Editura GastroArt ne propune o traducere în premieră din maghiara medievală, realizată de istoricul clujean József Lukács, cel care semnează și studiul introductiv & notele explicative ale volumului „Cărticica meseriei de bucătar”. Este recomandarea www.omiedesemne.ro de astăzi.

„Cartea de față marchează multe alte premiere mai mult decât demne de a fi menționate și subliniate: cea mai veche rețetă de sarmale de la noi, cea mai veche rețetă de varză a la Cluj, cea mai veche rețetă de pâine de pe actualul teritoriu românesc.

Nu în ultimul rând, «pe baza argumentelor putem afirma că Sofia Tofeus poate fi recunoscută drept autoarea primelor patru părți ale „Cărticelei meseriei de bucătar” și, implicit, prima autoare de pe teritoriul României căreia i s-a tipărit o lucrare».

Desigur, varza a la Cluj și sarmalele sunt primele rețete care apar în carte. Trebuie să specificăm faptul că nu se adaugă orez în aceste prime rețete. Sarmalele se preparau din carne de vită tăiată în bucăți, la care se adăugau bucăți de slănină.

În această carte încă nu apar sortimente precum sarmale în foi de viță, apare doar varza. Varza era leguma cea mai consumată, chiar există mărturii care comentează că varza ar putea să fie blazonul Transilvaniei!”

Să ne gândim ca în acea perioadă încă nu era cultivat și consumat cartoful. Încă un ingredient principal: se adaugă ghimbir. În perioada bucătăriei renascentiste, cele trei ingrediente de bază au fost piperul, ghimbirul și șofranul, acestea apăreau mai în toate rețetele de sosuri.” – József Lukács

József Lukács este clujean și absolvent al Universității Babeș-Bolyai. A studiat teatrologia la nivel de licență și istoria la nivel de masterat, doctorat și studii postdoctorale.

În 2012, a obținut doctoratul în istorie, cu distincția Summa cum laude, sub îndrumarea academicianului Ioan-Aurel Pop. Titlul disertației sale: Clujul renascentist. Aspecte privind viața cotidiană în Cluj, în secolele XVI şi XVII. Alimentaţia şi gastronomia. Din 2013, este cadru didactic asociat la Universitatea Babeș-Bolyai.

A fost tipograf, mai apoi, timp de peste două decenii, administrator și secretar general de redacție al revistei Apostrof, revista Uniunii Scriitorilor din România. În prezent este muzeograf la Muzeul de Istorie a Universității Babeș-Bolyai. Domeniile sale de cercetare: istoria Clujului, istoria Transilvaniei, istoria gastronomiei, istoria turismului.

Cartea are 272 de pagini, costă 60,9 lei și poate fi comandată aici: [email protected] (Nume complet, adresă de livrare, număr de telefon, titlul/urile, numărul de exemplare și mențiunea dacă doriți prin poșta română sau prin curier – prețurile de livrare sunt simțitor diferite) Plata se face prin ramburs.

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.