Probabil că titlul sună un pic melodramatic, dar el exprimă o realitate de care n-ar avea niciun rost să ne ferim. Am pornit proiectul www.omiedesemne.ro convinși fiind că, pe lângă respectul față de valoare, față de competență și față de ceea ce poate fi numit, chiar și la noi, profesionalism, fără un anumit standard valoric totul se poate duce în neant sau poate fi invadat de kitsch, de veleitarism, de lipsa unui minim respect față de literatură și de valorile ei.

Nu ne-am dorit niciodată să fim invalidați de alegeri greșite, chiar dacă au fost unii care n-au înțeles demersul nostru și ne-au denunțat public „neprofesionalismul”, invocând sloganul „SCRIE CE VREI”. Ne-am asumat acest slogan, dar numai în virtutea valorii. Am spus-o: pe www.omiedesemne.ro nu pot publica decât cei care scriu bine. Nu am făcut niciun compromis în privința asta, fiindcă am înțeles că într-o țară în care tocmai genul ăsta de comportament, perceput ca mica înțelelegere, învârteala șmecheră, șușoteala subterană sau favoritismul reciproc, trebuie să fim contra curentului și să mizăm pe valoare. E singura soluție de supraviețuire culturală, dacă vreți, pentru un site ca www.omiedesemne.ro. Orice compromis i-ar ruina fundamentul, l-ar face să se dărâme ca un castel din cărți de joc.

De  mai mult timp se află alături de noi oameni admirabili care sprijină efectiv acest proiect, donând lunar pe https://www.patreon.com/omiedesemne Ei ne-au oferit încredere, au înțeles care este miza aici și, mai presus de orice, care este țelul nostru. Vrem să construim o revistă de cultură în care totul trebuie să fie pe bune. Se poate întâmpla să mai și greșim atunci când facem o evaluare. Într-un domeniu ca literatura, unde există atât de multe variabile încât nimeni nu se poate considera judecătorul perfect, e un lucru firesc. Important este însă ca atunci când tragem linie și facem bilanțul lucrurile să fie într-un punct pozitiv, de la această premisă putându-se construi mai departe.

Am atins cifre la care nici nu ne gândeam acum un an. Reach-ul și engagement-ul ne plasează, zilnic, printre cele mai bune site-uri de profil. Nu rivalizăm cu aceste portaluri, ci ne aflăm într-o permanentă și, sper eu, onestă competiție. Sunt site-uri cu ani mulți în spate și cu experiență pe măsură care nu au cifrele noastre. Știu: poate că e absurd, însă trăim într-o lume a acestui gen de evaluări. Cifrele spun totul, iar noi avem dovezi solide în acest sens.

Sunt 20 de donatori extraordinari pe https://www.patreon.com/omiedesemne cărora nu avem cuvinte să le mulțumim. Efortul lor este remarcabil, în condițiile în care literatura și cultura în general înregistrează, la nivel de populație, minusuri abisale. Sunt convins că nu vă sunt străine statisticile în acest sens sau clasamentele în care România pare să fie pe veci atașată de ultimele locuri în Europa și în lume. Poate să vă pară absurd ce spun, însă lucrurile nu pot fi redresate decât printr-un efort comun. În această țară mulți au uitat ce înseamnă solidaritatea, generozitatea, impulsul de a ajuta pe cineva aflat în nevoie.

În medie, am ajuns la un nivel însumat al donațiilor de 120 $ lunar. Targetul nostru inițial este de 200$. Nu am reușit să-l atingem și este cel mai probabil vina noastră, fiindcă lipsa de experiență în acest domeniu al promovării își spune cuvântul. Dar am putea să spunem vorbe mari tot timpul, iar aceste vorbe să se ducă în gol. Probabil e momentul să privim lucrurile în față și să spunem care este situația reală. Iar adevărul este unul singur: www.omiedesemne.ro nu poate merge mai departe fără sprijinul vostru. Este doar o chestiune de timp până când lucrurile se vor tranșa într-un fel sau altul.

Avem în acest moment pe pagina noastră de facebook https://www.facebook.com/omiedesemne 5192 de susținători. E o cifră la care nu îndrăzneam să ne gândim acum un an. Sigur că, privind în sus, la cei care își derulează proiectele de mai mulți ani, acest gen de cifre par liliputane. Numai că noi suntem tari la reach și la engagement. I-am depășit constant pe mulți care nu ne-au dat probabil nicio șansă la început. Și vom continua în acest ritm, fiindcă unul dintre lucrurile la care ținem cel mai mult este să fim alături de voi zi de zi, adică șapte zile pe săptămână, indiferent că este week-end, sărbătoare sau mai știu eu ce zi de odihnă. Noi suntem aici în fiecare zi, aproape fără excepție, încă de anul trecut din iunie. Iar asta se vede. În fiecare zi veți avea poezie de calitate, autori valoroși, relatări de la diverse evenimente, recomandări de carte, recenzii, interviuri și așa mai departe. Lista este mereu deschisă.

Singurul lucru de care avem nevoie ca să mergem mai departe este sprijinul vostru. Așa cum am mai spus cândva, contează fiecare dolar. Dacă 80 dintre cei 5192 de susținători de pe facebook ar dona câte un dolar pe lună lucrurile, în acest punct, ar fi rezolvate.

Un dolar înseamnă patru lei și ceva. Nu știu cum să-i echivalez: o bere, o cafea, un pahar de vin, un suc. Să zicem o cafea. Dați-ne câte o cafea pe lună și veți avea în schimb literatură de calitate. Cei care iubesc literatura știu că nu este puțin lucru. Să cauți într-un ocean de cultură și să extragi de acolo ce este mai bun poate fi o întreprindere nebunească. Uitați-vă însă în arhiva noastră și veți vedea că ne-am străduit să menținem acele standarde ridicate de care am pomenit mai devreme. De aceea, credem că merită. Faceți efortul ăsta și veți fi răsplătiți înzecit.

Donează și tu pentru www.omiedesemne.ro aici: https://www.patreon.com/omiedesemne

Pentru cei care consideră că procedura de înscriere pe Patreon este complicată am creat o secțiune specială pe site: „Donate with PayPal”. Se află deasupra coloanei cu cele mai citite articole de pe site. Acolo puteți dona direct, diferența fiind că donațiile se fac în Euro, nu în dolari.

Sprijină proiectul https://omiedesemne.ro/

Sprijină literatura de calitate pe https://www.patreon.com/omiedesemne

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.