Editura Herald ne propune volumul „Benedictus Deus – Tratate și Predici”, de Meister Eckhart, recent apărut în colecția „Spiritualitate creștină”, traducerea fiind semnată de Victoria Comnea, Stela Gheție Tinney și Dan Dumbrăveanu. Este recomandarea www.omiedesemne.ro de astăzi.

Meister Eckhart (1260, Tambach sau Hochheim?, Thuringia – 1328, Avignon?). În 1275 intră în Ordinul Predicatorilor, la Erfurt; bacalaureat, lector al Sentențelor, la Paris (1293-1294); prior al comunității dominicane din Erfurt și vicar al Thuringiei (1294-1298).

Magistru în teologie al Universității din Paris, în 1302. Primul magisteriu la Sorbona, între 1302 și 1303, după care e ales provincial al Saxoniei. Între 1303 și 1311 se află la Erfurt, unde predică în germană.

Între 1311-1313 revine la Sorbona, ca magister actu regens la catedra atribuită dominicanilor străini. Între 1313-1323 se află la Strasbourg, ca vicar general al Ordinului, unde predică în germană.

Între 1323/ 1324-1327 predă la Studium generale (instituția universitară a dominicanilor) din Koln. În 1325 episcopul locului declanșează un proces împotriva învățăturii lui Eckhart. În 1327 Eckhart pleacă la Avignon pentru a-și susține ortodoxia în fața Papei.

După moartea sa, Bula In agro dominico condamnă 17 propoziții eckhartiene ca fiind eretice, iar pe alte 11 ca suspecte de erezie. Bogata posteritate spirituală și intelectuală a lui Eckhart se dezvoltă discret, disimulat. (biografie preluată din volumul „Meister Eckhart. Despre omul nobil, cupa din care bea regele. Tratate”, apărut la Editura Humanitas în 2007)

Iată și o descriere a cărții:

„Înălțimea ideilor, puritatea și eleganța expresiei din scrierile și predicile sale, precum și atitudinea sa profund religioasă potențată de un patos cu totul deosebit, i-au asigurat o binemeritată faimă în epocă, Eckhart fiind supranumit «Sfântul maestru care pretutindeni predică adevărul» sau «Maestrul căruia Dumnezeu nu-i ascunde nimic».

Dată uitării o vreme, redescoperită la începutul sec. al XIX lea, doctrina eckhartiană și-a pus amprenta asupra gândirii moderne (Hegel, Schopenhauer) și continuă și în prezent să exercite o atracție înconjurată de mister.

În prezenta lucrare au fost adunate atât tratatele sale importante: Invățăturile spiritualeCartea Consolării Divine (o capodoperă a spiritualității creștine și – îndrăznim să spunem – universale), Despre omul nobil și Despre detașare, cât și 43 dintre predicile sale.

Subtil, original, îndrăzneț în afirmații (ceea ce i-a atras si unele suspiciuni de erezie, sancționate inclusiv de o bulă a papei Ioan al XXII-lea, In Agro Domini), Meister Eckhart ne poartă în intimitatea cea mai profundă a sufletului nostru, loc de întâlnire cu Dumnezeu, sursă a marilor inspirații și sălaș al păcii. O face cu claritate, cu blândețe și cu autoritatea cuiva care vorbește dintr-o bogată experiență contemplativă.

Parcurgând cu răbdare și cu deschidere interioară aceste pagini cititorul se poate îmbogăți cu o viziune de o vastitate ce depășește limitele confesionale, fiind purtat în lumea de taină și minunare a Adevărului.”

Cartea are 368 de pagini, costă la reducere 39,10 lei (preț catalog 46 lei) și poate fi comandată aici (Comenzi telefonice: 021-319-40-60 / 0771-664-320; Interval orar: 9:00 – 17:00).

Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment