Editura Polirom ne propune celebrul roman al lui J. D. Salinger, „De veghe în lanul de secară”, apărut în colecția Biblioteca Polirom Proză XX. Traducere de Cristian Ionescu. Este recomandarea www.omiedesemne.ro de astăzi.

O nouă traducere pentru tinerii de astăzi. La câteva decenii după traducerea de referință, Editura Polirom propune o versiune nouă, tânăra, a romanului-cult „De veghe în lanul de secară”. Situată de ani de zile în topul preferințelor cititorilor din România, „De veghe în lanul de secară” continuă să fie, la peste cincizeci de ani de la apariție, cartea de căpătâi a adolescenței. Ce poate fi uimitor pentru tinerii care o citesc acum, la 16 ani, și ai căror parinți s-au născut, probabil, în aceeași perioadă ca și romanul, e că trec prin aceleași episoade, angoase și mirări precum Holden Caulfield.

Doar că el nu folosea atât de des cuvântul „cool” și nu naviga pe Internet. Iar când simțea nevoia s-o sune pe fata de care era îndrăgostit, ori renunța, pentru că nu avea chef, ori intra în prima cabină de telefon. Problemele lui ramân însă, și chiar și modul în care sunt rezolvate: prin revoltă, prin negare sau, uneori, prin ignorarea lor. Există voci care se întreabă de ce totuși a avut romanul un succes atât de uimitor, în toată lumea și, deja, de atâția ani. În fond, nu e singura carte care-și păstrează prospețimea cu trecerea timpului. E vorba despre altceva, un ceva despre care s-au scris zeci de mii de pagini. Ceva imposibil de sintetizat într-o scurtă prezentare. Poate, pur și simplu, e o carte foarte-foarte bună. Atât. Alăturați-vă milioanelor de tineri care au citit-o și veți înțelege.

Născut pe 1 ianuarie 1919, la New York, Jerome David Salinger a început să scrie în adolescență. În 1940, a publicat nuvela The Young Onesîn revista americană Story, iar în 1942 s-a înrolat în armată, participând ulterior la Debarcarea din Normandia, o experiență care l-a marcat profund. Revenit în Statele Unite, Salinger publică, în 1948, în revista The New Yorker, nuvela „O zi perfecta pentru peștii banană/ A perfect day for bananafish”în care-i prezintă cititorilor, pentru prima dată, pe membrii familiei Glass, care vor apărea ulterior în mai multe dintre operele sale.

Impunerea definitivă a lui J. D. Salinger în lumea literară vine odată cu romanul „De veghe în lanul de secară” (Polirom, 2001; 2005; 2011), devenit deja o operă clasică a literaturii universale. În 1965, după alte câteva cărți publicate, printre care „Nouă povestiri” (Polirom, 2001), Dulgheri, înălțați grinda acoperișului • Seymour: o prezentare” (Polirom, 2002), Franny si Zooey (Polirom, 2002; 2011) a dispărut de pe scena literară americană.

Considerat unul dintre cei mai influenți scriitori americani, un clasic al literaturii secolului XX, J.D. Salinger și-a câștigat treptat o faimă paralelă prin decizia de a se retrage inițial din realitatea editorială și apoi definitiv din viața publică. Nu a mai publicat nimic din anul 1965 și nu a acordat nici un interviu presei în ultimii 28 de ani. Viața scriitorului american a devenit un mister de la decizia sa de a se refugia în Cornish, New Hampshire.

Potrivit relatărilor fiicei scriitorului și ale unei prietene apropiate a acestuia, J. D. Salinger a scris până spre sfârșitul vieții, însă nici un manuscris al său nu a fost trimis unei edituri de mai bine de patru decenii. „Iubesc să scriu și vă asigur că fac asta cu regularitate. Scriu pentru mine însă, și vreau să fiu lăsat în pace în timp ce fac asta”, declara Salinger în cel mai recent interviu al său, acordat publicației Boston Globe în 1980.

J.D. Salinger a încetat din viață pe 28 ianuarie 2010, la vârsta de 91 de ani, la reședința sa din Cornish, New Hampshire.

Cartea are 280 de pagini, costă 29,95 lei și poate fi comandată aici: https://bit.ly/3bmuXah

Patreon - O mie de semne
Author

Scriu poezie, proză și, din când în când, despre cărțile pe care le citesc. Pasionat de istoria Bucureștiului. Reporter și fotograf de ocazie. Mă consolez cu Pink Floyd.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.