Recomandarea www.omiedesemne.ro de astăzi se îndreaptă către romanul celebrului scriitor scoțian Irvine Welsh, „Artistul Begbie”, apărut recent la Editura Polirom în colecția „Biblioteca Polirom” (traducere de Carmen Toader).

IRVINE WELSH s-a născut în 1958 în Leith, o suburbie a oraşului Edinburgh. A renunţat la şcoală la vîrsta de 16 ani, a participat la mişcarea punk din anii ’70, a schimbat mai multe slujbe şi a cîntat în cîteva trupe rock.

În 1993, odată cu publicarea romanului Trainspotting, se impune ca unul dintre cei mai de succes scriitori scoţieni. Încă înainte de realizarea filmului cu acelaşi nume (în 1996), cartea fusese reeditată deja de paisprezece ori.

I-au urmat volumele Acid HouseJegPornoDacă ţi-a plăcut şcoala, munca o să-ţi placă şi mai multVarză reîncălzităDavaiştiiViaţa sexuală a gemenelor siameze, toate apărute la Editura Polirom în numeroase ediţii.

Irvine Welsh - Artistul Begbie
Irvine Welsh – Artistul Begbie

Iată și descrierea de pe coperta a IV-a a volumului:

„Jim Francis trăieşte o viaţă de vis: locuieşte în California împreună cu tînăra lui soţie, are două fetiţe încîntătoare şi e un artist de succes. Terifiantele lui sculpturi, în care vedete hollywoodiene apar mutilate ingenios, sînt la mare căutare, iar Jim şi soţia sa, Melanie, par perechea perfectă.

Numai că artistul Jim Francis are un trecut întunecat, pe care l-a lăsat în urmă în Scoţia. Atunci cînd se întoarce în Edinburgh ca să ia parte la înmormîntarea unui fiu dintr-o relaţie mai veche, toate lucrurile de care a încercat să scape îl copleşesc dintr-odată.

Aici el este cunoscut drept Frank Begbie (Franco), membru al unei găşti interlope, fost puşcăriaş şi unul dintre cei mai violenţi indivizi din acest univers sordid şi lipsit de speranţă. Iar cum fiul său, Sean, fusese ucis, toţi apropiaţii lui Franco, inclusiv membrii familiei, se aşteaptă acum la o răzbunare sîngeroasă, ba chiar îl îmboldesc pe condamnatul reformat să treacă la fapte.

Între timp, în California, Melanie începe să afle lucruri neliniştitoare despre soţul ei. Cu o construcţie de roman poliţist dinamic şi captivant, Artistul Begbie îl readuce în prim-plan pe cruntul bătăuş Francis Begbie din Trainspotting.

Este o carte încărcată de agresivitate, căci explorează o lume brutală şi cinică, unde prietenia şi răzbunarea capătă înţelesuri aparte, iar moartea violentă e ceva aproape banal.”

Cartea are 304 pagini, costă 20.97 lei (40% reducere pentru titlurile publicate în 2018 în colecția „Biblioteca Polirom”, în cadrul ofertei săptămânii) și poate fi comandată aiciaici sau aici.

Photo credit: timeout.com

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.