Seria de autor „Ernest Hemingway”de la Editura Polirom continuă cu reeditarea romanului „A avea și a nu avea”, traducerea și notele fiind semnate de Ionuț Chiva. Este și recomandarea www.omiedesemne.ro de astăzi.

Ernest Miller Hemingway (1899-1961) este unul dintre marii prozatori americani ai secolului XX şi un clasic al literaturii universale. Scrierile lui s-au bucurat de un succes imediat încă din timpul vieţii. Hemingway a primit în 1953 Premiul Pulitzer, în 1954 Premiul Nobel, iar multe dintre cărţile lui au fost ecranizate la scurt timp după apariţie.

A avut o viaţă extrem de tumultuoasă: s-a căsătorit de patru ori, a fost un vînător şi un pescar pasionat, a participat la ambele conflagraţii mondiale şi la Războiul Civil din Spania. În Primul Război Mondial a lucrat ca şofer de ambulanţă, a fost rănit pe frontul italian, iar guvernul Italiei i-a acordat Medaglia dʼargento pentru eroism.

După război devine corespondent al ziarului Toronto Star, iar în 1921 se mută la Paris, unde o cunoaşte pe Gertrude Stein şi intră în cercul intelectualilor americani expatriaţi, ce va fi cunoscut ulterior sub numele de Generaţia pierdută.

Printre apropiaţii săi din acea epocă se numără poetul Ezra Pound şi prozatorul Francis Scott Fitzgerald. În aceeaşi perioadă (1926) apare şi primul roman de succes al lui Hemingway, The Sun Also Rises (tradus în română cu titlul Fiesta), o carte cu tentă autobiografică ce descrie, printre altele, viaţa comunităţii americane din Europa.

În timpul Războiului Civil din Spania a lucrat ca jurnalist. Simpatizant al republicanilor de stînga, Hemingway rupe prietenia cu John Dos Passos din pricina reportajelor acestuia despre atrocităţile comise de ambele tabere implicate în război.

Viaţa agitată a marelui prozator a reprezentat o sursă de inspiraţie pentru multe din cărţile sale. Printre ele se numără şi romanele care l-au făcut cunoscut lumii întregi, precum For Whom the Bell Tolls (Pentru cine bat clopotele, 1940; Polirom, 2008, 2014), dar şi numeroasele povestiri şi nuvele publicate de-a lungul vieţii.

Hemingway atinge culmea gloriei literare după apariţia, în 1952, a microromanului The Old Man and the Sea (Bătrînul şi marea; Polirom, 2007, 2014).

Din proza lui Hemingway au mai apărut în traducere, unele în mai multe ediţii, Sărbătoarea continuăAdio, armeGrădina RaiuluiA avea şi a nu aveaDealurile verzi ale AfriciiMoarte după-amiazaPuhoaiele primăveriiZăpezile de pe Kilimanjaro şi alte povestiri şi Insulele lui Thomas Hudson.

Iată și câteva opinii privitoare la acest roman:

„A avea şi a nu avea este unul dintre romanele de senzaţie ale lui Ernest Hemingway, ecranizat în 1944 într-o producţie clasică a cinematografiei, cu Humphrey Bogart şi Lauren Bacall în rolurile principale – o poveste fermecătoare, cu intrigi amoroase, contrabandă şi dileme morale.”

„Un roman tragic şi totodată amuzant, viu şi poetic, cu un impact emoţional puternic, A avea şi a nu avea impune aventurii literare un nou standard. Talentul lui Hemingway pentru dialog – sensurile aparte ce se ghicesc în subtext şi emoţiile interesante ale unei lumi marcate de duritate – este cu adevărat remarcabil.” (The Times Literary Supplement)

„Sub formidabila acurateţe a suprafeţei, Hemingway ascunde aproape întotdeauna o dimensiune morală, care preia controlul, şi o dimensiune poetică, ce se întrevede subtil între rîndurile aspre ale realismului.” (The New York Times)

„Aventuri extreme, pe panta alunecoasă a iadului… A avea şi a nu avea nu este pur şi simplu un roman, este o experienţă.” (Brooklyn Daily Eagle)

Cartea are 240 de pagini, costă 34,95 lei și poate fi comandată de pe site-ul POLIROM.

Foto credit Ernest Hemingway: https://medium.com/writer-reader-lover-of-words/7-things-i-learned-from-ernest-hemingway-640a6737bd52

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.