Recitesc adesea din întâmplări obișnuite, de Letiția Ilea (Editura Școala Ardeleană, 2016), o carte tristă, dar superbă, o desfășurare de „întâmplări obișnuite”, dar nu comune, o carte despre viață, scrisă cu o simplitate ce-i poate induce în eroare pe unii cititori, o carte care, pentru a simți cu adevărat curgerea unicului râu, trebuie citită cap-coadă, deci nu pe sărite, căci emoția se dezvoltă organic și pare o ființă tot mai concretă pe măsură ce înaintezi în lectură.

Întâmplări obișnuite se-nscrie într-un filon firav (ca număr de volume), început probabil cu Nimic (Editura Humanitas, 2010), de Mircea Cărtărescu, o direcție care propune o poezie fără piruete stilistice, fără tușe viguroase, fără acele sforțări menite să impresioneze prin virtuozitate, totul se aseamănă plutirii pe apă a unui trup, un abandon la care poetul, deprimat, plictisit, melancolic, lipsit de voință, uneori de-o furie înfundată, mocnită, apelează în disperare de cauză, pentru că știe că nu se poate face nimic, că nimic nu-i poate salva viața, nici măcar poezia.

Cărtărescu a dus acest discurs la extrem în recentul nu striga niciodată ajutor (Editura Humanitas, 2020). Mi-e teamă că majoritatea criticilor și a cititorilor au ratat noutatea adusă în poezia românească de aceste cărți, astfel că nimeni nu a încercat să cartografieze fenomenul și să identifice volumele conexe, atâtea câte vor fi fiind ele. Pentru că nu se poate vorbi despre un bum literar, despre un curent bine conturat, apariția sporadică a volumelor în cauză n-a putut impune o viziune coerentă asupra acestei poezii a abandonului, cum îmi place să-i spun, o poezie cu adevărat solitară, abandonul fiind marcat nu doar prin ruperea de poezia care vrea să-și arate mușchii, ci, în consecință, și prin ruperea de felul în care gândesc ceilalți autori poezia. Poetului care abandonează totul și se abandonează total nu-i mai pasă de nimic, îi e milă de el însuși, pare secătuit. Tocmai în acest sentiment al golirii de ambiție își găsesc, oricât ar suna de paradoxal, textele sale forța de convingere.

Patreon - O mie de semne

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.