max Blecher, Bistrița, 2017); Expectativa luminoasă (OMG Publishing, Cluj-Napoca, 2020). Este autorul romanelor Ierbar (Editura Polirom, Iași, 2018) și Multă forță și un dram de gingășie (Polirom, 2021). A tradus mai multe cărți din engleză și maghiară. Este prezent în volumul colectiv Exerciții de neclintire. Antologia poeților laureați ai Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM (1999-2017) (Casa de Editură Max Blecher, Bistrița, 2017).

ALEXANDRU VAKULOVSKI (n. 1978, Antonești, Ștefan Vodă) a absolvit Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj. A fondat, împreună cu fratele său, Mihail Vakulovski, și graficianul Dan Perjovschi, revista online „Tiuk!”. A fost redactor-șef al revistei „Stare de Urgență” (2009) și redactor al „Revistei la PLIC – literatură, artă, atitudine” (2010). Conduce, împreună cu Moni Stănilă, Cenaclul „Republica” al Bibliotecii Municipale din Chișinău, iar din 2019 realizează, pentru aceeași instituție, „Dialogurile bibliotecii”.

A debutat editorial cu romanul Pizdeț (Editura Aula, Brașov, 2002; reeditat la Editura Polirom în 2020), nominalizat de ASPRO și „România literară” pentru cea mai bună carte de proză a anului 2002. În același an, publică volumul de poezie Oedip, regele mamei lui Freud  (Editura Aula, Brașov). Urmează cărțile de poezie: TU (împreună cu Mihail Vakulovski; Biblioteca de Poezie, București, 2002); ecstasy (Editura Pontica, Constanța, 2005); Dați foc la cărți (Editura Tracus Arte, București, 2012 – Premiul „Transmodernitate” al Ministerului Culturii din Republica Moldova); Priveliști (Editura Charmides, Bistrița, 2017); A cui e casa asta? (Editura Charmides, Bistrița, 2020). A mai publicat romanele: Letopizdeț. Cactuși albi pentru iubita mea (Editura Idea Design & Print, Cluj-Napoca, 2004); Bong (Editura Polirom, Iași, 2007); 157 trepte spre iad sau Salvați-mă la Roșia Montană (Editura Cartier, Chișinău, 2010). Este autorul volumului de interviuri Afganii (Editura Tracus Arte, București, 2016 – nominalizat la premiile revistei „Observator cultural”; Premiul Consiliului Uniunii Scriitorilor din Moldova) și al „poveștii”  Ivan Turbincă 2.0 (Editura Muzeelor Literare, Iași, 2019). La Editura Polirom, este în curs de apariție biografia romanțată Urmuz. Cei dintâi trăsniți.

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.